Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Ανοίγει ο δρόμος για τα λεωφορεία με leasing στην Αθήνα

Τους όρους του διαγωνισμού για την σύμβαση leasing 300 λεωφορείων ενέκρινε κατά την τελευταία συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ). 

Πλέον αναμένεται εντός του μηνός η προκήρυξη του διαγωνισμού, με στόχο τα νέα οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Όπως έχει ανακοινωθεί τα οχήματα που θα αποκτηθούν με leasing θα είναι μεταχειρισμένα, ηλικίας μέχρι 10 ετών και τεχνολογίας Diesel Euro V ή νεότερης. 

Αυτό είναι και το πρώτο βήμα του σχεδίου για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του.

Θα ακολουθήσει η σύμβαση ΣΔΙΤ με τα ΚΤΕΛ για την ενίσχυση των περιφερειακών και ενδοδημοτικών δρομολογίων με 203 πούλμαν και 550 οδηγούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ Αττικής, και η κατάθεσή της προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μέσω αυτών των δύο κινήσεων το δυναμικό των λεωφορείων που κινούνται στους δρόμους της Αττικής, αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%, καθώς σήμερα σε λειτουργία βρίσκονται περίπου 1.000 οχήματα. Θα φτάσει δηλαδή τα επίπεδα του 2011 όπου δρομολόγια εκτελούσαν 1.500 λεωφορεία.

Παράλληλα προετοιμάζεται και ο διαγωνισμός για τη προμήθεια 1.000 νέων λεωφορείων. 

Στόχος είναι η προκήρυξη για τα πρώτα 600 να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο και τα 300 εξ αυτών να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το τέλος του 2021, ενώ προγραμματίζεται ο συγκεκριμένος διαγωνισμός να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην ΟΣΥ ετοιμάζονται ακόμη και για περίπου 500 προσλήψεις, οδηγών και τεχνιτών, που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 22ας Αυγούστου. 

Οι προσλήψεις θα γίνουν με ευθύνη της ΟΣΥ, αλλά με κριτήρια και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. 

Όσοι προσληφθούν θα ξεκινήσουν δοκιμαστική υπηρεσία μετά αποδοχών για ένα έτος και στη συνέχεια θα υπογράψουν σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Μισθώσεις και στη Θεσσαλονίκη 
Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη ήδη έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος διαγωνισμός για τη μίσθωση λεωφορείων, ενώ όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, προγραμματίζεται και νέα δημοπράτηση για τη μίσθωση ακόμη 270 οχημάτων.

Παράλληλα, τα ΚΤΕΛ έχουν αναλάβει 31 γραμμές στην περιαστική ζώνη της πόλης με συνολικά 150 λεωφορεία. 

Παράλληλα ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει στην προμήθεια 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τον Δήμο της Λειψίας, η παραλαβή των οποίων πραγματοποιείται τμηματικά αυτές τις ημέρες. 

ΠΗΓΗ: capital.gr


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου