Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Οι οδηγίες και τα «τσουχτερά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Με τον καιρό να δροσίζει και τα δρομολόγια των συγκοινωνιών να αποκαθίστανται, μετά το πέρας του καλοκαιρινού προγράμματος, είναι φανερό ότι οδεύουμε πλέον με γοργά βήματα προς τον χειμώνα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την επιστροφή του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, από την ερχόμενη Δευτέρα (30/9/2019).

Αναφορικά με τα όρια του μικρού δακτυλίου, υπενθυμίζεται ότι αυτά ορίζονται από τις εξής οδούς: Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.

Επισημαίνεται, ταυτόχρονα, ότι στις οριακές λεωφόρους και οδούς του μικρού δακτυλίου το μέτρο δεν ισχύει.

Παράλληλα, στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον μικρό δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά - ζυγά).

Υπάρχουν, ωστόσο και ορισμένα οχήματα, τα οποία δεν έχουν περιορισμό στον δακτύλιο, καθώς δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό στον μικρό δακτύλιο.

Τα οχήματα αυτά είναι τα εξής: 
α) Τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών, που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρό δακτύλιο, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ Δ.Ο.Υ./οικ/2979/Φ.911 από 31.05/07.06.2019 (ΦΕΚ 2180, τ. Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης ως ισχύει.

β) Τα οχήματα των κατηγοριών, που εμπίπτουν στα μέτρα του πράσινου δακτυλίου. Αυτά είναι:
  • Τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και,
  • Τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km.
Για τα οχήματα των πολιτών, των οποίων οι μόνιμες κατοικίες βρίσκονται εντός της ζώνης του δακτυλίου, προβλέπονται ειδικές ζώνες εισόδου - εξόδου.

Αναφορικά με τις ημέρες και τις ώρες, που ισχύει το μέτρο του δακτυλίου, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας και της τροχαίας, που ήδη ξεκίνησε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:
  • Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 7:00 έως 20:00
  • Παρασκευή, ώρες 7:00 έως 15:00.
  • Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για τους παραβάτες του δακτυλίου ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Σε ότι έχει να κάνει με τον μεγάλο δακτύλιο, τα όριά του καθορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.

Τονίζεται ότι στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πράσινου δακτυλίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1/1/1996 (από 1/1/2019 έως 31/12/2019) και πριν την 1/1/1997 (από 1/1/2020 έως 31/12/2020), εντός της ζώνης του μεγάλου δακτυλίου.

Τα εν λόγω μέτρα δεν ισχύουν τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου