Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Φεβρουάριο του 2017 πάει η επέκταση του Τραμ προς Πειραιά, δυσφορία από το Δήμο


Για το 2017 μεταφέρεται η ολοκλήρωση των έργων της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος της πόλης του Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

Όπως ανέφερε η κατάσταση στους δρόμους που γίνονται τα έργα Τραμ θα παραμείνει δύσκολη και φέτος ενώ μίλησε για τη δυσκολία που υπάρχει από την συνύπαρξη πολλών φορέων όταν σκάβονται οι δρόμοι. 

Για το Μετρό ο Δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα κυρίως στην εκσκαφή του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ που είναι κάτω από τον ομώνυμο σταθμό του ΗΣΑΠ και ανέφερε πως όταν ολοκληρωθεί το έργο Μετρό θα βοηθήσει την πόλη ενώ για το Τραμ φάνηκε να μην είναι σίγουρος για την χρησιμότητα του. Για τα συγκεκριμένα έργα είπε τα παρακάτω:

«Το κυκλοφοριακό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου αυτήν την περίοδο. Αφορά και τους δημότες - κατοίκους και τους επισκέπτες - τουρίστες.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Δε νομίζω ότι θα έχουμε σημαντική βελτίωση το 2016. Όσο διαρκούν τα έργα του ΤΡΑΜ και με αυτή τη μορφή που υπάρχουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα - τουλάχιστον σε αυτόν τον άξονα που εκτελούνται τα έργα του ΤΡΑΜ θα είναι παρόμοια και το 2016.

Είχα συνάντηση με τον κ. Σγουρίδη καθώς και με την ΤΡΑΜ και την ΜΕΤΡΟ Α.Ε. πριν περίπου ένα μήνα και θέσαμε αυτά τα προβλήματα. Δυστυχώς -και το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά- δεν έχουμε πολύ μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης. Δεν γνωρίζουν όλοι οι δημότες ότι το ΤΡΑΜ δεν είναι δημοτικό έργο. Είναι ένα έργο της κεντρικής κυβέρνησης. Ούτε το επέλεξε ο Δήμος ούτε ενδεχομένως το επικρότησε ποτέ.

Αλλά αυτό δεν πάει να πει, ότι μπορεί και να το αποτρέψει κατά την άποψη μου όπως και κατά την άποψη και της κεντρικής διοίκησης και των τριών κυβερνήσεων, που τουλάχιστον εγώ έχω προλάβει ως Δημοτική Αρχή. Δεν μπορεί αυτό το έργο να σταματήσει ή να το βγάλουμε από τον Πειραιά. Αυτό που προσπαθούμε λοιπόν, είναι να κάνουμε μία διαχείριση της έλευσης του ΤΡΑΜ για να λύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα μπορούμε.

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι εύκολο. Εμπλέκονται μια σειρά άλλων υπηρεσιών - πέρα από την ΤΡΑΜ - η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, το Φυσικό Αέριο. Όλα αυτά τα οποία βλέπετε να ανοίγουν και να κλείνουν και να ξανανοίγουν και να γίνεται όλος αυτός ο «μύλος», είναι πράγματα δυστυχώς τα οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Προσπαθούμε σε ένα βαθμό να λύσουμε και να βελτιώσουμε μικρά προβλήματα, αλλά δεν είναι εύκολο. Θεωρώ λοιπόν ότι πληροφοριακά θα μπορούσε να παίξει ρόλο το «pireapp», πληροφόρηση δηλαδή προς τους δημότες: ποιος δρόμος κλείνει, που θα κλείσει κ.λ.π. Πιστεύω όμως, ότι και το 2016, επειδή δεν έχουμε και τις μεγάλες λεωφόρους στον Πειραιά και τους μεγάλους δρόμους, το κυκλοφοριακό θα είναι δυστυχώς στην ίδια κακή κατάσταση που ήταν και το 2015.

Το θέμα είναι να ακούσουμε και από εσάς τους δημοσιογράφους ή και άλλες παρατάξεις πως θα μπορούσαν αυτά τα προβλήματα να βελτιωθούν. Γιατί επαναλαμβάνω αυτά δεν είναι έργα τα οποία ελέγχει ο Δήμος Πειραιά.

Δεν κάνει ο Δήμος Πειραιά τα έργα που λέτε στον ΗΣΑΠ – φαντάζομαι να λέτε τα έργα του ΜΕΤΡΟ - ή του ΤΡΑΜ. Είναι έργα που κάνει η Κυβέρνηση. Εμείς τα παρακολουθούμε. Υποχρεωτικά δίνουμε αδειοδοτήσεις και τα παρακολουθούμε. Δεν έχουμε τρόπο παρέμβασης.

Πήγαμε στον αρμόδιο Υπουργό. Στο ΜΕΤΡΟ υπάρχει καθυστέρηση λόγω διαφόρων ευρημάτων στον σταθμό του λιμανιού, του ΗΣΑΠ. Στο δε ΤΡΑΜ το νέο χρονοδιάγραμμα είναι για τον Φεβρουάριο του 2017 και αυτό χωρίς ασφάλεια. Σε αυτά τα έργα λοιπόν, που δημιουργούν και το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, τί μπορεί να κάνει μια Δημοτική Αρχή, όταν δεν μπορούν να απενταχθούν τα έργα αυτά, όταν δεν μπορούν να σταματήσουν.

Το ΜΕΤΡΟ όταν ολοκληρωθεί, θα βοηθήσει την πόλη. Για το ΤΡΑΜ άλλοι λένε ότι είναι μια γραμμή που δεν είναι χρήσιμη, άλλοι λένε να το δούμε στην πράξη.

Θέλω να πω ότι αυτά δημιουργούν ταλαιπωρία μέχρι να κατασκευασθούν. Πράγματι το ΤΡΑΜ όπως ξέρετε έπρεπε να παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ήδη είμαστε ένα χρόνο μετά. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν αφορούν καθυστερήσεις του Δήμου, ούτε της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής." 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου