Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Το ελαφρύτερο 12μετρο ηλεκτρικό λεωφορείο...

Με μικρές μπαταρίες και αμάξωμα κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά όπως πλαστικά μπουκάλια, το 12μετρο ηλεκτρικό λεωφορείο της Dancer εμφανίζει βάρος μόλις 9.775 κιλών και σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας από τη Λιθουανία, αποτελεί «το ελαφρύτερο λεωφορείο του κόσμου».

Συγκεκριμένα, το Dancer City Bus των 12,1 μέτρων (πλάτος 2,5 μ. και ύψος 3,2 μ.), έχει τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 93 επιβατών, από τους οποίους οι 34 είναι καθήμενοι. Ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση από τον ανταγωνισμό, καθώς διαθέτει μπαταρίες τιτανικού λιθίου (LTO-Lithium Titanate) χωρητικότητας μόλις 60 kWh, οι οποίες του χαρίζουν αυτονομία μόνο 90 χλμ.

Από την άλλη όμως, οι 4 συστοιχίες ζυγίζουν μόλις 1.200 κιλά και φορτίζουν μέσω παντογράφου σε λιγότερο από 10 λεπτά. Κάπως έτσι, το απόβαρο ορίζεται κάτω από τους 9,8 τόνους, τη στιγμή που -για παράδειγμα- στο 12μετρο Mercedes-Benz eCitaro είναι στους 14,1 τόνους. Ιδιαίτερα χαμηλή είναι και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με την Dancer να ανακοινώνει 0,72 kWh/χλμ.

4_2_0.jpg
Σημειώνεται, πως το ηλεκτρικό λεωφορείο εξοπλίζεται με άξονες της ZF (ZF RL 82 EC μπροστά, ZF AVE 130 πίσω), με τον τελευταίο να είναι ο κινητήριος και να φιλοξενεί στις πλήμνες των τροχών, τους δύο ηλεκτροκινητήρες συνολικής απόδοσης 250 kW (335 hp) ισχύος και 970 Nm ροπής. Η μέγιστη ταχύτητα του λεωφορείου περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 70 χλμ./ώρα.

Κάθε άλλο παρά «φτωχό» σε προηγμένα συστήματα άνεσης και ασφάλειας είναι το Dancer City Bus, το οποίο εξοπλίζεται με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες υποβοήθησης οδηγού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το προαιρετικό σύστημα καμερών που αντικαθιστά τους παραδοσιακούς εξωτερικούς καθρέπτες, προσφέροντας νυχτερινή όραση με 3D αναπαράσταση του περιβάλλοντος.

386_foto_43b_0.jpg
Αξίζει να αναφερθεί, πως η Dancer ιδρύθηκε το 2013 και αποτελεί μέλος του ομίλου εταιρειών «Vejo projektai», που συνεργάζεται με διάφορες εταιρείες από τις χώρες της Βαλτικής. Έχει ως μέτοχο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (EEEF) και πρόσφατα παρέδωσε δύο μονάδες του ηλεκτρικού της λεωφορείου στην πόλη Κλαϊπέντα της Λιθουανίας, όπου βρίσκεται και η έδρα της.

«Συγκρίνουν συχνά τη Dancer με την Tesla, καθώς και οι δύο επανεξετάσαμε την ουσία των οχημάτων μας, κάτι που μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε νέες τεχνικές δυνατότητες. Παρεμπιπτόντως, το Dancer μπορεί κανείς να το φορτίσει 15 φορές πιο γρήγορα από ότι ένα Tesla, αλλά το λεωφορείο μας καταναλώνει μόνο 3 φορές περισσότερη ενέργεια από ένα Tesla και μπορεί να μεταφέρει 20 φορές περισσότερους επιβάτες από αυτό», δήλωσε ο CEO του Vejo Projektai, Alvydas Naujekas, κατά την παράδοση των δύο ηλεκτρικών λεωφορείων στην παραθαλάσσια πόλη της Λιθουανίας.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου