Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Προαστιακός Αθήνας: Νέο όραμα για το μέσο που παραμένει κομπάρσος των μεταφορών


Νέο όραμα ζητείται για τον Προαστιακό της Αθήνας, πιθανότατα το πιο αδικημένο μέσο στην πόλη. 

Στα περίπου 12 χρόνια λειτουργίας του ο Προαστιακός δεν έχει κερδίσει το στοίχημα με το επιβατικό κοινό καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που επηρεάζουν την απόδοση του.

Σημαντικότερα προβλήματα του μέσου είναι τα αραιά δρομολόγια και τα ατελείωτα έργα. Αυτά τα 2 κορυφαία προβλήματα θα έχουν την δυνατότητα να λυθούν καθώς σύμφωνα με τα χρονοδιαγράματα, τα έργα που είναι σε εξέλιξη θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Θα έχουμε και πιο "ορθόδοξα" δρομολόγια καθώς σήμερα το τμήμα Ρουφ - Πειραιάς εξυπηρετείται μόνο από το δρομολόγιο προς Χαλκίδα ενώ η ο Κεντρικός Σταθμός της Αθήνας λόγω ακριβώς της έλλειψης ηλεκτροκίνησης δεν συνδέεται άμεσα με το Αεροδρόμιο.

Αυτά όλα θα λυθούν με την ολοκλήρωση των έργων. Τότε, θα υπάρχει ηλεκτροκίνηση σε όλη τη διαδρομή από τον Πειραιά μέχρι και το ΣΚΑ και θα επιτρέπει στα γνωστά "μωβ" τρένα, τα desiro, να κυκλοφορούν στο αστικό τμήμα του Προαστιακού και φυσικά να πυκνώσουν τα δρομολόγια.

Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Προς το παρόν λόγω της κατάστασης της εταιρείας δεν γίνονται προσλήψεις μηχανοδηγών ή άλλων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα τα δρομολόγια και οι υπηρεσίες να είναι αρκετά περιορισμένα.

Το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης αναμένεται να φέρει βελτίωση τόσο στις υπηρεσίες (νέα τρένα, υπηρεσίες on line, wi-fi στους σταθμούς κ.α.) όσο και στα δρομολόγια (πιο συχνά δρομολόγια, νέα δρομολόγια).

Τέλος εξελίξεις αναμένονται και στους σταθμούς. Από τη μία υπάρχει το σημαντικό πρόβλημα της εικόνας των σταθμών που παρά την πολύ μικρή τους ηλικία (από 2-12 ετών) έχουν αισθητό πρόβλημα στο λειτουργικό τους κομμάτι (καθαριότητα, λειτουργία ανελκυστήρων κ.α).

Από την άλλη περιμένουμε εδώ και χρόνια την αξιοποίηση των 2 Κεντρικών Σταθμών σε Πειραιά και Αθήνα που αναμένεται να γίνει με τη διαδικασία της παραχώρησης και τη μετατροπή τους σε Κεντρικούς Σταθμούς που θα θυμίζουν κτίρια αεροδρομίων με καταστήματα, χώρους κλπ που θα αλλάξει τη σημερινή "μίζερη" εικόνα τους.

Όλα αυτά φυσικά δεν θα γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, άλλα σε ένα διάστημα 1-1,5 έτος από σήμερα και εφόσον δεν έχουμε ευτράπελα στα έργα και τους διαγωνισμούς. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου