Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Πειραιάς: Τα εργοτάξια Μετρό και Τραμ έρχονται με ..απειλητικές διαθέσεις


Την ..διακριτικότητα του Μετρό ζητούν στον Πειραιά και από το Τραμ. Με τα εργοτάξια του Μετρό να κλείνουν ένα έτος περίπου ήρθε η ώρα να εμφανιστούν τα πρώτα εργοτάξια και στο Τραμ. Τα δύο μεγάλα συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά έργα θα μεταμορφώσουν τον Πειραιά σε μία σύγχρονη μεγαλούπολη κάνοντας την πρόσβαση εύκολη τόσο από τα νότια όσο και από τα Δυτικά.

Τα εργοτάξια του Μετρό είναι αλήθεια ότι είναι πολύ διακριτικά και δεν έχουν μέχρι σήμερα αναστατώσει την καθημερινότητα της πόλης. Περιορίζονται σε χώρους πρασίνου και πλατείες αφήνοντας τον Πειραιά να λειτουργεί σχεδόν απερίσπαστος.

Οι δύο κεντρικοί σταθμοί που κατασκευάζονται είναι ο πρώτος κάτω από τον σημερινό σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑ της γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) και ο δεύτερος στην καρδιά της πόλης στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2017.

ΤΟ ΤΡΑΜ
Εδώ τα πράγματα θα δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες. Η δεξιά λωρίδα του δρόμου μετά το Στάδιο Καραϊσκάκη με κατεύθυνση τον Πειραιά (οδός Μικράς Ασίας) θα αποκλειστεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης της γραμμής με την μετακίνηση ΟΚΩ, την τοποθέτηση των γραμμών αρχικά και κατόπιν των εναέριων καλωδίων.

Εκεί αναμένεται το πρώτο κύμα ..δυσαρέσκειας των οδηγών καθώς θα χαθεί μία υπερπολύτιμη λωρίδα. Η συνέχεια θα είναι πιο δύσκολη καθώς θα αποκλειστούν λωρίδες στους δρόμους Γρηγορίου Λαμπράκη, Βασιλέως Γεωργίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Ομηρίδου Σκυλίτση.

Το θετικό είναι πως η επέκταση θα γίνει με μονή λωρίδα και έτσι σε κάθε περίπτωση θα γίνεται αποκλεισμός μίας λωρίδας σε κάθε οδικό άξονα. Η επέκταση αναμένεται να λειτουργήσει την Άνοιξη του 2015.

Τα δύο μέσα θα συναντούνται και θα συνδέονται στον σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ κάνοντας σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο. Πάντως ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος του Πειραιά και ένας από τους μεγαλύτερους στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης θα είναι ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Εκεί θα υπάρχουν σταθμοί της γραμμής 1 και, της γραμμής 3 του Μετρό, ενώ στ 50 μέτρα θα βρίσκονται σταθμοί του Προαστιακού και ο τερματικός του Τραμ. Στάσεις υπάρχουν ήδη τόσο για λεωφορεία όσο και για τρόλεϊ.

Ερώτημα παραμένει αν τελικά θα υπάρξει και η περίφημη γραμμή monorail περιμετρικά του λιμανιού που θα έχει ένα κεντρικό σταθμό απέναντι από τους σταθμούς Μετρό στην Πλατεία Οδησσού. Σε αυτό το σχέδιο ως γνωστό ο Δήμος Πειραιά παραμένει κάθετα αντίθετος.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου