Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Μεγαλύτερο μαχαίρι στο Δημόσιο ζητά η Λαγκάρντ

Βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο που μεταφράζονται σε απομάκρυνση ακόμη περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως αυτών χωρίς προσόντα, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο συνόδευσε την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 1,72 δισ. ευρώ με αυστηρότατες συστάσεις προς την Ελλάδα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μάλιστα, μετά τη συζήτηση του ελληνικού προγράμματος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ενώ έκανε αναφορά στην «αξιέπαινη πρόοδο» της Αθήνας στη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, τόνισε ότι η πρόοδος στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα «δεν συμβαδίζουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Η ίδια προσέθεσε ότι οι βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα είναι «ζωτικής σημασίας για να ολοκληρωθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και το πρόγραμμα να προχωρήσει με την ευρεία στήριξη της κοινής γνώμης».

Στάθηκε δε στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης που σύμφωνα με την ίδια, «εξακολουθεί να υπολείπεται από τα απαιτούμενα» και τόνισε ότι πρέπει «να γίνουν περισσότερα» ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία της και η επιχειρησιακή της αποτελεσματικότητα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε παράλληλα «σημαντικό» να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για να εφαρμοσθεί με επιτυχία ο φόρος ακίνητης περιουσίας. «Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αλλαγές στη φορολογική πολιτική που θα υπονομεύσουν τα έσοδα», είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως με δεδομένη την «αργή πρόοδο» στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν «στην εξασφάλιση της εξόδου του "μη επαρκούς" προσωπικού και στην πρόσληψη νέου προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα».

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Επείγοντα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη διάρθρωση και τη διακυβέρνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Για το τραπεζικό σύστημα η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ωστόσο τόνισε πως οι βασικές προκλήσεις περιλαμβάνουν τον «καθαρισμό» των ισολογισμών, τη διασφάλιση ισχυρών δομών διακυβέρνησης, και την γρήγορη εκ νέου ιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου