Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα βήμα πριν από την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ

Ένα έργο που συζητείται εδώ και δεκαετίες στον Πειραιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από την υλοποίησή του. 

Πρόκειται για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ στο τμήμα από το Νέο Φάληρο μέχρι τον τερματικό σταθμό στο λιμάνι, ένα από τα θέματα πρώτης προτεραιότητας που έχει θέσει ο δήμαρχος Γ. Μώραλης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. 

Το έργο είχε ωριμάσει από τις αρχές της προηγούμενης πε­νταετίας, όταν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην COSCO είχε αναδειχθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα προκαλείτο στην πόλη και η υπογειοποίηση των γραμμών προκρίθηκε ως μια πρώτης τάξεως λύση. 

Ενώ όμως οι μελέτες, οι άδειες και όλα τα γραφειοκρατικά είχαν ολοκληρωθεί, το θέμα «κόλλαγε» στο οικονομικό, αφού πρόκειται για μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 100.000.000 ευρώ! 

Στην τελευταία συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Πειραιά με τον υπουργό Μεταφορών Κων. Καραμανλή, πριν από έναν μήνα περίπου, ο Γ. Μώραλης είχε θέσει και πάλι το θέμα και είχε πάρει τη διαβεβαίωση ότι η λύση είναι πολύ κοντά. 

Πριν από λίγες μέρες, πηγές του υπουργείου Μεταφορών συζητούσαν ότι το έργο μπορεί να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης και να προκηρυχθεί από τον αρμόδιο φορέα ο διαγωνισμός! 

Είχε προηγηθεί έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ το οποίο ανέφερε ότι μπορούσε να διερευνηθεί η χρηματοδότηση του έργου στη βάση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, της διαθεσιμότητας πόρων και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του έργου που θα καταρτισθούν. 

Φαίνεται λοιπόν πως η διερεύνηση έγινε και ήταν θετική, οπότε η υλοποίηση του έργου είναι πιο κοντά από ποτέ. 

Η υπογειοποίηση των γραμμών θα αρχίζει αμέσως μετά τον σταθμό του Ν. Φαλήρου, στο ύψος του ναού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, και θα ολοκληρώνεται μετά την πλατεία Ιπποδάμειας, ώστε η κατάληξή τους να είναι ο σημερινός τερματικός σταθμός του Πειραιά. 

Στη διαδρομή θα διαμορφωθεί κι ένας υπόγειος σταθμός στα Καμίνια, στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Γέφυρα Καλαμάκη, στο τέλος της οδού 34ου Συντάγματος (που είναι η συνέχεια της Ηρώων Πολυτεχνείου) και στην αρχή της οδού Δ. Μουτσοπούλου. Από αυτό και μόνο φαίνεται ξεκάθαρα πόσο μεγάλη κυκλοφοριακή ανακούφιση θα φέρει αυτό το έργο στον Πειραιά.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου