Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Ξεκίνησαν τα πρώτα έργα για τη Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων - Πως θα γίνει το έργο

Ξεκίνησε με την εργοταξιακή κατάληψη του χώρου η κατασκευαστική περίοδος για το φιλόδοξο έργο της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων. 

Από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να στήνονται οι εργοταξιακές λαμαρίνες στην περιοχή των Σεπολίων στο βόρειο τμήμα του έργου δηλαδή από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι την οδό Σιώκου.

Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα μηχανήματα έργου αλλά και το προσωπικό που θα προετοιμάσουν το έδαφος πριν αρχίσει να σκάβεται. 

Παράλληλα διεξάγονται όλες οι απαραίτητες μελέτες εφαρμογής και στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι, το αργότερο μέχρι το Φθινόπωρο να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της υπογειοποίησης. Τότε θα ξεκινήσει και μία διετής περίοδος στένωσης των γραμμών και μικρής έκτασης ταλαιπωρίας για τα διερχόμενα τρένα.

Στην πλήρη ανάπτυξη του εργοταξίου εκτιμάται ότι θα εργάζονται πάνω από 300 άτομα. Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διάνοιξη των σηράγγων. Βασικός κανόνας είναι πως δεν γίνεται να σταματήσει η λειτουργία της γραμμής ούτε για μία ημέρα.

Αυτό που θα γίνει είναι να ξεκινήσει το πρώτο όρυγμα να σκάβεται, πρώτα ο δυτικός διάδρομος με την παράλληλα παύση λειτουργίας της μίας γραμμής και η συνέχιση λειτουργίας της άλλης για όλα τα δρομολόγια (υπεραστικά και προαστιακά). 

Αυτό θα φέρει μερικές δυσκολίες στην κίνηση των τρένων αλλά το ευτύχημα είναι ότι το μήκος των έργων δεν είναι πολύ μεγάλο (περίπου 3χλμ) και τα δρομολόγια δεν είναι ακόμα πολύ πυκνά.

Δυο χρόνια περίπου η στένωση του διαδρόμου 
Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι το cover&cut. Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευαστεί η πλάκα οροφής και η κατασκευή θα συνεχίσει υπόγεια προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση. 

Η διάρκεια κατασκευής του πρώτου διαδρόμου θα περιλαμβάνει δύο γραμμές και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια και διαθέσιμη θα είναι η μία γραμμή. 

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και της εγκατάστασης των Η/Μ συστημάτων (σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, ETCS) θα παραδοθεί στον ΟΣΕ προκειμένου να αποκατασταθεί η κίνηση και στις δύο γραμμές. Αυτό αν δεν έχουμε καθυστερήσεις θα μπορεί να γίνει περίπου στα μέσα του 2021.

Στη συνέχεια θα διακοπεί η κυκλοφορία της επίγειας ανατολικής γραμμής αλλά χωρίς πλέον να επηρεάζει την κίνηση των τρένων και θα αρχίσει να σκάβεται ο ανατολικός διάδρομος, μία δεύτερη σήραγγα με επίσης δύο γραμμές. 

Επίσης και εδώ αν δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις θα παραδοθεί το 2023, ολοκληρώνοντας το έργο της υπογειοποίησης. 

Στην τελική του μορφή η ανατολική σήραγγα θα εξυπηρετεί μόνο προαστιακά τρένα και η δυτική τα υπεραστικά. Το έργο κατασκευάζει η Κ/Ξ ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ.

Συνολικά 2,36χλμ τετραπλής γραμμής θα γίνει ανισόπεδο εκ των οποίων 1.910 μέτρα υπόγειο. Το τμήμα βόρεια του σταθμού της Αθήνας γίνεται πλήρως ανισόπεδο και με 4 γραμμές μέχρι το ΣΚΑ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Αντίθετα το τμήμα Αθήνα - Πειραιάς παραμένει με ισόπεδες διαβάσεις σε καίρια σημεία (Λεύκα, Ρέντης, Ταύρος).

Οι σημερινές γραμμές θα μετατραπούν σε ένα συνεχόμενο γραμμικό πάρκο και οι ισόπεδες διαβάσεις θα πάψουν επιτέλους να είναι επικίνδυνες και κάποιες φορές θανατηφόρες. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου