Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Ο ΟΑΣΘ, θέλει 30 εκατ. για να βγάλει τη χρονιά

Ούτε 5, ούτε 10 αλλά 30 εκατομμύρια χρειάζεται ο ΟΑΣΘ, για να καλύψει τις άμεσες και πιεστικές οικονομικές του ανάγκες ως το τέλος του έτους, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση στη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού, καθώς λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην ανάθεσή της, δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί ως τις 3 Δεκεμβρίου 2019.

Ο ΟΑΣΘ, με τη εισιτηριο - διαφυγή να έχει γιγαντωθεί κατά την τελευταία διετία -πέραν της μείωσης στα έσοδα λόγω και των λιγότερων λεωφορείων σε κυκλοφορία- έχει ανάγκη, οπωσδήποτε, πρόσθετης, μεγάλης, οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος.

Σύμφωνα με δημόσια παρουσίαση που έκανε, βάσει στοιχείων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ καθ. Γ. Σκόδρας, ο Οργανισμός, που πριν την κρατικοποίηση ( Ιούλιος 2017) είχε έσοδα περίπου 3,6 εκατ. ευρώ, έφθασε το καλοκαίρι του 2019 να έχει έσοδα μόλις 2,2-2,3 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση στις εισπράξεις από τα εισιτήρια συνεχίζεται.

Ο ΟΑΣΘ λοιπόν χρειάζεται αυτό το 30άρι των εκατομμυρίων για να βγάλει τη χρονιά, να πληρώνει μισθοδοσίες γιατί είχε ακολουθηθεί μία τακτική προείσπραξης των μηνιαίων επιχορηγήσεων, γιατί χρωστάει στο δημόσιο για πρέπει να κάνει ρυθμίσεις, γιατί χρωστάει σε προμηθευτές.

Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ είναι μεγάλο, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ετήσια κρατική επιχορήγηση που είχε εγκριθεί από τον τέως ΥΠΟΜΕ κ. Σπίρτζη, είναι ύψους 48 εκατ. ευρώ.

Χρωστάει 21,15 εκατ. για ΦΠΑ 
Όμως σε αυτή την «επιτυχημένη» διετία της κρατικοποίησης, κατά την οποία κυριολεκτικώς ο ΟΑΣΘ έφθασε στα όρια της απόλυτης κατάρρευσης, δημιουργήθηκαν οφειλές προς το Δημόσιο για ΦΠΑ, 21,15 εκατ. ευρώ, χωρίς τις προσαυξήσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.

Πέραν των ανωτέρω, πριν ένα χρόνο και πλέον έχουν λήξει μισθωτικές συμβάσεις, με οφειλές που για την τελευταία διετία ίσως και να ξεπερνούν τα 3,9 εκατ. ευρώ.

Με μία κουβέντα, ο ΟΑΣΘ προσπαθεί, έχοντας καταρρεύσει οικονομικά, να καλύψει με 330-340 λεωφορεία τις ανάγκες των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, πράγμα αδύνατο, γι’ αυτό άλλωστε και επιλέχθηκε η λύση της εκχώρησης του συγκοινωνιακού περιαστικού έργου στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, από τον Ιανουάριο του 2020.

Και ΚΤΕΛ και νέα λεωφορεία 
Αλλά, όπως επισημαίνεται, η σύμβαση αυτή με τα ΚΤΕΛ, θα βοηθήσει κάπως τα πράγματα γιατί θα «απελευθερώσει» 60-70 λεωφορεία, για να ενισχυθούν τα δρομολόγια του πολεοδομικού συγκροτήματος. 

Όμως θα βοηθήσει μερικώς γιατί, για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση, ο ΟΑΣΘ χρειάζεται να προμηθευτεί, άμεσα, καινούργια ή μεταχειρισμένα λεωφορεία μα προφανώς σε καλή κατάσταση και με ...καλό προσδόκιμο ζωής.

Είναι βεβαίως στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΥΠΟΜΕ η διενέργεια ενός διαγωνισμού, μεγάλου, για την προμήθεια 1.000 λεωφορείων τόσο για τις συγκοινωνίες της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης. 

Μέχρι όμως να προχωρήσει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, που φυσικά ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί, παραμένει μεγάλο ζητούμενο η ενίσχυση του ΟΑΣΘ, από τον οποίο «κρέμονται» οι συγκοινωνίες της πόλης αφού το Μετρό, παραμένει όνειρο άπιαστο για τους Θεσσαλονικείς.

Μύλος και με τα οργανωτικά 
Όσον αφορά τα οργανωτικά ζητήματα του ΟΑΣΘ και τα πολύ σοβαρά και κρίσιμα θέματα εταιρικών δομών και μηχανισμών λειτουργίας, αυτά αποτελούν ένα άλλο, πολύ μεγάλο, κεφάλαιο προς εξέταση. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου