Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η αφαίμαξη έφερε πλεόνασμα στη ΣΤΑΣΥ

Η νεοσύστατη εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειαστεί ενίσχυση από τον προϋπολογισμό, αλλά πίσω από αυτό κρύβονται 500 απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις απολαβών κατά 31%

Χωρίς κρατική επιχορήγηση μπορούν να λειτουργούν πλέον το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ, χάρη στις αιματηρές περικοπές στους μισθούς των περίπου 2.500 εργαζομένων και την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας τους, τη σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων και τον συστηματικό έλεγχο της λαθρεπιβίβασης. 

Παρ’ όλα αυτά, οι εργαζόμενοι βρίσκονται «υπό αξιολόγηση», που ενδεχομένως να συνοδευτεί και από απολύσεις όταν το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι επεκτάσεις του δικτύου του μετρό με 7 νέους σταθμούς μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Από τα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ, της νεοσύστατης εταιρείας που διαχειρίζεται τα τρία μέσα σταθερής τροχιάς, το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 110 εκατ. ευρώ και τα έσοδα στα 115, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πλεόνασμα που αναμένεται να αυξηθεί ως το τέλος του χρόνου. 

Να σημειωθεί ότι για φέτος είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό έλλειμμα 19 εκατ. ευρώ. «Η εταιρεία δεν θα χρειαστεί κρατική επιδότηση, δηλαδή δεν θα επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τον φορολογούμενο», εξηγεί ο Νίκος Παπαθανάσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, που προβλέπει ότι και την επόμενη τριετία το πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας έως και 10 εκατ. ευρώ.

Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται οι εργαζόμενοι, που τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν κατά 500 άτομα. Ειδικά στο μετρό και παρά το γεγονός ότι εργάζονται συνεχώς μέσα σε σήραγγες, συμφώνησαν με αύξηση των χρόνων βάρδιας κατά 18% για να καλύψουν τις νέες ανάγκες με την επέκταση του δικτύου. 

Περίπου 250 υπάλληλοι γραφείων, το 10% του συνόλου, μετακινήθηκε από τα γραφεία στα γκισέ των νέων σταθμών. Επιπλέον, μέσα στο τρέχον έτος, το σύνολο των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ είδε να μειώνονται οι απολαβές του από υπερωρίες κατά 31%.

Η διοίκηση δίνει έμφαση στην πάταξη της λαθρεπιβίβασης, που είναι ευκολότερη στα μέσα σταθερής τροχιάς. Στον έλεγχο έχουν ενταχθεί σε καθημερινή βάση 100 άτομα, έναντι 30 την περυσινή χρονιά, με αποτέλεσμα τα επιβληθέντα πρόστιμα να αυξηθούν σχεδόν κατά 29%, το συνολικό τους ύψος να ανέβει κατά 17% και οι εισπράξεις κατά 31%, κυρίως λόγω του νέου μέτρου για έκπτωση 50% σε όσους πληρώνουν αμέσως.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου