Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Ακόμη δεν τα είδαμε και τα έσπασαν...

«Έξυπνα» μεν, απροστάτευτα δε, τα μηχανήματα που εξοπλίζουν το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες έχουν αρχίσει να υποδέχονται από τον περασμένο Ιούλιο τα πρώτα ακυρωτικά μηχανήματα. 

Η αλλαγή σελίδας που σηματοδοτείται στον ΟΑΣΑ από την αντικατάσταση του χάρτινου εισιτηρίου με το ηλεκτρονικό φαίνεται ότι δεν συνοδεύεται από κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας της εταιρείας. 

Ύστερα από τους δεκάδες βανδαλισμούς που δέχθηκαν ακυρωτικά μηχανήματα του μετρό και των λεωφορείων, τις επιθέσεις κατά ελεγκτών και την ολοσχερή καταστροφή οχημάτων των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) ήρθε η σειρά του νέου εξοπλισμού. 

Οι πρώτες φθορές ακυρωτικών μηχανημάτων του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου έλαβαν χώρα πριν ακόμη τοποθετηθεί το σύνολο του εξοπλισμού στα οχήματα των ΟΣΥ. 

Πρώτο «θύμα» ήταν ακυρωτικό μηχάνημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου που είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο. Το περιστατικό έλαβε χώρα την Τρίτη το πρωί, όταν το εν λόγω λεωφορείο βρισκόταν στην πλατεία Καραϊσκάκη. Λεπτομέρειες για τον ή τους δράστες δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ εντύπωση προκαλεί, για ακόμη μία φορά, το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής.

Εργαζόμενοι στις ΟΣΥ επισημαίνουν ότι τα ακυρωτικά μηχανήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι πολύ πιο εύθραυστα από τα υφιστάμενα μεταλλικά που εξυπηρετούν το χάρτινο εισιτήριο. 

«Είναι πλαστικά, διαθέτουν οθόνες και περιλαμβάνουν λεπτά ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος των τεχνικών των ΟΣΥ Αποστόλης Ραφτόπουλος.

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι στις ΟΣΥ εξηγούν ότι η ασφάλεια εργαζομένων και στόλου μπορεί να τεθεί ανά πάσα στιγμή υπό αμφισβήτηση. Ακόμη και οι τεχνικοί της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου προχωρούν στην τοποθέτηση των μηχανημάτων «μετά φόβου Θεού». 

Η εγκατάσταση του εξοπλισμού σε περίπου 2.000 λεωφορεία και τρόλλεϋ των ΟΣΥ, γίνεται με άκρα μυστικότητα από τους τεχνικούς, οι οποίοι έχουν πάψει, όπως εξηγούν εργαζόμενοι στις ΟΣΥ, να μεταβαίνουν και με οχήματα της εταιρείας για να μην φαίνεται ότι πρόκειται να γίνει τοποθέτηση εξοπλισμού. 

«Μεταβαίνουν στα αμαξοστάσια για να τοποθετήσουν τα μηχανήματα με τα δικά τους Ι.Χ., στα οποία φορτώνουν τον εξοπλισμό, αντί να χρησιμοποιούν τα εταιρικά οχήματα», περιγράφει ο κ. Ραφτόπουλος. 

Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί 750 ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ καθημερινά τοποθετούνται νέα. Στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχει εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού. Το ερώτημα βέβαια που παραμένει είναι εάν το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα έχει «επιβιώσει» μέχρι να τεθεί σε λειτουργία.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER