Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Κίνδυνος για νέα μείωση της επιδότησης στην «ΟΣΥ Α.Ε.»

Στο «στόχαστρο» της τρόικας έχει μπει για ακόμα μία φορά η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ Α.Ε.) στην οποία έχουν συγχωνευτεί λεωφορεία και τρόλεϊ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω μείωση της επιδότησης (που για το 2014 θα είναι ήδη μειωμένη στα 100 εκατ. ευρώ).

Αν και πέρυσι για πρώτη φορά η εταιρεία παρουσίασε πλεόνασμα 60 εκατ. ευρώ, αυτό προήλθε από την επιδότηση των 140 εκατ. ευρώ που δόθηκε για το 2013, αλλά και από την επιδότηση 30 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα των χρεών των υπουργείων προς την εταιρεία για τα δωρεάν ή εκπτωτικά εισιτήρια σε μαθητές, στρατιωτικούς, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ. 

Αν και τα 30 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην ΟΣΥ από χρέη του παρελθόντος ωστόσο η μορφή με την οποία καταβλήθηκαν ελέγχεται από την Ε.Ε. αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να αφαιρεθούν από την επιδότηση του 2014, η οποία μπορεί να μειωθεί στα 70 εκατ. ευρώ!

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε ακόμα και προβλήματα λειτουργίας στην ΟΣΥ, η οποία ήδη έχει συρρικνώσει σημαντικά το έργο της και έχει παροπλίσει το μεγαλύτερο τμήμα του στόλου της λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. 

Σημειώνεται ότι με βάση τον απολογισμό της ΟΣΥ μετά τη συγχώνευση των εταιρειών λεωφορείων και τρόλεϊ το πλεόνασμα για το 2013 φτάνει τα 53,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι πέρυσι η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 8,37% και διαμορφώθηκε στα 143,2 εκατ. ευρώ έναντι 156,3 εκατ. το 2012.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι το αποτέλεσμα αυτό επετεύχθη με το «ψαλίδισμα» στους μισθούς των εργαζομένων αλλά και τη μείωση του προσωπικού που την τελευταία τριετία έχει ξεπεράσει το 25%. 

Και παρά το γεγονός αυτό κάθε μήνα η ΟΣΥ αντιμετώπιζε πρόβλημα στην καταβολή ακόμα και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2013 δεν ήταν λίγες οι φορές που απαιτήθηκε η παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου για να δοθεί λύση και να μη μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι.

Αύξηση επιβατών: Άνοδος 10% στις πωλήσεις εισιτηρίων τον Φεβρουάριο 

Αύξηση της επιβατικής κίνησης παρουσιάζει η ΟΣΥ τους τελευταίους μήνες, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες παροπλίζουν τα οχήματά τους και χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Το τελευταίο οκτάμηνο η αύξηση στις πωλήσεις εισιτηρίων είναι περίπου 2%, ενώ ο Φεβρουάριος εμφανίζει αύξηση 10% στις πωλήσεις.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΣΥ, αυτό αποτελεί σημαντικό δείγμα πως η εταιρεία ανακάμπτει και πως το 2014 μπορεί να έχει αυξημένα έσοδα.

Ωστόσο τα δρομολόγια στο δίκτυο παραμένουν μειωμένα σε ποσοστό περίπου 30% τα τελευταία χρόνια.

Ελλείψεις προσωπικού: Προσλήψεις 350 οδηγών και 100 τεχνικών

«Ανάσα» στα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού αναμένεται να δώσουν οι προσλήψεις 330 οδηγών και 120 τεχνητών, στις οποίες θα προχωρήσουν οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες).

Πριν από λίγο διάστημα δόθηκε η έγκριση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την προκήρυξη των παραπάνω θέσεων, μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίες θα οδηγήσουν σε προσλήψεις συνολικά 450 ατόμων στις ΟΣΥ.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ενδεχόμενο το νούμερο αυτό να αυξηθεί, καθώς 77 εργαζόμενοι έχουν ήδη απολυθεί μετά τη διαπίστωση ότι είχαν προσκομίσει πλαστούς ή παραποιημένους τίτλους σπουδών. Η έως τώρα εξέταση των φακέλων αποκάλυψε 115 περιπτώσεις εργαζομένων με πλαστά πιστοποιητικά, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του συνόλου των φακέλων των εργαζομένων.

Στην... αναμονή: Καθυστερήσεις στα δρομολόγια έως και 50 λεπτά

Την ίδια στιγμή παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά δρομολόγια η αναμονή των επιβατών στις στάσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και τα πενήντα λεπτά.

Μάλιστα περισσότερα από 900 λεωφορεία του στόλου της ΟΣΥ παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους ο ΟΑΣΑ ανέθεσε νέα συγκοινωνιακή μελέτη, προκειμένου να επανασχεδιαστούν τα δρομολόγια των οδικών μέσων ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού και να τονωθεί η κάλυψη σε ορισμένες περιοχές.

Σήμερα η μέση αναμονή στις στάσεις σε όλες τις γραμμές είναι γύρω στα 25 λεπτά, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις η καθυστέρηση μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει και τα πενήντα λεπτά.

Πιο έντονα καταγράφονται τα προβλήματα στις δυτικές περιοχές αλλά και στα νότια προάστια. Οι τοπικές γραμμές προς Αργυρούπολη και Τερψιθέα που φεύγουν από τον σταθμό του μετρό στο Ελληνικό εμφανίζουν μεγάλες καθυστερήσεις και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο δεδομένου ότι συχνά δρομολογούνται μικρής χωρητικότητας λεωφορεία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει ενίσχυση των δρομολογίων δεδομένου ότι οι οδηγοί συχνά αντιμετωπίζουν προστριβές με τους επιβάτες, οι περιοχές με τα πιο έντονα προβλήματα είναι τα Λιόσια, το Καματερό, η Ελευσίνα, η Μάνδρα, η Μαγούλα, ο Κορυδαλλός, το Σχιστό, το Πέραμα, η Παιανία, η Ανθούσα, το Πικέρμι, το Κορωπί και τα Σπάτα.

Έρευνα για την... ποιότητα: Και κλήρωση με έπαθλο 150 κάρτες δωρεάν μετακίνησης 

Με σύνθημα «Ελάτε να μιλήσουμε», η εταιρεία ΟΣΥ Α.Ε. (Οδικές Συγκοινωνίες) ξεκίνησε από τα μέσα Μαρτίου έρευνα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα η εταιρεία έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής σε κλήρωση με έπαθλο 150 κάρτες δωρεάν μηνιαίας μετακίνησης για τον μήνα Μάιο με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Σε διώροφο λεωφορείο
Οι πολίτες που προσήλθαν σε ειδικά διαμορφωμένο διώροφο λεωφορείο της ΟΣΥ σε διάφορες περιοχές της Αττικής,  είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις επιβατικές τους συνήθειες, τον βαθμό ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και να καταθέσουν την άποψή τους για το πώς αυτές θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Στο φυλλάδιο που περιέχει το ερωτηματολόγιο υπάρχουν, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές λέξεις και φράσεις «αργκό» που χρησιμοποιούν μεταξύ τους οι εργαζόμενοι στις Οδικές Συγκοινωνίες μαζί με τις επεξηγήσεις τους. 

Πρόκειται για χαρακτηριστικούς διαλόγους από αυτούς που εκτυλίσσονται καθημερινά μεταξύ των οδηγών στον δρόμο και στα αμαξοστάσια.

Το φυλλάδιο περιέχει στοιχεία για το συγκοινωνιακό έργο, τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οχήματα που κινούνται καθημερινά στους δρόμους της πρωτεύουσας και τους εργαζομένους της εταιρείας.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου