Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Περιμένοντας τα «γαλάζια» λεωφορεία...

Από λάδι μπόλικο… από λεωφορεία τίποτα. Η παράφραση της λαϊκής θυμοσοφίας για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης όχι μόνο βρίσκει την κυριολεξία της, καθώς οι δηλώσεις υπευθύνων αντικαθιστούν τα εξαφανισμένα δρομολόγια λεωφορείων, αλλά, επιπλέον, με βάση την εμπειρία έξι μηνών της νέας κυβέρνησης, η κατάσταση τείνει προς το χειρότερο - σαν να λέμε… κι από Μάρτη καλοκαίρι.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, κι ενώ στην πόλη κυκλοφόρησαν 245 (!) λεωφορεία, έδωσε χθες το εναρκτήριο λάκτισμα, αναγγέλλοντας με συνέντευξή του στο MyPortal.gr ότι «σε τρεις μήνες η κατάσταση θα είναι καλύτερη».

Μόνο που από ανακοινώσεις άλλο τίποτα, αφού από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την 1η Αυγούστου 2019 ότι «ο Σεπτέμβριος δεν θα βρει Αθήνα (και Θεσσαλονίκη) στην ίδια κατάσταση», τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ πάλι ο κ. Μητσοτάκης μας παραπέμπει στον Οκτώβριο: «150 με 200 λεωφορεία θα μπουν αμέσως στην εξυπηρέτηση της πόλης. Η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ θα υπογραφεί έως το τέλος του μήνα και η έναρξη των νέων δρομολογίων θα γίνει τον Οκτώβριο» (7/9).

Ξανά για Μάρτιο 
Στις 23/9 ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σπανός τονίζει ότι στόχος μέχρι τέλος του έτους «είναι να κυκλοφορούν στην πόλη 400 λεωφορεία», αλλά στις 11/10 κυκλοφορούσαν 280 λεωφορεία στους δρόμους και τέσσερις μέρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει περιχαρής ότι τα λεωφορεία πλήθυναν και έφτασαν τα 317.

Ατυχώς την επομένη κιόλας ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας ανακοινώνει στους Θεσσαλονικείς ότι η αναμενόμενη «ανάσταση» θα έλθει στην πόλη… τον Ιανουάριο. 

Ναι, αυτόν τον ίδιο Ιανουάριο από τις αρχές του οποίου ο υπουργός μας καλεί σε τρίμηνη υπομονή και, ναι, τον ίδιο Ιανουάριο τον οποίο η πόλη υποδέχθηκε με 250 λεωφορεία σε κίνηση, δηλαδή τα μισά ακριβώς από αυτά που όλοι παραδέχονται ότι η πόλη χρειάζεται. Ε, δεν το λες και επιτυχία, δεν γίνεται να το ονομάσεις και εκπλήρωση εξαγγελιών…

Όλα όμως για την κυβέρνηση και τους ανθρώπους της είναι επικοινωνία. Γι’ αυτό και, παρά την τραγική κατάσταση των συγκοινωνιών, μέσα στις γιορτές κανένας σύλλογος εμπόρων δεν διαμαρτυρήθηκε, κανένα επιμελητήριο δεν έβγαλε μια ανακοίνωση, κανένας δήμος δεν είπε μια κουβέντα για τα βάσανα των πολιτών, σιωπή για τις ουρές στις στάσεις, για το πάστωμα στα λεωφορεία.

Ακόμη και οι κινήσεις διαμαρτυρίας από σχήματα πολιτών για την καλούμενη «σαρδελοποίηση» των επιβατών ή η συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας έλαμψαν για μια στιγμή σαν μετέωρα στον ουρανό της ενημέρωσης και εξαφανίστηκαν.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά την ώρα που δεν υπάρχουν λεωφορεία στα δεδομένα δρομολόγια, λες για να τρολάρουν τον καημό χιλιάδων πολιτών, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης συναντιόταν με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και ανακοίνωναν χαμογελαστοί (30/12) ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα λειτουργήσει και… νέα γραμμή στην περιοχή Πυλαιώτικα της Πυλαίας. Υποθέτουμε με… πυκνά δρομολόγια.

«Απελευθέρωση» οχημάτων 
Στο πλαίσιο της βελτίωσης της κατάστασης… διά ανακοινώσεων, χθες ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.) μας ενημέρωσε ότι είναι «προ των πυλών η σύμβαση ΟΣΕΘ - ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης» και πως αύριο θα συνεδριάσει το συμβούλιο για να εγκρίνει το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης 25 γραμμών που «είναι μεγάλης σπουδαιότητας» διότι όχι μόνο θα ωφελήσει τους επιβάτες των συγκεκριμένων λεωφορειακών γραμμών που θα εκτελεί το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης (σε συνέργεια με τα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, Σερρών και Κιλκίς), αλλά και όσους χρησιμοποιούν τις υπόλοιπες γραμμές καθώς έτσι «απελευθερώνονται 70-80 οχήματα».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γιάννης Τόσκας σημειώνει ότι «η ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε., που ανέλαβε παλαιότερα να εκτελεί τμήμα του έργου του ΟΑΣΘ, έχει ανταποκριθεί στην προηγούμενη σύμβαση και διαθέτει εμπειρία διαχείρισης, προχωρά με γοργούς ρυθμούς την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης εκτέλεσης του καθοριζόμενου από το υπουργείο Μεταφορών έργου».

Μόνο που και πάλι δεν μαθαίνουμε πότε θα εορτασθεί η «απελευθέρωση» των 80 λεωφορείων και η ένταξή τους σε δρομολόγια του αστικού ιστού.

Διότι δεν έχουν μετρηθεί ακόμη οι ενστάσεις -κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), κινήσεων πολιτών και, κυρίως, των εργαζομένων του ΟΑΣΘ- για την παραχώρηση.

Όπως χαρακτηριστικά λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων Δημήτρης Τσερμενίδης, ήδη χθες «είχα επικοινωνία με τους νομικούς μας συμβούλους, καθηγητές Ιωάννη Κουκιάδη και Κώστα Χρυσόγονο, για να κανονίσουμε τα της προσφυγής μας στο ΣτΕ αλλά και τα ασφαλιστικά μας μέτρα μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής. Αυτά που είχαμε πει τα εννοούσαμε και θα τα κάνουμε πράξη». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου