Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκινά διαγωνισμός για επιπλέον 15 συρμούς σε βασική γραμμή και Καλαμαριά

Σειρά από διαγωνισμούς βάζει μπρος η Αττικό Μετρό στη μάχη για την ολοκλήρωση των δύο έργων που αφορούν το Μετρό Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο σημαντικότερος διαγωνισμός αφορά την προμήθεια 15 επιπλέον συρμών. Το συνολικό κόστος φτάνει τα 108 εκατ.ευρώ και περιλαμβάνει εννιά συρμούς για την επέκταση προς Καλαμαριά και επιπλέον έξι για την ενίσχυση του στόλου της βασικής γραμμής.

Αυτή την εποχή ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης και ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το καλοκαίρι. Η χρηματοδότηση για τους νέους συρμούς θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Με την νέα προσθήκη η βασική γραμμή θα διαθέτει 24 συρμούς, η γραμμή Καλαμαριάς εννιά και συνολικά το δίκτυο, 33 συρμούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός υπήρχε στα πλάνα της Αττικό Μετρό εδώ και αρκετά χρόνια αλλά δεν είχε φτάσει ποτέ στο σημείο της ωρίμανσης.

Οι συρμοί θα ενσωματώνουν όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια. ‘Οπως εκείνοι της πρώτης γενιάς θα είναι υπεραυτόματοι και η κίνηση τους θα ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου του δικτύου, στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τ σηματοδότηση 
Ένα σημαντικό νέο για την γραμμή Καλαμαριάς, είναι πως επιτέλους μετά από 20 και πλέον μήνες, ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τη σηματοδότηση της γραμμής Καλαμαριάς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η σύμβαση έχει προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο εδώ και περίπου ένα μήνα. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια παρατήρηση, τότε θα υπογραφεί μέχρι το Πάσχα και θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των συστημάτων.

Ανάδοχος του έργου των 27,2εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) είναι η Ansaldo-Hitachi. Ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2018. H σύμβαση θα έχει διάρκεια 22 μήνες και αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022. Χρηματοδοτείται επίσης από το ΕΣΠΑ μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ 2014-2020.

Πέρα από αυτό προχωρά και ο διαγωνισμός για τα BACKS (επίσης Η/Μ συστήματα). Ο ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί, η απόφαση από το ΣτΕ όπου κατέφυγε ο ανταγωνισμός εκδόθηκε και είναι αρνητική και πλέον ο διαγωνισμός μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος καλοκαιριού.

Επτά νέοι διαγωνισμοί 
Την ίδια ώρα, η Αττικό Μετρό ενεργοποιεί επτά ακόμα απαραίτητους διαγωνισμούς Η/Μ για την επέκταση της Καλαμαριάς που θα ολοκληρώσουν τα συστήματα για να λειτουργήσει η νέα γραμμή το 2023.

Τα τεύχη δημοπράτησης ετοιμάζονται και ο πρώτος διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα σε περίπου δύο μήνες. Όλοι οι διαγωνισμοί εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν φέτος και θα έχουν συμβασιοποιηθεί σταδιακά μέχρι το 2021. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου