Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Τουρίστες καταγγέλλουν ανεξήγητες χρεώσεις στην κάρτα τους από τον ΟΑΣΑ

Τους τελευταίες μήνες, από τότε που εκδοτήρια εισιτηρίων και εκδοτικά μηχανήματα άρχισαν να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές κατά την αγορά ή επαναφόρτιση ηλεκτρονικών εισιτηρίων, έχουμε δεχτεί μηνύματα, κυρίως από Έλληνες επιβάτες, για δυσλειτουργίες ή λανθασμένες χρεώσεις. 

Όλως περιέργως όμως, από την προηγούμενη εβδομάδα έως και χτες, επικοινώνησαν μαζί μας τρεις διαφορετικοί Ευρωπαίοι πολίτες, που είχαν επισκεφτεί την Αθήνα ως τουρίστες κατά τον προηγούμενο μήνα. Και οι τρεις είχαν λανθασμένες και ανεξήγητες χρεώσεις στην κάρτα τους από τον ΟΑΣΑ. Στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις, οι χρεώσεις αυτές έγιναν εβδομάδες μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. 

Ο πρώτος επιβάτης που επικοινώνησε μαζί μας είχε προσπαθήσει να αγοράσει εισιτήριο από αυτόματο μηχάνημα. 

Η συναλλαγή όμως με την πιστωτική του κάρτα απορρίφθηκε τις δύο φορές που προσπάθησε και τελικά το εισιτήριο δεν αγοράστηκε. Όταν όμως γύρισε στη χώρα του είδε ότι η κάρτα του είχε χρεωθεί δύο φορές για εισιτήρια που δεν εκδόθηκαν ποτέ. 

Στη δεύτερη περίπτωση, επιβάτης χρησιμοποίησε την κάρτα του δύο φορές για αγορά εισιτηρίων, μία σε αυτόματο μηχάνημα και μία σε εκδοτήριο του Μετρό. 

Στην εφαρμογή της τράπεζάς του όμως είδε πως είχαν γίνει άλλες δύο συναλλαγές από τον ΟΑΣΑ τις οποίες δεν είχε εγκρίνει. 

Οι δύο αυτές συναλλαγές έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες όταν εκδοτικά μηχανήματα και εκδοτήρια είναι εκτός λειτουργίας. 

Στην τρίτη περίπτωση, επιβάτης χρησιμοποίησε κάρτα για αγορά ενός εισιτηρίου αξίας 4,5 ευρώ. Ένα ακριβώς μήνα μετά και ενώ η επιβάτης είχε γυρίσει στην χώρα της, έγινε νέα χρέωση 4,5 ευρώ στην κάρτα της από τον ΟΑΣΑ χωρίς φυσικά να την έχει εγκρίνει η ίδια.

Τα στοιχεία των παραπάνω επιβατών μαζί με περισσότερες λεπτομέρειες για τις υποθέσεις τους, είναι στη διάθεση του Athens Transport. Από τη μεριά μας, τους δώσαμε τρόπους επικοινωνίας με τον ΟΑΣΑ.

Τα περιστατικά αυτά, όπως και άλλα που μας έχουν μεταφέρει αναγνώστες μας (κυρίως για χρεώσεις καρτών χωρίς να γίνεται επιτυχώς η έκδοση ή η επαναφόρτιση εισιτηρίου) προκαλούν ερωτηματικά για την ασφάλεια των συναλλαγών των επιβατών που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για τις συναλλαγές τους με τον ΟΑΣΑ. 

Και νέα περιστατικά ανεξήγητων λανθασμένων χρεώσεων από τον ΟΑΣΑ σε τραπεζικές κάρτες επιβατών έρχονται στο φως.

Χτες, επικοινώνησε μαζί μας επιβάτης που είχε επισκεφτεί την Αθήνα πριν από δύο περίπου μήνες ως τουρίστας από την Αυστραλία. Κατά την τελευταία μέρα παραμονής, είχε αγοράσει ένα εισιτήριο του Μετρό για το Αεροδρόμιο (αξίας 10 ευρώ) από αυτόματο μηχάνημα. Πριν από λίγες μέρες όμως είδε στην κάρτα του και νέα χρέωση από τον ΟΑΣΑ για εισιτήριο του ίδιου τύπου.

Επίσης, μέσω twitter επιβάτης μας ανέφερε περιστατικό διπλής χρέωσης για αγορά εισιτηρίου 30 ημερών μέσω διαδικτύου

Εξέλιξη είχαμε επίσης όσον αφορά ένα από τα τρία περιστατικά για τα οποία γράψαμε χτες. Ο επιβάτης μας ειδοποίησε πως το πρόβλημα λύθηκε κάνοντας αμφισβήτηση της συναλλαγής στην τράπεζά του, πριν χρειαστεί να επικοινωνήσει με τον ΟΑΣΑ (αν και χρειάστηκε να επιμείνει καθώς η τράπεζα αρχικώς τον παρέπεμπε στον ΟΑΣΑ.

Εμείς πάντως συμβουλεύουμε όσους αγοράζουν εισιτήρια τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών να ελέγχουν ανά τακτά διαστήματα τις χρεώσεις των λογαριασμών τους. Επίσης, να κρατούν πάντα αποδεικτικό των συναλλαγών τους (αυτό ισχύει ανεξάρτητα με τον τρόπο πληρωμής). 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου