Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ευρωπαϊκός πόλεμος κατά των τουριστικών λεωφορείων

Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν κηρύξει τον πόλεμο στα ογκώδη τουριστικά λεωφορεία, που κατακλύζουν τα ιστορικά κέντρα τους και προκαλούν κυκλοφοριακό χάος.

Το ζούμε και στην Ελλάδα. Μεγάλα τουριστικά λεωφορεία σέρνονται στα κέντρα των πόλεων, κάνουν ελιγμούς και στρίβουν βραδυκίνητα, σταματούν για να αποβιβάσουν ομάδες τουριστών και πίσω τους σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων. 

Τέτοιες σκηνές αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας σε πολλές τουριστικές πόλεις της Ευρώπης, προκαλώντας τον εκνευρισμό των ντόπιων πολιτών μαζί με κυκλοφοριακό χάος. 

Ο τουριστικός κορεσμός, που συμπυκνώνεται στην αγγλική λέξη ‘’overtourism’’, έχει πολλές παρενέργειες στα κέντρα αρκετών αστικών κέντρων της Γηραιάς Ηπείρου, μεταξύ των οποίων και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας εξαιτίας αργοκίνητων λεωφορείων, που καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου στην προσπάθειά τους να παρκάρουν.

Η Ρώμη κατέφυγε πλέον σε δραστικές μεθόδους αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. 

Από την αρχή του 2019 απαγορεύεται η κυκλοφορία τουριστικών λεωφορείων στο ιστορικό κέντρο της και η αποβίβαση των επιβατών γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης εκτός της ζώνης απαγόρευσης, όπου ο δήμος χρεώνει τσουχτερά κάθε λεπτό παρκαρίσματος. 

Έτσι κοστίζει έως μισή ώρα στάθμευσης στη ζώνη εμπρός από το Κολοσσαίο ή την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό 240 ολόκληρα ευρώ, τα οποία μετακυλούνται βεβαίως στους επιβάτες.

Τα τουριστικά γραφεία υποστηρίζουν από την πλευρά τους, ότι το πρόβλημα με τα ατέλειωτα τουριστικά γκρουπ δεν λύνεται με την επιβολή πανάκριβων τελών στάθμευσης στα λεωφορεία, αλλά μόνον με τη σωστή διοχέτευση της ροής των επισκεπτών. 

Οι επαγγελματίες του τουρισμού εγκαλούν τους δημοτικούς άρχοντες, επειδή αποκλείουν τα λεωφορεία από τα κέντρα των πόλεων, χωρίς να προτείνουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. 

Επίσης τονίζουν, ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σωστή υπηρεσία η αποβίβαση των επισκεπτών δύο χιλιόμετρα μακριά από το αξιοθέατο, ιδιαίτερα μάλιστα, όταν πρόκειται για ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Όμως και η Μαδρίτη έχει ανοίξει τον δικό της πόλεμο κατά των τουριστικών λεωφορείων. 

Η ισπανική πρωτεύουσα επιτρέπει μεν τη διέλευσή τους από το κέντρο της, ωστόσο δεν επιτρέπεται να σταματήσουν εκεί, ούτε να πραγματοποιήσουν επιβιβάσεις και αποβιβάσεις τουριστών. 

Και εδώ υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες από εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, καθώς πολλοί επισκέπτες μεταφέρουν μαζί τους μεγάλες αποσκευές, έχουν παιδιά και καροτσάκια και αναγκάζονται να αποβιβαστούν χιλιόμετρα μακριά από τα ξενοδοχεία τους στο κέντρο της πόλης.

Στο Άμστερνταμ υποχρεώνονται να προσεγγίσουν οι τουρίστες την πόλη είτε με ένα μέσο μαζικών συγκοινωνιών είτε να φτάσουν έως τον περιφερειακό δακτύλιο των καναλιών και να συνεχίσουν με πλωτό μέσο! 

Ο δήμος της πόλης παροτρύνει τους επισκέπτες, να μετεπιβιβάζονται από τα μεγάλα λεωφορεία σε μικρότερα οχήματα, όμως και αυτά προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Αναμφίβολα πρόκειται για αντίμετρα, που δεν δίνουν καμία λύση στο πρόβλημα του overtourism, μάλιστα ούτε καν το ανακουφίζουν. 

Για παράδειγμα στη Ρώμη χρησιμοποιούν πλέον οι τουρίστες μετά την απαγόρευση μικρά λεωφορειάκια για τις μετακινήσεις τους, τα οποία παρκάρουν μαζικά μπροστά από τα αξιοθέατα της Αιώνιας Πόλης και προκαλούν συχνά μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα από τα διώροφα πούλμαν στο πρόσφατο παρελθόν. Οπότε ο αγώνας για μία αποτελεσματική λύση συνεχίζεται! 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου