Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Κύπρος: Από τις 7 Ιανουαρίου με έξυπνες κάρτες στα λεωφορεία της Λευκωσίας

Νέο σύστημα για τα εισιτήρια των λεωφορείων, με έξυπνες κάρτες θα τεθεί σε εφαρμογή στην Λευκωσία από τις 7 Ιανουαρίου. 

Οι κάρτες θα λειτουργούν όπως και οι προπληρωμένες κάρτες τραπεζών περίπου, δηλαδή θα τις πιστώνει ο επιβάτης με το ποσό που θέλει και θα τις χρησιμοποιεί αυτόματα στα λεωφορεία για τις διαδρομές του. 

Μιλώντας στον Διάλογο η Γεωργία Αριστείδου Λειτουργός Μάρκετιγκ του ΟΣΕΛ εξήγησε ότι το υφιστάμενο σύστημα μεταφορών με την αγορά εισιτηρίων από τους οδηγούς θα ισχύει μόνο για το εισιτήριο μονής διαδρομής και το ημερήσιο. Για την αγορά εβδομαδιαίων, μηνιαίων εισιτηρίων θα πρέπει να προμηθευτούν την κάρτα Motion την οποία θα πρέπει να πιστώνουν.

Η κ. Αριστείδου ανέφερε υπάρχουν δύο τύποι έξυπνων καρτών, η προσωποποιημένη και η απρόσωπη.

Η προσωποποιημένη πλαστική έξυπνη κάρτα η οποία περιέχει τα στοιχεία του επιβάτη, το όνομα του, την ιδιότητα του αν είναι φοιτητής, μαθητής, στρατιώτης, συνταξιούχος ή δικαιούχος επιδόματος. Θα υπάρχει και η φωτογραφία. 

Εκδίδεται δωρεάν στα σημεία πώλησης και διατίθεται για άτομα που δικαιούνται εκπτώσεις, όπως μαθητές, φοιτητές, λήπτες επιδομάτων, συνταξιούχοι. Εκτός όμως της προσκόμισης ταυτότητας ή διαβατηρίου απαιτείται και το ανάλογο αποδεικτικό στοιχείο για τις εκπτώσεις, όπως γίνεται βέβαια και με τα κανονικά εισιτήρια. 

Υπάρχει και ένα πλεονέκτημα για τις εγγεγραμμένες κάρτες. Σε περίπτωση απώλειας ή κακής λειτουργίας της κάρτας, θα επιστρέφονται τα λεφτά ή τα είδη εισιτήριων σε άλλη έξυπνη κάρτα με χρέωση €5.00 για την κάλυψη του διαχειριστικού κόστους και αξία της κάρτας. 

Μετά από έγκριση και του υπουργείου αναμένεται ακόμη ένα νέο σύστημα έξυπνων καρτών η οποίες θα μετατρέπονται σε «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», με μέγιστο ποσό φόρτισης τα €50.

Η απρόσωπη δεν περιέχει τα στοιχεία του επιβάτη, μπορεί να την αγοράσει οποιοσδήποτε επιβάτης αλλά δεν μπορεί να πιστωθεί οποιοδήποτε εκπτωτικό εισιτήριο. Αυτή η μορφή κάρτας ισχύει μόνο για την υπηρεσία της επαρχίας που αγοράζεται. 

Σε αυτή τη μορφή κάρτας δεν επιστρέφονται λεφτά σε περίπτωση μη χρήσης των εισιτηρίων. Εκδίδεται έναντι €2.00 και μπορούν να φορτίζονται και να επαναφορτίζονται ανάλογα με το ποσό του εισιτηρίου. Αυτή την κάρτα είναι στην ουσία για τους επισκέπτες που μένουν στην Κύπρο σύντομο χρονικό διάστημα. 

Οι χρήστες λεωφορείων θα μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήρια τους από 5 σταθμούς στη Λευκωσία: Σταθμός Γενικού Νοσοκομείου, στην οδό Παντελή Κατελλάρη κοντά στην Πλατεία Σολωμού, Σταθμός Μακαρίου Σταδίου, στον Σταθμό λεωφορείων στην Τεμπριά και στο Σταθμό λεωφορείων στην Ταμασό. 

Η κ. Αριστείδου έκανε λόγο και για την εφαρμογή κινητών τηλεφώνων Cyprus Bus η οποία ανήκει στο υπουργείο μεταφορών αλλά παίρνει στοιχεία από την τηλεματική του ΟΣΕΛ. 

Η εφαρμογή «Cyprus Bus» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να γνωρίζει ο επιβάτης τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια και για το πρόγραμμα δρομολογίων, αλλά και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον χρόνο άφιξης του λεωφορείου στη στάση. 

Ήδη πολλοί τακτικοί αλλά και περιστασιακοί επιβάτες λεωφορείων δοκιμάζουν την εφαρμογή αυτή και κάνουν σημαντικές παρατηρήσεις για προβλήματα και κενά που τυχόν να παρουσιάζονται στην καθημερινή αξιοποίησή της.

Στο νέο σύστημα εισιτηρίων συμμετέχουν όλοι οι φορείς δημόσιων μεταφορών. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου