Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

«Δρομολογείται» εξυγίανση στην ΟΣΥ, με την συνδρομή του ΟΑΣΑ

Τα πρώτα ίχνη εξυγίανσης παρατηρούνται στις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), οι οποίες με τη συνδρομή του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) κατάφεραν να ξεκινήσουν (σύμφωνα με τα λεγόμενα τους) το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων με τετραψήφιο αριθμό οχημάτων.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα προβλήματα, καθώς μπορεί να επετεύχθη ο στόχος της αύξησης του διαθέσιμου στόλου λεωφορείων, οι ελλείψεις όμως σε οδηγούς δεν επιτρέπουν ακόμα τη δρομολόγηση και των 1.060 λεωφορείων, έναντι των 860 που ήταν διαθέσιμα πέρυσι. 

Καθίσταται σαφές ότι ο ΟΑΣΑ έχει αρχίσει να αναλαμβάνει σοβαρά τον ρόλο της μητρικής εταιρείας, δρώντας σε μεγάλο βαθμό ως μητροπολιτικός φορέας.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, εξασφάλισε ο ΟΑΣΑ στις ΟΣΥ πόρους ύψους 1 εκατ. ευρώ που κατευθύνονται στην αγορά ανταλλακτικών, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των ακινητοποιημένων από βλάβες και φθορές οχημάτων. 

Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΑ Νίκου Αθανασόπουλου είναι η ενεργός ανάληψη του ρόλου της μητρικής εταιρείας από τον ΟΑΣΑ, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί ως φορέας διαχείρισης των δύο εταιρειών (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του συνολικού πλέγματος των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Παράλληλα με τις δράσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης των δρομολογίων, προγραμματίζεται η εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο σε λεωφορεία και τρόλλεϋ όσο και σε μέσα σταθερής τροχιάς, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής, το οποίο, αν και έχει περιοριστεί μετά την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, δεν έχει εκμηδενιστεί ακόμη. 

Εντονότερα παραμένουν τα προβλήματα σε λεωφορεία και τρόλλεϋ, όπου το σύστημα επικύρωσης εισιτηρίων δεν είναι κλειστό, όπως στα μέσα σταθερής τροχιάς (μπάρες), με αποτέλεσμα να απαιτούνται εντατικότεροι έλεγχοι. 

Ο ΟΑΣΑ αναλαμβάνει πλέον τον προγραμματισμό και την έκδοση βαρδιών για τους ελέγχους εισιτηρίων σε όλα τα μέσα, ώστε να υπάρχει ένας μηχανισμός κεντρικής διαχείρισης των εισιτηρίων, καθώς και η δυνατότητα συνολικής αποτίμησης της κατάστασης.

Ο ΟΑΣΑ έχει ήδη ολοκληρώσει και έχει παραδώσει στο υπουργείο Υποδομών ενδελεχείς ελέγχους του στόλου, της διαθεσιμότητας προσωπικού, των ανταλλακτικών αλλά και των δρομολογίων. 

Πάνω σε αυτή την αποτίμηση θα χτιστεί το νέο πρόσωπο του ΟΑΣΑ, με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, αλλά και τον υπολογισμό του τελικού αριθμού λεωφορείων που θα περιλαμβάνει ο επικείμενος διαγωνισμός για την προμήθεια οχημάτων. 

Στόχος είναι ο μικρής έκτασης επανασχεδιασμός του πλέγματος των δρομολογίων, η καλύτερη κατανομή στις βάρδιες και η πλήρης καταγραφή των ανταλλακτικών και της κατάστασης του στόλου, προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. 

Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δρομολόγια που αλληλοκαλύπτονται, ενώ προγραμματίζεται η διχοτόμηση δρομολογίων που ξεπερνούν σε διάρκεια τα 240-250 λεπτά. Και αυτό με σκοπό την αύξηση των συχνοτήτων των δρομολογίων ορισμένων γραμμών, στις οποίες παρατηρείται υπερβολικά μεγάλη αναμονή. 

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δραματικές αλλαγές δεν θα συναντήσουν τη φετινή χρονιά οι επιβάτες των ΟΣΥ, καθώς οι ελλείψεις σε οδηγούς, τεχνικούς αλλά και τα προβλήματα στον στόλο δεν επιτρέπουν την πλήρη εξυγίανση του προγράμματος δρομολογίων.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υποδομών προς τον ΟΑΣΑ είναι ο επανασχεδιασμός να φέρει το συγκοινωνιακό έργο στα επίπεδα του 2016-2017, ώστε στη συνέχεια να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες. 

Σημειώνεται ότι από το 2013 το έργο των ΟΣΥ εξακολουθεί να μειώνεται σταθερά. 

Μπορεί να αποτελεί το κυριότερο μέσο μεταφοράς των Αθηναίων, καθώς καλύπτει το μεγαλύτερο δίκτυο από όλα τα υπόλοιπα μέσα, ωστόσο μειώνεται συνεχώς το παραγόμενο έργο, τη στιγμή που οι υπερωρίες των οδηγών αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου