Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΟΑΣΘ: Σάββας Αναστασιάδης ρωτάει, οικογένεια Αναστασιάδη πίνει

Μείζον πολιτικό ζήτημα για τον βουλευτή της ΝΔ η οικονομική εμπλοκή συζύγου και γιου στον ΟΑΣΘ.

Ο βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης συχνά πυκνά καταθέτει ερωτήσεις στη Βουλή για τη λειτουργία του ΟΑΣΘ ή για τη φορολόγηση των μετόχων του, την ίδια στιγμή που η σύζυγός του Αικατερίνη Αυγερίδου είναι μέτοχος στον οργανισμό και επιπλέον ο γιος τους αναλάμβανε έργα του ΟΑΣΘ μέσω της εταιρείας Nexus Facility.

Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα εγείρεται για τον βουλευτή της ΝΔ στη Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη και την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα. 

Ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται ότι επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης καθώς κατά καιρούς έχει διατυπώσει ερωτήσεις στη Βουλή αναφορικά με τη λειτουργία του. 

Με τη μόνη διαφορά ότι η σύζυγος του κ. Αναστασιάδη Αικατερίνη Αυγερίδου είναι μέτοχος στον ΟΑΣΘ και ο γιος του μέτοχος σε εταιρεία η οποία αναλάμβανε δουλειές από τον οργανισμό, κάτι που εγείρει πολλά ερωτήματα για τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της κρατικοποίησής του.

Ειδικό ενδιαφέρον 
Στις αρχές Ιανουαρίου ο Αναστασιάδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. 

Η ερώτηση αφορούσε το κόστος του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Τηλεματική του ΟΑΣΘ», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «κατάρρευση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ» και για «αντιδράσεις του επιβατικού κοινού».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σ. Αναστασιάδης κατέθετε ερώτηση στη Βουλή για τη λειτουργία του ΟΑΣΘ. 

Στις 9 Ιουλίου 2018 είχε καταθέσει κι άλλη ερώτηση. Εκείνη τη φορά προς τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με τη «φορολόγηση πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ για μη εισπραχθέντα μερίσματα των ετών 2016-2017». 

Συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης ζητούσε να πληροφορηθεί μεταξύ άλλων αν οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ θα καλούνταν να πληρώσουν φόρο για τα συγκεκριμένα έτη παρά το γεγονός ότι δεν είχαν λάβει το μέρισμα. 

Ακόμη μία αναφορά είχε καταθέσει ο κ. Αναστασιάδης για τον ΟΑΣΘ στις 21 Μαρτίου 2018, εκείνη τη φορά για την αξιολόγηση του προσωπικού του οργανισμού.

Επάρατος κρατικοποίηση 
Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης ήταν λάβρος κατά της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ από τη στιγμή που έγινε. 

Μια άποψη την οποία έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές σε δημόσιες δηλώσεις του και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. 

Ωστόσο από ότι φαίνεται το ενδιαφέρον του κ. Αναστασιάδη για τον ΟΑΣΘ δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά και προσωπικό. Ή για την ακρίβεια… οικογενειακό.

Οπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις πόθεν έσχες που έχει καταθέσει ο ίδιος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η σύζυγός του είναι μέτοχος στον ΟΑΣΘ από το 1981. 

Μάλιστα η συμμετοχή φέρεται να προέκυψε από γονική παροχή. Η μετοχική αυτή σχέση ωστόσο εγείρει μείζον ηθικό ζήτημα για τον κ. Αναστασιάδη. 

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί τη βουλευτική του ιδιότητα και καταθέτει ερωτήσεις στο κοινοβούλιο για έναν οργανισμό στον οποίο είναι μέτοχος η σύζυγός του.

Kαι ο γιος… μέτοχος 
Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική σχέση της οικογένειας Αναστασιάδη με τον ΟΑΣΘ. 

Οπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία τα οποία είναι καταχωρημένα στο ΓΕΜΗ, ο γιος του Σ. Αναστασιάδη Δημήτριος-Μηνάς Αναστασιάδης εμφανίζεται ως μέτοχος με 25% στην εταιρεία Nexus Facility. 

Πρόκειται για εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη η οποία κατά το παρελθόν είχε σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τον ΟΑΣΘ αναφορικά με τον έλεγχο των κομίστρων του επιβατικού κοινού. 

Η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με τον ΟΑΣΘ στις 24 Αυγούστου 2015 μαζί με ακόμη μία εταιρεία ως κοινοπραξία. Την περίοδο εκείνη ο γιος Αναστασιάδης δεν ήταν ακόμη μέτοχος στη Nexus Facility. 

H μετοχική σχέση του με την εταιρεία ξεκινά στις 15 Δεκεμβρίου του 2015, οπότε και αποκτά το 20% των εταιρικών μεριδίων της επιχείρησης. 

Τον Ιούλιο του 2016 η σύμβαση της Nexus Facility -σε κοινοπραξία με τη δεύτερη εταιρεία- με τον ΟΑΣΘ επεκτάθηκε με απόφαση του τότε προέδρου του οργανισμού Χρήστου Στεφανίδη. 

Η νέα σύμβαση διήρκεσε πέντε μήνες, από τις 25 Μαΐου του 2016 έως και τις 25 Οκτωβρίου του 2016. Την περίοδο αυτή ο γιος του κ. Αναστασιάδη ήταν πλέον μέτοχος στη Nexus Facility. 

Η κοινοπραξία των εταιρειών εκτός από τη νόμιμη αμοιβή που θα λάμβανε από τον ΟΑΣΘ θα εισέπραττε επιπλέον και το 50% επί των προστίμων που θα εκδίδονταν κατά τη διάρκεια της σύμβασης. 

Τον Απρίλιο του 2017 η σύμβαση των εταιρειών με τον ΟΑΣΘ επεκτάθηκε ξανά με απόφαση της διοίκησης, αυτήν τη φορά μέχρι τις 24 Μαρτίου 2017, ενώ στις 3 Μαρτίου του ίδιου έτους αποφασίστηκε η παράταση της σύμβασης μέχρι τις 25 Μαρτίου 2018. 


Η συγκεκριμένη εταιρεία σταμάτησε τη συνεργασία της με τον ΟΑΣΘ αμέσως μετά την κρατικοποίησή του. Η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ έκρινε ότι η συνεργασία δεν ήταν προς το συμφέρον του οργανισμού και τη διέκοψε. 

Παρά τη διακοπή, τα ερωτήματα για τον κ. Αναστασιάδη παραμένουν σε ότι αφορά το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης. 

Αν δηλαδή ο ίδιος χρησιμοποιεί την πολιτική του ιδιότητα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της οικογένειάς του ή για να εξυπηρετήσει το κοινό συμφέρον, για το οποίο εκλέχθηκε. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου