Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Τραμ Αθήνας: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στο Σύνταγμα

Συνεχίζονται τα “καλά νέα” για την επιστροφή του Τραμ στο κέντρο της Αθήνας. Το μέσο που εδώ και δύο χρόνια έχει χάσει το 20% του δικτύου λόγω των προβλημάτων στη σήραγγα όπου εγκιβωτίστηκε ο ποταμός Ιλισός, φαίνεται ότι σύντομα θα το ανακτήσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, η ΣΤΑΣΥ έλαβε από την εταιρεία που ανέλαβε με αισθητήρες το monitoring της σήραγγας εδώ και ένα μήνα. 

Με βάση τις δοκιμές που έγιναν όλο αυτό το διάστημα με κενούς συρμούς Τραμ, τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία ήταν ιδιαίτερα θετικά. Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του αναδόχου αναφέρεται πως μέχρι και σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί από την κίνηση αυτή κάποια παραμόρφωση της πλάκας.

Για σχεδόν ένα μήνα, γίνονταν δοκιμές οι οποίες στην αρχή με ένα συρμό και στη συνέχεια με δύο συρμούς με όλους του συνδυασμού (με ένα συρμό μόνο του, με τον ένα συρμό πίσω από τον άλλο, με τον ένα συρμό δίπλα από τον άλλο, με κίνηση σε αντίθετες κατευθύνσεις). Οι καταγραφές των αισθητήρων σε όλες αυτές τις κινήσεις και ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, δεν έδειξαν κάποια ανησυχητική ένδειξη.

Βέβαια, αυτό δημιουργεί και την εύλογη απορία, πως εφόσον αυτό διαπιστώθηκε σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί δεν επιλέχθηκε και όταν αποφασίστηκε το 2018 η διακοπή του τμήματος της γραμμής και η πρωτεύουσα “έχασε” από το κέντρο ένα επιπλέον πολύτιμο μέσο σταθερής τροχιάς. 

Αυτή η κίνηση εξανάγκασε τους επιβάτες του Τραμ σε αυτό το τμήμα, σε χρήση του Μετρό ή λεωφορειακών γραμμών επιβαρύνοντας αυτά τα μέσα με επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο.

Η τελευταία εξέλιξη μας προϊδεάζει στην ασφαλή επιστροφή του μέσου στο κέντρο της πόλης ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον οι ενδείξεις και το επόμενο διάστημα συνεχίζουν να είναι το ίδιο θετικές.

Από σήμερα όλα τα Τραμ τερματίζουν στην Βουλιαγμένης 
Όπως μαθαίνει το ypodomes.com, τα ενθαρρυντικά νέα οδήγησαν τη ΣΤΑΣΥ σε επέκταση των δρομολογίων Τραμ, χωρίς κόσμο σε πρώτη φάση μέχρι τη Λ. Βουλιαγμένης. Δηλαδή, τα Τραμ θα αποβιβάζουν τους επιβάτες στη στάση Κασομούλη προκειμένου να συνεχίσουν όσοι θέλουν το ταξίδι τους με κάποια άλλο μέσο.

Αυτή είναι η πιο κρίσιμη φάση δοκιμών γιατί κάθε 8 λεπτά καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας ένα Τραμ θα περνάει πάνω από το “κομμένο” τμήμα. Αυτό θα δημιουργήσει την ύπαρξη μέγιστων φορτίων πάνω στην πλάκα με την ταυτόχρονη λειτουργία Τραμ και αυτοκινήτων ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής. Αυτές οι δοκιμές θα συνεχιστούν σίγουρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και τα αποτελέσματα τους θα αποτελέσουν οδηγό για περαιτέρω εξελίξεις.

Αν τα αποτελέσματα συνεχίσουν να είναι το ίδιο θετικά, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει σε σταδιακή αποκατάσταση του δρομολογίου μέχρι το Σύνταγμα μέχρι το τέλος του έτους. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν σκέψεις για μία πρώτη επαναλειτουργία μέχρι την Βουλιαγμένης και στη συνέχεια σε συνεννόηση με το Δήμο Αθηναίων να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στις κατηλλειμένες σήμερα γραμμές σε Β. Όλγας και Β. Αμαλίας για να φτάσει το Τραμ μέχρι το Σύνταγμα. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου