Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Γ. Κεφαλογιάννης: Κοινοί κανόνες στην Ε.Ε για τις αερομεταφορές-Σχέδιο για τη λειτουργία των ΜΜΜ (video)

Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, αλλά όταν αυτή παρθεί, δεν θα τίθεται θέμα καραντίνας, στη μετακίνηση σε άλλη περιφερειακή ενότητα, ενώ όσον αφορά στις αερομεταφορές η άρση των περιορισμών τόσο χρονικά όσο και τεχνικά θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες και θα ισχύσουν κοινοί κανόνες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε, δήλωσε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός πως, για όποια απόφαση ληφθεί «Πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας»

Αναφορικά με το σχέδιο για τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο, ο κ. Κεφαλογιάννης ενημέρωσε ότι:

Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η Άρση της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, με στόχο να πυκνώσουν τα δρομολόγια.

Για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση, που προβλέπεται, στις ώρες που οι πολίτες προσέρχονται και επιστρέφουν από την εργασία τους υπάρχει πρόβλεψη όχι μόνο να πυκνώσουν τα δρομολόγια αλλά και για « σπάσιμο της ώρας προσέλευσης στην εργασία.» «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη ζήτηση μεταξύ 6.30 με 8.30 το πρωϊ και 2.30 με 5.30 το απόγευμα. Θα πυκνώσουμε τα δρομολόγια.» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση «Να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις»

Για το κατά πόσο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ ο υφυπουργός Μεταφορών είπε πως «Είναι από μέτρα που εξετάζουμε ως υπουργείο. Το αν θα ληφθεί το μέτρο, θα είναι καθ΄υπόδειξη των ειδικών και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ.

Όσον αφορά στα μέτρα για την υγεία των εργαζομένων στα ΜΜΜ, επισήμανε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής των εργαζομένων, υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα απολυμάνσεων και είναι σε συνεννόηση μαζί τους για τις άδειές τους.

Όσον αφορά στις αεροπορικές μετακινήσεις ο κ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι νεώτερα θα υπάρξουν κατά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε που θα γίνει την Τετάρτη. Σε αυτό θα υπάρξει μια εξέταση της υπάρχουσας κατάστασης και συγκεκριμένες προτάσεις στο πως θα γίνουν οι μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. «Όποια απόφαση παρθεί θα είναι κοινή μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.» Όμως συμπλήρωσε πως «Από κει και πέρα έχουμε το δικαίωμα ως χώρα κάποια μέτρα από αυτά να τα κάνουμε πιο ευέλικτα.». Σε κάθε περίπτωση όμως, τόνισε ότι «ο πρωταρχικός στόχος είναι η δημόσια υγεία.» και δήλωσε πως θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου της χώρας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και στις οδικές αρτηρίες.

Έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων στις 10 πμ, προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με σκοπό την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά την προσέλευση στην εργασία, την προστασία των εργαζομένων στα καταστήματα και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.


Πηγή: ΕΡΤ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου