Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Κίνα: Ο στόλος ηλεκτρικών λεωφορείων κάνει διαφορά στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετατοπίζουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου με αυξανόμενους ρυθμούς, νέα έρευνα δείχνει ότι μέχρι στιγμής τα ηλεκτρικά λεωφορεία έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο συνολικό αντίκτυπο.

Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν αποτρέψει περίπου το 3% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου από το 2011, το μεγαλύτερο μερίδιο μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, πάνω από to 75% του πετρελαίου που αποφεύγεται να χρησιμοποιηθεί οφείλεται στα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Η έκθεση του ερευνητικού και δημοσιογραφικού ιδρύματος εκτιμά ότι για κάθε 1.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στο δρόμο, αποφεύγεται η κατανάλωση 500 βαρελιών ντίζελ καθημερινά. Ενδεικτικά, ο ίδιος αριθμός ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων Ι.Χ. «εκτοπίζει» μόνο 15 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από το φαινόμενο είναι η Κίνα, αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με περσινή έρευνα, από τα περίπου 385.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στον κόσμο το 2017, το 99% βρίσκονται στην Κίνα, με την χώρα να συνεχίζει την ταχεία ανάπτυξη. Μόνο η πόλη Σενζέν ανακοίνωσε το 2017 ότι διαθέτει πλέον αμιγώς ηλεκτρικό στόλο 16.000 λεωφορείων.

Το Bloomberg εκτιμά ότι η αποτροπή κατανάλωσης φυσικού αερίου και ντίζελ θα αυξηθεί φέτος στα 96.000 βαρέλια λόγω των ηλεκτρικών οχημάτων, καθιστώντας τη σωρευτική χαμένη ζήτηση στα 352.000 βαρέλια ημερησίως από το 2011. 

Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται επίσης, αναμένοντας να φτάσει τα 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως την ίδια περίοδο. 

Η έρευνα δίνει μεγαλύτερη σημασία στη μελλοντική εκτίμηση, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη ζήτηση περίπου 6,4 εκατομμυρίων βαρελιών καθημερινά μέχρι το 2040. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου