Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Αναβλήθηκαν οι προσφυγές του ΟΑΣΘ κατά του Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών «Ηρακλής»

Αναβολή για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πήραν οι τρεις υποθέσεις προσφυγής του ΟΑΣΘ κατά του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ηρακλής», καθώς το δικαστήριο είχε την άποψη ότι η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί στην Θεσσαλονίκη, άρα ότι ήταν αναρμόδιο.

Οι συνήγοροι του δημοσίου υποχρεώθηκαν ως εκ τούτου να υποβάλλουν αίτημα αναβολής εκδίκασης των αξιώσεων του Οργανισμού που ανέρχονται συνολικά περί τα 136 εκατομμύρια ευρώ.

Η έδρα του δικαστηρίου και οι συνήγοροι του ΟΑΣΘ προχώρησαν σε δεκάλεπτη διαπραγμάτευση για την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς αιτήθηκαν την εκδίκαση τουλάχιστον των ασφαλιστικών μέτρων και όχι της κύριας αγωγής, αίτημα τελικά που δεν έγινε δεκτό.

Ο συνήγορος του ΟΑΣΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης δήλωσε χαρακτηριστικά στην «ΕφΣυν» ότι «υπήρξε αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων σε δημόσια διαδικασία και λαμβάνοντας υπόψη την αυθόρμητη αντίδραση των δικαστών, πριν καταλήξουμε -μετά από πολύ σκέψη- και για καθαρά δικονομικούς λόγους να ζητήσουμε την αναβολή». 

Η συζήτηση αφορούσε την κατά τόπο αρμοδιότητα, αν δηλαδή το δικαστήριο της Αθήνας ήταν το αρμόδιο όπως αναφέρει ο νόμος κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ ή οι υποθέσεις πρέπει να εκδικαστούν στην Αθήνα. 

«Φαίνεται ότι ο νόμος δεν ήταν σαφής για τους δικαστές, ωστόσο δεν βρισκόμαστε καν στη μέση αυτού του μαραθώνιου αφού ο ΟΑΣΘ δεν παραιτείται από καμιά αξίωσή του σχετικά με τον συνεταιρισμό».

Ερωτηθείς αν ο Οργανισμός σκοπεύει να επαναφέρει τις υποθέσεις αυτή τη φορά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης απάντησε ότι «διοίκηση και δικηγόροι θα σταθμίσουμε τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε».

Οι λεπτές δικανικές αποχρώσεις αυτής της συζήτησης οδήγησαν και σε παρανοήσεις καθώς σε ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης εγράφη ότι την αναβολή την ζήτησε «ο δικηγόρος του Στέλιου Παππά» δηλαδή του τέως προέδρου του ΟΑΣΘ.

Τη διόρθωση πρόλαβε τελικά ο ίδιος ο κ. Γκλαβίνης ωστόσο ο κ. Παππάς επανήλθε με δήλωσή του και αναρωτιέται «τι λόγο λοιπόν είχε η διοίκηση να ζητήσει αναβολή όταν τα πράγματα είναι απολύτως καθαρά;».

Για τον κ. Παππά «το αίτημα της αναβολής δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα και είναι απολύτως ακατανόητο» οπότε θεωρεί «προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν αυτούς που τόσα χρόνια είναι τα εκλογικά τους στηρίγματα».

Θυμίζει ότι οι υπουργοί Μεταφορών / Υποδομών και Οικονομικών ως εκφραστές του δημοσίου είναι «οι αποκλειστικοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ» και «πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι η ιστορία δεν αφήνει ατιμώρητους τους δημόσιους λειτουργούς που δεν υπερασπίζονται το Δημόσιο συμφέρον». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου