Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Μετά την ΕΡΤ, ήρθε η ώρα των ΕΛΤΑ: Ετοιμάζουν 1.000 απολύσειςΜετά την ΕΡΤ, η ώρα των ΕΛΤΑ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ο επόμενος μεγάλος Οργανισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα (μαζί με άλλους 27, πολύ μικρότερους σε μέγεθος και ανθρώπινο δυναμικό, Οργανισμούς) από τον οποίο θα αντληθούν προς «αποκεφαλισμό» 1.000 «κεφάλια» εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για 4.000 απολύσεις έως το τέλος του χρόνου.

Μετά την ΕΡΤ, όπου 2.650 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου λογίζονται πλέον ως απολυμένοι, πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι στη λίστα των 27 μικρών Οργανισμών που βαίνουν προς κατάργηση και συγχώνευση, έχοντας όμως μικρό αριθμό προσωπικού (μόλις 350 υπάλληλοι), θα ενταχθούν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, χωρίς όμως στην περίπτωσή τους να εφαρμοστεί λουκέτο και «μαύρο» στη διακίνηση της αλληλογραφίας, όπως συνέβη με τις συχνότητες της ΕΡΤ.

Σήμερα στον Οργανισμό απασχολούνται 7.500 υπάλληλοι αορίστου χρόνου (αντί 11.500 πριν από λίγα χρόνια), ενώ το δίκτυο λιανικής, για τη διακίνηση της αλληλογραφίας και όχι μόνο, περιλαμβάνει μετά την απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών 1.600 σημεία εξυπηρέτησης (μέσω καταστημάτων) των πολιτών.

Εκτός αυτών απασχολεί και 800 ταχυδρομικούς διανομείς, οι οποίοι έχουν υπογράψει σύμβαση έργου με τα ΕΛΤΑ λαμβάνοντας μια μικρή πάγια αντιμισθία και προμήθεια στις συναλλαγές που διενεργούν ανά την επικράτεια.

Μάλιστα, πρόσφατα εκδόθηκε προκήρυξη για την πρόσληψη 1.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, η οποία όμως διαδικασία πρόσληψης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Περιορισμένος κύκλος εργασιών

Η επιλογή των ΕΛΤΑ να αποτελέσουν τον επόμενο Οργανισμό (αποτελεί Α.Ε. του Δημοσίου, όπως και η ΕΡΤ) από τον οποίο θα προέλθει ο αναγκαίος αριθμός απολυομένων, ώστε να τηρηθεί κατά γράμμα η μνημονιακή απαίτηση των 4.000 απολύσεων, ελήφθη μετά τον περιορισμό στον κύκλο εργασιών τους, αλλά και μετά τα σχέδια που εξυφαίνονται για την ιδιωτικοποίησή τους.

Μόνο από την υποχρέωση, φέτος και στο εξής, της ηλεκτρονικής υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος εκτιμάται ότι θα ΕΛΤΑ θα απολέσουν σημαντικά έσοδα.

Ως κρίσιμο παράγοντα, ώστε να αποτελέσουν τον επόμενο για απολύσεις υπαλλήλων Οργανισμό μετά την ΕΡΤ, συνέτεινε και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων του αγγίζει τα 50 έτη και άρα αρκετοί από αυτούς μπορούν ευκολότερα να εξαναγκαστούν σε έξοδο από την υπηρεσία με πρόωρο καθεστώς συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 1.000 υπάλληλοι που έχουν κατοχυρώσει πρόωρα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα κληθούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη και ως αντάλλαγμα να τους καταβληθεί άμεσα μέρος του εφάπαξ που δικαιούνται. Αν τυχόν αρνηθούν, θα καταγγελθεί η σύμβασή τους και θα λάβουν πλήρη αποζημίωση, όπως και οι υπάλληλοι της ΕΡΤ.

Με ένα λόγο, στην περίπτωση των ΕΛΤΑ θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί το καθεστώς προσυνταξιοδότησης επί υπουργείας Δημήτρη Ρέππα, μέσω του οποίου τέθηκαν εκτός Δημοσίου 9.500 μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου.

Οι αναγκαστικές αποχωρήσεις στα ΕΛΤΑ θα συνοδευτούν με ταυτόχρονες καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τμημάτων του Οργανισμού, όπως και με κλείσιμο καταστημάτων σε άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές στην περιφέρεια, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και του συμμαζέματος του Οργανισμού.

Σήμερα ο όμιλος περιλαμβάνει τα ΕΛΤΑ Α.Ε. και θυγατρικές εταιρείες όπως οι «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ Α.Ε.», «ΚΕΑ-ΕΛΤΑ Α.Ε.», ενώ διατηρεί και δύο συγγενείς εταιρείες, την «Τ.Τ.-ΕΛΤΑ ΑΕΔΑΚ» και την «Post Insurance Brokerage Α.Ε.», προσφέροντας ταχυδρομικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικές και τραπεζοασφαλιστικές υπηρεσίες, προϊόντα δικτύου λιανικής και υπηρεσίες ταχυμεταφοράς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, Γιώργος Βασιλόπουλος, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο απολύσεων εργαζομένων στα Ταχυδρομεία, καθώς -όπως αναφέρει- ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και μετά βίας εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών.

«Σκέψεις, φήμες ή πληροφορίες για πιθανή συρρίκνωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων εξυπηρετούν μόνο τα κερδοσκοπικά συμφέροντα που εναγωνίως εποφθαλμιούν τα φιλέτα του ταχυδρομικού έργου, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η εξυπηρέτηση κυρίως της περιφέρειας, των απομακρυσμένων περιοχών, του τεράστιου ορεινού όγκου της χώρας και των εκατοντάδων κατοικημένων νησιών», είπε στην «Ε».0 comments:

Δημοσίευση σχολίου