Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Ορθή Επανάληψη: Λειτουργία θυρών οχήματος τρόλεϊ Vanhool σειράς 7000

Οι πόρτες στον συγκεκριμένο τύπου οχήματος ελέγχονται από έναν ηλεκτρονικό εγκέφαλο που ονομάζεται PLM και ο οποίος βρίσκεται πάνω από την εμπρόσθια θύρα.

Αν για κάποιον λόγο "διαβάσει" ο εγκέφαλος ότι κάποια πόρτα είναι ανοιχτή, αμέσως δίνει εντολή και εμπλέκεται το φρένο στάσης επιβραδύνοντας το όχημα και στην συνέχεια το ακινητοποιεί τελείως και δεν δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό, να χρησιμοποιήσει το γκάζι. Αυτό συμβαίνει για ταχύτητες άνω των 5χλμ, σε ταχύτητες κάτω των 5χλμ το ακινητοποιεί επιτόπου.

Τι γίνεται τώρα, όταν ενεργοποιείται το εσωτερικό μπουτόν ασφαλείας:
Για να το ενεργοποιήσεις σηκώνεις ένα καπάκι και εν συνεχεία πατάς μέσα το μπουτόν. Και σε αυτή την περίπτωση, η PLM δίνει εντολή, να επιβραδύνει το όχημα, (απενεργοποιώντας ταυτόχρονα το γκάζι) μέχρι να ακινητοποιηθεί τελείως. 

Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, θα πρέπει να ασκηθεί μεγάλη πίεση στο συγκεκριμένο μπουτόν για να ανοίξει η πόρτα εν κινήσει και για όσο το κρατάς πατημένο. Εφόσον το αφήσεις η πόρτα κλείνει και γυρνάει στην αρχική κατάσταση, δηλαδή κλειστή. 

Όταν λοιπόν σηκώνεται το καπάκι, ακούγεται ένας βομβητής και ανάβει και μια προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων του οδηγού.

Αν για κάποιον λόγο, ανοίξει κάποιος την θύρα, με τη σωματική του δύναμη, αυτή ξανακλείνει πίσω του, καθώς παύει να ασκείτε δύναμη πάνω της.

Τα συγκεκριμένα τύπου οχήματος, όταν πρώτο - ήρθαν στην Ελλάδα, είχαν και φωτοκύτταρα στις πόρτες, αλλά το επιβατικό κοινό της Αθήνας έδειξε ανέτοιμο γι' αυτήν την τεχνολογία και σιγά - σιγά απενεργοποιήθηκαν σε όλα τα οχήματα αυτού του τύπου.


1 comments:

Συγχαρητήρια σε αυτόν που έκανε την ορθή επανάληψη.
Όμως σε τέτοιες περιπτώσεις σχολίων προτείνεται να είναι Επώνυμες ώστε να ελέγχεται η ακρίβεια.
Βέβαια αυτό είναι πρωτίστως καθήκον του Προισταμένου Τεχνικής Υπηρεσίας των Τρόλλευ.

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER