Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΟΑΣΘ: Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση...


Νωρίς το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ένα λεωφορείο έμεινε από βλάβη στην οδό Μητροπόλεως, στο ύψος της μητρόπολης. Αδιαμαρτύρητα, οι επιβάτες κατέβηκαν, ο δρόμος έκλεισε, ώσπου να βρεθεί μια λύση για τη μεταφορά του λεωφορείου, οι περαστικοί κούνησαν αδιάφορα το κεφάλι.

Κανένας πια δεν εκπλήσσεται από το θέαμα ενός χαλασμένου λεωφορείου. Ούτε από το γεμάτο μέχρι λιποθυμίας των επιβατών λεωφορείο ούτε από τις ουρές στις στάσεις. Δεν εκπλήσσεται καν από τα χάλια των λεωφορείων, από την παλαιότητα και τη βρομιά τους, από τις πατέντες που επιστρατεύονται, προκειμένου αυτά να λειτουργούν.

Έχει παγιωθεί η πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη έχει σοβαρό πρόβλημα με τις συγκοινωνίες της κι ότι τις τελευταίες δεκαετίες η πόλη ποτέ δεν υπήρξε ξανά σε αυτήν την κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης έχει ανακοινώσει την αγορά νέων λεωφορείων τους προσεχείς μήνες, δεν κινείται τίποτε.

Είναι γνωστό ότι η προμήθεια νέων λεωφορείων είναι μια μακροχρόνια διαδικασία κι ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να διενεργήσει τις διαδικασίες. Ιδίως επειδή προβλέπεται η εκκαθάρισή του και η ίδρυση του νέου φορέα συγκοινωνιών, του ΑΣΥΘ (Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης).

Ωστόσο, παρά τις μεγαλοστομίες, τις απειλές, τα υπονοούμενα και τις μαγκιές, ούτε η εκκαθάριση προχωρά ούτε η ίδρυση του νέου φορέα είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Αναφερόμενοι στην εκκαθάριση, δεν θα κουραστούμε να θυμίζουμε την κλοπή που κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς και τη σύνδεση που έκανε ο ίδιος με τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το μόνο αντικείμενο που οι κλέφτες αφαίρεσαν ήταν ο φορητός υπολογιστής του. Αυτό, σε συνδυασμό με το χρόνο αποκάλυψης της κλοπής (τις ημέρες που έληγε η προθεσμία κατάθεσης προσφορών στο διεθνή διαγωνισμό για την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ), τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε «στοχευμένη παρέμβαση με σκοπό να βάλει εμπόδια στη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Το γεγονός ότι αφαίρεσαν μόνο τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή μου, με οδηγεί σε αυτές τις υποψίες. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να τονίσω ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης θα συνεχιστεί με όρους διαφάνειας, όπως ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή, και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια για τα ευρήματά της», δήλωνε στις 30 Νοεμβρίου 2018 ο κ. Παππάς.

Ο Στέλιος Παππάς δεν βιάζεται πια 
Όμως ο καιρός περνάει. Κι ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από τον ΟΑΣΘ, στις 18 Ιανουαρίου επρόκειτο να ανακοινωθεί ο ανάδοχος για το έργο της εκκαθάρισης, αυτό δεν συνέβη και δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφορία σχετικά με τον πιθανό χρόνο ανακοίνωσης. Αλλά ο Στέλιος Παππάς ήταν εκείνος που βιαζόταν και προέβαινε σε καταγγελίες για «εκείνους που θέλουν να βάλουν εμπόδια». Τι απέγινε η βιασύνη;

Κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές σχετικά με την αψυχολόγητη αυτή συμπεριφορά και τις αντικρουόμενες πληροφορίες που βγαίνουν από το γραφείο της διοίκησης.

Ακούγεται, για παράδειγμα, ότι κάποιοι προσπαθούν να ετοιμάσουν ένα ελεγχόμενο σχήμα, που θα διενεργήσει την εκκαθάριση. Δηλαδή να κατακυρωθεί μεν το έργο, να υπάρχει όμως η δυνατότητα συμμετοχής στην ομάδα που θα διενεργήσει την εκκαθάριση ορισμένων ελεγκτών που θα έχουν προταθεί από τη διοίκηση.

Λένε, ας πούμε, ότι ασκούνται πιέσεις του είδους «να πάρετε αυτόν υπεργολάβο» ή «να αναθέσετε την τάδε δουλειά σε εκείνον».

Βεβαίως, μακριά από εμάς τέτοια κακόβουλα σενάρια. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι δυνατόν να μην αναρωτιόμαστε πού πήγε εκείνη η ζέση του Στέλιου Παππά να προχωρήσει στην εκκαθάριση και να ενημερώσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για το αποτέλεσμά της;

Κυκλοφορούν και άλλα κακόβουλα σενάρια. 
Λέγεται, για παράδειγμα, ότι τα αποτελέσματα της διοίκησης Παππά είναι πολύ παραπάνω από απογοητευτικά, κι ότι ο ίδιος ο Στέλιος Παππάς δεν θα ήθελε αυτό να βγει στη δημοσιότητα. Γι’ αυτόν το λόγο καθυστερεί όσο μπορεί, ώστε να μην υπάρχει λεκές στη δική του άσπιλη προσφορά στον ΟΑΣΘ.

Οι κυνικοί, πάλι, διακινούν το σενάριο ότι απλώς θέλουν να αφήσουν χάος για τους επόμενους. Γι’ αυτό αφήνουν να περνά ο χρόνος χωρίς να μπαίνει πουθενά τάξη, ώστε να μην μπορούν οι επόμενοι να βγάλουν άκρη.

Ομάδες εργασίας για τον ΑΣΥΘ 
Στο τέλος Ιανουαρίου υποτίθεται ότι θα είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο φορέα, ΑΣΥΘ. Μάλιστα, μία υπεραισιόδοξη πηγή από τον ΟΑΣΘ μας είχε διαβεβαιώσει πριν από δυο μήνες ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα είχε ήδη λειτουργήσει ο ΑΣΥΘ.

Στις 24 Ιανουαρίου το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του τη συμμετοχή του στις ομάδες εργασίας που συγκροτεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τον ΑΣΥΘ. Συγκεκριμένα, γράφει: «Κληθήκαμε λοιπόν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας, που συγκροτεί το Υ.Υ.Μ., με αντικείμενο:

Α. Σύνταξη Καταστατικού της Ανωνύμου Εταιρείας με την επωνυμία Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (Α.ΣΥ.Θ. Α.Ε.).

Β. Σύνταξη Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της Ανωνύμου Εταιρείας με την επωνυμία Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (Α.ΣΥ.Θ. Α.Ε.).

Αποδεχόμενοι την πρόσκληση, θα συμμετέχουμε στις ως άνω επιτροπές διά του εκπροσώπου των εργαζομένων, με στόχο τη διασφάλιση των κεκτημένων μας αλλά και για την υλοποίηση της δέσμευσής μας προς όλους τους εργαζόμενους ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ στη νέα εταιρεία Α.ΣΥ.Θ. Α.Ε.».

Χριστίνα Ταχιάου
ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου