Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Μεγάλη πτώση των εσόδων σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι σε κάθε αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων ακολουθούσε… βουτιά στα έσοδα!

Ο κανόνας ισχύει και στις προ μνημονίων εποχές...

Μείωση κατά 15% παρουσιάζει -σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες- από την αρχή του χρόνου η επιβατική κίνηση στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, φέρνοντας πιο κοντά νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων από το φθινόπωρο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο είχε παγώσει το «καπέλο» της επιβάρυνσης κατά 25% που είχε θεσμοθετηθεί από το τελευταίο μνημόνιο, είχε προαναγγείλει ότι το θέμα θα επανεξεταστεί ανάλογα με την απόδοση των μέτρων κατά της εισιτηριοδιαφυγής.

Είχε ποντάρει τότε στα κίνητρα για τους περιστασιακούς χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και στους εντατικούς ελέγχους για τη λαθρεπιβίβαση, ώστε να καλυφθούν διαφυγόντα έσοδα του ΟΑΣΑ που υπολογίζονται σε 34 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στην πράξη όμως:

-Το πακετάκι των 11 εισιτηρίων στην τιμή των 10, που φέρνει μείωση κατά 9% στις τιμές, εφαρμόστηκε με καθυστέρηση. Στοιχεία από κεντρικά σημεία πώλησης, κυρίως στους σταθμούς του μετρό, έδειξαν ότι το μέτρο έγινε αποδεκτό από τους πολίτες.

-Οι έλεγχοι, που είχαν ξεκινήσει με ιδιαίτερα καλές προοπτικές τον Σεπτέμβριο, έχουν στην πράξη ατονίσει τους τελευταίους μήνες.

Στην αρχή είχε ανακοινωθεί ότι οι εργαζόμενοι στο ρεπό τους μπορούσαν να κάνουν ελέγχους παίρνοντας ένα ποσοστό επί των προστίμων.

Γρήγορα, όμως, με παρέμβαση του οικονομικού επιτελείου, το μπόνους μπήκε στον μισθό και στις περικοπές που ακολούθησαν, οπότε οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο να βγουν για έλεγχους.

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων πάντως δείχνει ότι σε κάθε αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων ακολουθούσε… βουτιά στα έσοδα!

Ο κανόνας ισχύει και στις προ μνημονίων εποχές. Το 2008 το βασικό εισιτήριο ήταν 0,80 ευρώ και την επόμενη χρονιά, που έφτασε το ένα ευρώ, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 23,16% και χάρη στη στροφή των επιβατών προς τις κάρτες οι απώλειες εσόδων συγκρατήθηκαν στο 1,03%.

Το 2011, κατ’ εντολή της τρόικας, το βασικό εισιτήριο σκαρφάλωσε στο 1,40 ευρώ, αλλά οι πωλήσεις μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 13,8%, στο ίδιο επίπεδο με τα έσοδα.

Η μείωση πάντως συνεχίστηκε και το 2012 και διαμορφώθηκε στο 11,9% για εισιτήρια και έσοδα, γεγονός που αυτή τη φορά σχετίζεται με την καλπάζουσα ανεργία.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η σταθερή μείωση στις πωλήσεις καρτών, που από 4 εκατ. το 2010 έφτασαν πέρυσι τα 3,44 εκατ. κομμάτια.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου