Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Αυξάνονται τα ΚΤΕΛ που εκτελούν έργο του ΟΑΣΑ

Πενήντα λεωφορεία των ΚΤΕΛ προστέθηκαν χθες στο δυναμικό του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) προκειμένου να ενισχυθεί το επίπεδο της εξυπηρέτησης στο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. 

Μετά τη χθεσινή δρομολόγηση των οχημάτων, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που συμπράττουν με τον ΟΑΣΑ ανέρχονται σε 80. 

Ο προγραμματισμός θέλει την ένταξη έως τα τέλη Νοεμβρίου συνολικά 200 οχημάτων ΚΤΕΛ στο δίκτυο των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), τα οποία στην πλειονότητά τους δρομολογούνται σε περιφερειακές γραμμές ώστε να ενισχυθούν τα δρομολόγια στο κέντρο της Αθήνας με τα λεωφορεία των ΟΣΥ που θα αντικατασταθούν από τα ΚΤΕΛ.

Για την ενίσχυση του στόλου του Οργανισμού θα ενταχθούν στον στόλο του ΟΑΣΑ συνολικά 200 λεωφορεία, εκ των οποίων 164 κανονικά (12 μέτρων), 30 αρθρωτά (18 μέτρων) και 6 μικρολεωφορεία (8 μέτρων). 

Το έργο που ανατίθεται στα ΚΤΕΛ αντιστοιχεί ετησίως σε 17,1 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα, που αναλογεί στο 19,97% του οδικού συγκοινωνιακού έργου. 

Tο κόμιστρο παραμένει ίδιο (είχε μειωθεί κατά την έναρξη της πανδημίας), ενώ όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια αποτελούν έσοδα του ΟΑΣΑ. 

Η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ κρίθηκε απαραίτητη και αποτελεσματική, καθώς με αυτήν εντάσσονται συνολικά 200 οχήματα και 550 επιπλέον οδηγοί σε ημερήσια βάση στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών αρμοδιότητας ΟΑΣΑ. 

Με την εξοικονόμηση πόρων θα βελτιωθούν σημαντικά τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των λεωφορειακών γραμμών στον αστικό ιστό της Αθήνας, οι οποίες εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επιβατών και περιλαμβάνουν πολλαπλές μετεπιβιβάσεις (γραμμές κορμού, κεντρικές, διακεντρικές γραμμές και τροφοδοτικές γραμμές).

Ταυτόχρονα, εντός των επόμενων τριών μηνών αναμένεται να έχουν φτάσει στην Αθήνα άλλα 300 λεωφορεία (ηλικίας έως 10 ετών), τα οποία θα προμηθευθεί ο ΟΑΣΑ με τη μέθοδο leasing από το εξωτερικό. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή, ο στόλος των λεωφορείων του ΟΑΣΑ θα διαμορφωθεί στα 1.200 οχήματα, αφού θα έχουν προστεθεί έως τις αρχές του έτους συνολικά 500 οχήματα.

Η προσθήκη λεωφορείων πραγματοποιείται σταδιακά, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε λύσης που έχει δρομολογηθεί. Ειδικότερα, η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ ήταν διαδικαστικά πιο απλή, οπότε έχει ήδη ξεκινήσει η ένταξή τους στο πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΑΣΑ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου