Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Προαστιακός Πάτρας: Προς 2 στάσεις λιγότερες στη διαδρομή έως Κάτω Αχαΐα

Δύο στάσεις λιγότερες και κλείσιμο οκτώ από τις τριάντα επτά διαβάσεις στη διαδρομή του τρένου από τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα ως την Κάτω Αχαΐα περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη μελέτη που απέστειλε ο Δήμος Πατρέων στον ΟΣΕ, ώστε να προετοιμαστεί για την κατασκευή του νότιου τμήματος του προαστιακού σιδηροδρόμου της Πάτρας.

Ο τελικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται, σύμφωνα με τη μελέτη του Δήμου, σε 1.091.0000 από 1.330.000 που ήταν αρχικά, μειώθηκε δηλαδή κατά 239.000 ευρώ.

Οι στάσεις που είχαν αρχικά προβλεφθεί και αφού το τρένο ξεκινούσε από τον Κεντρικό Σταθμό «Αγιος Ανδρέας», θα ήταν στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στην Ανθείας, τον Αγιο Γεώργιο (Ιτιές), στην Παραλία Πατρών (25ης Μαρτίου), στο Τσαούση-Μιντιλόγλι, στα Βραχνέικα, στα Τσουκαλέικα, στα Καμίνια, στον Αλισσό και τερματισμός στην Κάτω Αχαΐα.

Οι πιο πιθανές για κατάργηση στάσεις είναι της Ελευθερίου Βενιζέλου -δεδομένου πως είναι πολύ κοντά στον κεντρικό σταθμό- και μία μεταξύ Τσουκαλεΐκων και Καμινίων.

Επειδή από τις στάσεις αυτές θα εξυπηρετηθεί και η Βιομηχανική Περιοχή, δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι. Σχετικά με τη στάση στην Ανθείας, από την οποία μπορεί να εξυπηρετείται και το νέο λιμάνι, όπως διευκρινίστηκε από τον αντιδήμαρχο Βασίλη Λοτσάρη, από τον σταθμό θα ξεκινούν λεωφορεία για το νέο λιμάνι, αλλά και για το ΤΕΙ, ώστε να μεταφέρονται εύκολα και οι σπουδαστές.

Σε ό,τι αφορά τις διαβάσεις αυτές, είναι 37. Θα κλείσουν οκτώ, που σημαίνει θα αφαιρεθούν οι αυτόματες μπάρες και θα μπει κιγκλίδωμα για να μην περνούν άτομα μέσα στις γραμμές. Στελέχη του ΟΣΕ και μηχανικοί του Δήμου Πατρέων έκαναν αυτοψία κατά μήκος της γραμμής για να εντοπίσουν ποιες από τις διαβάσεις πρέπει να κλείσουν.

Βασική προϋπόθεση που τέθηκε από τους μηχανικούς του Δήμου είναι να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην εμποδίζεται η πρόσβασή τους στα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τη διαχειριστική αρχή η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για την κατασκευή και αναβάθμιση του Προαστιακού Σιδηροδρομικού Δικτύου.

Η πρόσκληση εντάσσεται στον άξονα «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Δυτικής Ελλάδας» για τον κωδικό προτεραιότητας «Σιδηροδρομικό Δίκτυο» του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013 και, όπως είχε δεσμευτεί ο περιφερειάρχης στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε για το θέμα αυτό, τα χρήματα που χρειάζονται για το έργο αυτό υπάρχουν και επείγει να τρέξουν όλες οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν μέσα στα χρονικά όρια ισχύος του ΕΣΠΑ όλα τα προβλεπόμενα έργα.

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους και από το ΕΤΠΑ. Η υποβολή προτάσεων ξεκινά στις 5 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Οκτωβρίου, ενώ διενεργείται άμεση αξιολόγηση.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER