Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Πύργος: Αντιδράσεις ατόμων με αναπηρία για τις ράμπες στα αστικά λεωφορεία

Δικαίωμα στο αυτονόητο ζητούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, που βιώνουν καθημερινά μια άκρως σκληρή πραγματικότητα. Καθημερινά ανακύπτουν και νέα προβλήματα τα οποία η «οργανωμένη» κοινωνία θεωρεί ότι έχουν λυθεί.

Αν και τα λεωφορεία της αστικής συγκοινωνίας που εκτελούν δρομολόγια εντός αλλά και γύρω από την πόλη του Πύργου, διαθέτουν όλα την ειδική ράμπα για τα άτομα με αναπηρία, ωστόσο όπως φαίνεται είναι «δύσκολο» να χρησιμοποιηθεί.

Ένα περιστατικό που έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με καταγγελίες των μελών του Δ.Σ του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Γιάννη Φλόκα, Γιώργου Πανανικολόπουλου, Γιάννη Πετρόπουλου αλλά και Νίκου Φραγκούλη, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Φραγκούλης, χθες το πρωί στην προσπάθειά του να μεταβεί στο Κατάκολο, περίμενε το λεωφορείο με την ειδική ράμπα, το οποίο ήρθε και μάλιστα με την βοήθεια του οδηγού κατάφερε να επιβιβαστεί και να φτάσει στον προορισμό του χωρίς πρόβλημα.

Το μεσημέρι όμως κατά την προσπάθεια την δίκη του αλλά και του φίλου του Γιάννη Φλόκα, να επιστρέψουν δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί, αφού ο οδηγός του λεωφορείου σύμφωνα με τις καταγγελίες των μελών του ΔΣ του Σωματείου, ούτε λίγο ούτε πολύ, με έντονο ύφος, τους είπε ότι δεν πρόκειται να τους ξαναεπιτρέψει την επιβίβαση στο αστικό λεωφορείο, διότι δεν υπάρχει το σωστό ύψος για να κατεβαίνει η ράμπα.

«Είναι αδιανόητο οι άνθρωποι με αναπηρία που δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο να χρειάζεται να φτάσουν έως το σταθμό του ΚΤΕΛ στην Ερυθρού Σταυρού για να μπορέσουν να φτάσουν στο προορισμό τους. 

Εάν δηλαδή κάποιος συνάνθρωπος μας με αναπηρία χρειαστεί να πάει στο Νοσοκομείο του Πύργου θα υπάρξει άρνηση επιβίβασης του από τον εκάστοτε οδηγό λεωφορείου ή θα πρέπει ένας άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο αντί να πάει στην πρώτη στάση του ΚΤΕΛ που τον εξυπηρετεί να διασχίσει ολόκληρη την πόλη για να φτάσει στο κεντρικό σταθμό του ΚΤΕΛ; 

Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από το να μπορούν οι άνθρωποι με αναπηρία να χρησιμοποιούν τα αστικά μέσα μεταφοράς όπως όλοι οι υπόλοιποι συνάνθρωποι μας» τόνισε ο Γιώργος Παπανικολόπουλος, ενώ ο Νίκος Φραγκούλης συμπλήρωσε: 

«ο οδηγός του λεωφορείου 104 μας είπε με πολύ άσχημο τρόπο ότι αν μας δει στη στάση του 2ου λυκείου δεν πρόκειται να σταματήσει για να μας πάρει. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. 

Ζητώ από όλους να κατακρίνουν αυτή την ενέργεια και να παλέψουμε επιτέλους για τα νόμιμα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, δεν μπορούν οι συγκεκριμένοι οδηγοί που έχουν νόμιμη άδεια από το υπουργείο να μας αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο. 

Είμαι εξοργισμένος με όλη αυτή την τραγική κατάσταση την οποία έζησα κατά τη μεταφορά τόσο την δική μου όσο και του φίλου μου του Γιάννη».

Ωστόσο ένα ακόμη πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα άτομα με αναπηρία, είναι ότι κάθε Τρίτη και Πέμπτη σταματούν τα δρομολόγια προς Κατάκολο καθώς το λεωφορείο όπως τους ανακοινώθηκε θα πρέπει να πάει για επισκευή. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου