Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Τι προβλέπει η σύμπραξη ΟΑΣΑ - ΚΤΕΛ Αττικής

 


Διακόσια οχήματα των ΚΤΕΛ προς 24.131.018 ευρώ ετησίως θα εκτελούν το 19,97% του οδικού συγκοινωνιακού έργου της Αττικής για τα επόμενα δύο χρόνια. 

Ως το τέλος Νοεμβρίου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) με τα ΚΤΕΛ Αττικής, με την ολοκλήρωση και της τελικής φάσης, συνολικά 60 γραμμές θα εκτελούνται από τα οχήματα των αστικών ΚΤΕΛ. 

Οι επιβάτες με το εισιτήριο του ΟΑΣΑ, χρησιμοποιούν τα οχήματα των αστικών ΚΤΕΛ, που έχουν ήδη ξεκινήσει από την 1ηΟκτωβρίου, με ορισμένες αρρυθμίες, να βγαίνουν στους δρόμους της Αττικής. Οι εισπράξεις από τα κόμιστρα ενισχύουν τον κορβανά του ΟΑΣΑ. 

Αναλυτικά, το συγκοινωνιακό έργο που ανατίθεται αντιστοιχεί ετησίως σε 17,1 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα, ήτοι στο 19,97%του οδικού συγκοινωνιακού έργου, με προσφερόμενη τιμή 1,41 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο. 

Σήμερα, την Περιφέρεια Αττικής το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΑ, εκτελείται από 258 λεωφορειακές γραμμές και 20 γραμμές τρόλλεϋ. Αυτές πραγματοποιούν καθημερινά κατά μέσο όρο 10.746 δρομολόγια και εξυπηρετούν ετησίως περίπου 323 εκατ. επιβάτες (2019).

Η απαξίωση των αστικών συγκοινωνιών 

Οι ελλείψεις σε οχήματα και σε ανθρώπινο δυναμικό κρίσιμων ειδικοτήτων -κυρίως οδηγών- είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του επιπέδου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ, την περίοδο 2015–2019 σημειώθηκαν πτώση των οχηματοχιλιομέτρων των οδικών μέσων κατά -10,9% και πτώση της επιβατικής κίνησης κατά-8,3%. 

Επίσης, κατά τις ώρες πρωινής αιχμής υπάρχει έλλειψη περίπου 100 οχημάτων (10,4%) σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό για την εκτέλεση του προγραμματισμένου έργου.

Η αποεπένδυση των ετών της οικονομικής ύφεσης είχε ως αποτέλεσμα ο στόλος των οδικών συγκοινωνιών να φτάσει πια στα όριά του. Ο μέσος όρος ηλικίας των υφιστάμενων οχημάτων έχει φτάσει τα 18,8 έτη για τα λεωφορεία πετρελαίου, τα 16 έτη για τα λεωφορεία φυσικού αερίου και τα 18,8 έτη για τα ηλεκτροκίνητα τρόλεϊ. Η τελευταία προμήθεια οχημάτων πραγματοποιήθηκε το2009-2010, ενώ οι τελευταίες προσλήψεις προσωπικού στην ΟΣΥ ήταν το 2006.

Τα παραπάνω εγγενή προβλήματα μεγεθύνθηκαν με το «χτύπημα» της πανδημίας, η οποία επέβαλε και τον περιορισμό της μέγιστης επιτρεπτής πληρότητας των οχημάτων σε ποσοστό 65%, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για περισσότερα και συχνότερα οχήματα στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Οι πτυχές της συμφωνίας με τα ΚΤΕΛ Αττικής 

Για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου 60 προαστιακών (περιφερειακών και ειδικών τοπικών) γραμμών, η ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε. υποχρεούται στην κυκλοφορία 200 αστικού τύπου λεωφορείων, εκ των οποίων 164 κανονικά (12 μέτρων), 30 αρθρωτά (18 μέτρων) και 6 μικρολεωφορεία (8 μέτρων). Με την ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου, 550 επιπλέον οδηγοί εντάσσονται σε ημερήσια βάση στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών αρμοδιότητας ΟΑΣΑ.

Οι τιμές των εισιτηρίων στις λεωφορειακές γραμμές που θα εξυπηρετούνται από την ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε., παραμένουν ίδιες με τις ισχύουσες στο συγκοινωνιακό δίκτυο του ΟΑΣΑ. 

Οι εισπράξεις απ’ τα κόμιστρα του συγκεκριμένου συγκοινωνιακού έργου αποτελούν έσοδα του ΟΑΣΑ. Στην αρμοδιότητα του Οργανισμού εμπίπτει εξάλλου και ο έλεγχος για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων με στόχο την αξιόπιστη και ποιοτική εκτέλεση του καθοριζόμενου συγκοινωνιακού έργου.

Η έκτατη φύση της ανάθεσης, με τις οδικές συγκοινωνίες του Λεκανοπεδίου να ασφυκτιούν, είχε ως συνέπεια τα πρώτα οχήματα των ΚΤΕΛ να έχουν βγει στους δρόμους χωρίς εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα εγκαθίσταται σταδιακά. 

Στην τελική φάση, τα ΚΤΕΛ θα εγκαταστήσουν σύστημα για τη λειτουργία ηλεκτρονικού εισιτηρίου, συμβατό με το Αυτόνομο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί ο ΟΑΣΑ, καθώς και κατάλληλο σύστημα τηλεματικής.

Εκτιμάται δε ότι η προσωρινή ανάθεση της εκτέλεσης των περιφερειακών γραμμών θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων στις συγκεκριμένες γραμμές, αφενός λόγω περιορισμού της εισιτηριοδιαφυγής και αφετέρου χάρη στα νέα σημεία πώλησης εισιτηρίων του ΟΑΣΑ που θα λειτουργούν από την ΚΤΕΛ Ν. Αττικής  Α.Ε.

Αναλυτικά οι γραμμές που θα ανατεθούν σταδιακά στα ΚΤΕΛ Ν. Αττικής

  • Γραμμές περιοχής Βόρειας Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές που συνδέουν την περιοχή της Κηφισιάς με περιοχές όπως η Ροδόπολη, το Κρυονέρι, ο  Άγιος Στέφανος, ο Διόνυσος, οι Θρακομακεδόνες.
  • Γραμμές περιοχής Δυτικής Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές οι οποίες συνδέουν την περιοχή της Ελευσίνας με περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα, η Μαγούλα.
  • Γραμμές περιοχής Ανατολικής Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές που συνδέουν τους σταθμούς μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και Νομισματοκοπείο με περιοχές όπως η Ανθούσα, η Αρτέμιδα, το Κορωπί, η Παλλήνη, η Ραφήνα.
  • Γραμμές περιοχής Νότιας Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γραμμές οι οποίες συνδέουν το σταθμό του μετρό «Ελληνικό» με περιοχές όπως η Σαρωνίδα, η Βάρκιζα, η Γλυφάδα.

 Η παροχή των υπηρεσιών διαιρείται σε δύο περιόδους χειμερινή και θερινή για τις οποίες ο ΟΑΣΑ έχει καταρτίσει πρόγραμμα σε ημερήσια βάση. 

ΠΗΓΗ



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου