Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΟΑΣΘ εναντίον ΟΑΣΑ, σημειώσατε 1

Ανάμεσα στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, δε χωράει καμία σύγκριση. Σε κανένα επίπεδο. Ούτε καν στις αντίστοιχες ιστοσελίδες τους. 

Σε αυτήν του ΟΑΣΘ μπορείς να δεις κάθε δρομολόγιο σε ξεχωριστό χάρτη, ενταγμένο στον συνολικό χάρτη της πόλης. Επάνω είναι ευκρινείς όλες οι στάσεις, ώστε να βρεις ποια είναι η πιο κοντινή σου. Όταν τη βρεις, σε ρωτάει σε ποια χρονική ζώνη θα είσαι εκεί (π.χ. 8-9 πρωί) και μετά σου λέει κάθε πότε περνάει το λεωφορείο που θέλεις και πόσα λεπτά θα κάνει μέχρι τη στάση που όρισες ότι θα κατέβεις. 

Στον αντίστοιχο δικτυότοπο του ΟΑΣΑ τα δρομολόγια είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι σε έναν πρόχειρο, χαμηλής ανάλυσης χάρτη του κέντρου. Τρομάζεις να ξεχωρίσεις ποιο πάει που. Για στάσεις, ώρα άφιξης και διάρκεια διαδρομής βέβαια, ούτε λόγος.

Αν δεν έχεις εισιτήριο, στην Αθήνα θα πρέπει πρώτα να γυρίσεις τα περίπτερα της γειτονιάς, μπας και πετύχεις κανένα που να πουλάει. Στη Θεσσαλονίκη μπορείς να βγάλεις εισιτήριο και στο μηχάνημα που υπάρχει μέσα σε κάθε λεωφορείο. Δε χρειάζεται μάλιστα να το επικυρώσεις, γιατί βγαίνει έτοιμο, με τη σφραγίδα της ώρας και της συγκεκριμένης διαδρομής.

Πηγαίνεις σε μια θεσσαλονικιώτικη στάση. Εκεί υπάρχει ηλεκτρονική πινακίδα με κινούμενα φωτεινά γράμματα, που σε πληροφορεί διαρκώς σε πόσα λεπτά φτάνουν τα επόμενα πέντε τουλάχιστον δρομολόγια που κάνουν στάση εκεί. 

Η αντίστοιχη υπηρεσία στην Αθήνα αποτελείται από κάτι χάρτινα ταμπελάκια πίσω από διάφανο πλαστικό. Κάποτε τα κρέμασαν εκεί και κανείς δεν ασχολήθηκε ξανά μαζί τους. Υδραυλικοί, κλειδαράδες, σχολές καράτε, φανατικοί γαυροβάζελοι και πλήθος βανδάλων έχουν στολίσει το πλαστικό με αυτοκόλλητα, μουτζούρες μαρκαδόρου και γρατσουνιές. Αν παρ' όλα αυτά καταφέρεις να διαβάσεις κάτι, το μόνο που μαθαίνεις είναι πως λένε τις στάσεις κάθε δρομολογίου. Τι ώρα; Κάθε πότε; Τι ψάχνεις, τώρα...

Ανεβαίνεις σε ένα λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη και ξεκινάς. Ακόμη και αν είσαι αόμματος, αποκλείεται να χάσεις τη στάση που θα κατέβεις. Μέσα στο όχημα, όπως στα βαγόνια του μετρό, μια ηλεκτρονική πινακίδα σου δείχνει με κόκκινα φωτεινά γράμματα ποια είναι η επόμενη. Ταυτόχρονα, μια γυναικεία φωνή ανακοινώνει τη στάση που έρχεται. Επιπλέον, πολλά λεωφορεία είναι κλιματιζόμενα, ενώ η άνοδος και η κάθοδος γίνονται από ξεχωριστές πόρτες, οπότε αποφεύγεται το «κατέβα να ανέβω». 

Τελευταία ευχάριστη έκπληξη, οι πινακίδες που λένε ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού μέσα στο λεωφορείο. Έτσι γλιτώνεις από όλους αυτούς που πιάνουν μεγαλόφωνα την ατέλειωτη πάρλα στα πέντε εκατοστά από το αυτί σου.

Προσθέστε τώρα στα πιο πάνω ότι το εισιτήριο κοστίζει 30 λεπτά λιγότερο από της Αθήνας και μετά αναρωτηθείτε: Η βελτίωση των υπηρεσιών για τον επιβάτη υπήρξε ποτέ αίτημα απεργίας του ΟΑΣΑ; (Μπορεί και να υπήρξε - μην τους πάρω στο λαιμό μου τους ανθρώπους). Σε κάθε περίπτωση, είναι τόσο ακατόρθωτο να λειτουργήσουν κάποτε έτσι τα λεωφορεία και στην Αθήνα;0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER