Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Μία νέα αρχή στο Μετρό Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο


Νέα αρχή ετοιμάζεται να κάνει το Μετρό Θεσσαλονίκης. Το «στοιχειωμένο» έργο που έχει ατυχήσει τόσες φορές στο παρελθόν είναι έτοιμο να πει αντίο στα μεγάλα προβλήματα και να ξεκινήσει και πάλι, με νέα εταιρεία και με έξτρα 5 σταθμούς προς τα ανατολικά.

Μετά από 3 χρόνια μεγάλων παλινωδιών θα δούμε τα εργοτάξια να γεμίζουν και να έχουμε πρόοδο του έργου. Πλέον όλα τα εργοτάξια, 7 χρόνια μετά το ξεκίνημα των πρώτων έργων, έχουν παραδοθεί και ο ΑΚΤΩΡ που απέκτησε την πλειοψηφία της ΑΕΓΕΚ θα είναι η εγγυήτρια δύναμη ολοκλήρωσης αυτού του εθνικά μεγάλου έργου υποδομής.

Οι 13 σταθμοί κουβαλούν ήδη την δική τους ιστορία και πολλοί από αυτούς μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για θέματα που δεν σχετίζονταν ακριβώς με την κατασκευή (βλέπε σταθμός Παπάφη). Μέσα από το τεράστιο έργο έχει γίνει και μια ασύληπτη αρχαιολογική ανασκαφή που έφερε στο φως τον πλούτο της Θεσσαλονίκης μέσα στους αιώνες της ιστορίας της.

Με ενδιαφέρον θα περιμένουμε να ακούσουμε το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης που φαίνεται πως κλειδώνει για το 2017 αν δεν έχουμε νέες παλινωδίες. Αυτό είναι ένα από τα καλά νέα αν σκεφτούμε ότι πολλοί σήμερα τοποθετούν την ολοκλήρωση του έργου ακόμα και το 2019.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Το έταιρο έργο που ανέλαβε ο ΑΚΤΩΡ είναι αυτό της πρώτης επέκτασης στα νότιο-ανατολικά της πόλης, καλύπτωντας το πολεοδομικό συκγρότημα της Καλαμαριάς. Οι 5 νέοι σταθμοί και τα 5 χλμ υπόγειας σήραγγας θα φτάσουν το συνολικό υπό κατασκευή έργο σε 18 σταθμούς και περίπου 15χλμ σηράγγων.

Η επέκταση θα ξεκινά από τον σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ της βασικής γραμμής και από εκεί θα καταλήγει στην νότιο-ανατολική άκρη της πόλης στον σταθμό ΜΙΚΡΑ. Η υπογραφή της σύμβασης τοποθετείται τον Σεπτέμβριο και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα ενώ το ευχάριστο για το έργο είναι πως δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μεγάλα αρχαιολογικά ευρήματα. Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται το 2019.

Ο τρόπος που θα λειτουργεί η επέκταση προς Καλαμαριά θα είναι ιδιαίτερος. Ουσιαστικά θα δημιουργηθούν δύο βασικά δρομολόγια. Το πρώτο θα είναι το Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία και το άλλο το Ν.Σ.Σταθμός-Μίκρα. Ο σταθμός διακλάδωσης θα είναι ο σταθμός ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ.

Αν όλα πάνε κάλα πριν ολοκληρωθεί το έργο στη βασική γραμμή θα έχουμε και τρίτο έργο υπό κατασκευή. Μιλάμε για την προς βορράν επέκταση της γραμμής από το σταθμό ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ προς την Ευκαρπία. Η επέκταση αυτή θα λειτουργεί όπως και εκείνη της Καλαμαριάς. Θα υπάρχουν αρκετοί κοινοί σταθμοί ανάμεσα στις γραμμές του Μετρό διευκολύνοντας την κίνηση μέσα στην πόλη.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχουν 60 μέτρα μήκος (περίπου το ήμισυ σε σχέση με τους αντίστοιχους σταθμούς της Αθήνας). Όλοι οι σταθμοί θα έχουν κεντρική αποβάθρα (σε αντίθεση με το Μετρό της Αθήνας που οι περισσότεροι σταθμοί έχουν πλάγιες αποβάθρες) με τους συρμούς να προσεγγίζουν από δεξιά και αριστερά αντίστοιχα.

Μεγάλο όπλο ασφάλειας στους σταθμούς θα είναι οι θύρες ασφαλείας οι οποίες θα ανοίγουν μόνο όταν έχει φτάσει ο συρμός και έχει ακινητοποιηθεί, μηδενίζοντας τις περιπτώσεις ατυχημάτων.

Οι συρμοί ακολουθόντας τους σταθμούς θα είναι περίπου 58 μέτρα σε μήκος, ενιαίοι σε όλο το μήκος τους ενώ θα λειτουργούν υπεραυτόματα, χωρίς οδηγό αλλά με ..συνοδό. Οι επιβάτες θα μπορούν να κάθονται στο μπροστινό μέρος του συρμού βλέποντας το τούνελ μπροστά τους, κάτι που δεν είναι δυνατό στο Μετρό της Αθήνας.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο της βασικής γραμμής περιλαμβάνει 9,6χλμ και 13 σταθμούς: Ν.Σ.ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΑΠΑΦΗ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ. Μελλοντικά η γραμμή θα επεκταθεί δυτικά προς τον Εύοσμο.

Το έργο της επέκταση προς Καλαμαριά περιλαμβάνει 4,8χλμ και 5 σταθμούς. Θα ξεκινά από τον σταθμό ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ και μέτα ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ. Μελλοντικά η γραμμή θα επεκταθεί ανατολικά προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Το έργο της επέκτασης προς Ευκαρπία περιλαμβάνει 5χλμ και 5 σταθμούς. Θα ξεκινά από τον σταθμό ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, και μετά ΝΕΑΠΟΛΗ, ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΕΥΚΑΡΠΙΑ. Μελλοντικά η γραμμή θα επεκταθεί βόρεια προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Τέλος στα σχέδια της Αττικό Μετρό υπάρχει και μία ακόμα γραμμή που θα ξεκινά από τον σταθμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και θα καταλήγει στην Νέα Ελβετία μέσω Τούμπας και Χαριλάου.

Ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER