Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Κύπρος: Χειρόφρενο στα λεωφορεία σε Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο

Με συνελεύσεις για λήψη άμεσων απεργιακών μέτρων προχωρούν το πρωί της Δευτέρας οι εργαζόμενοι σε τρεις από τις έξι εταιρείες λεωφορείων, ενώ στις υπόλοιπες τρεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για αποφάσεις αναλόγως των εξελίξεων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» σε τρεις επαρχίες, Λεμεσό (ΕΜΕΛ), Λάρνακα (Ζήνων) και Πάφο (ΟΣΥΠΑ), η ετοιμότητα για αποφάσεις με απεργιακά μέτρα είναι δεδομένη.

Μέχρι και τη Δευτέρα, κανένας από τους 1.200 περίπου εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες παγκύπρια δεν θα πληρωθεί για τον Νοέμβριο, αφού το υπουργείο δεν έχει εμβάσει κανένα ποσό, ούτε όσα υπολογίζει με τις αποκοπές για κάθε εταιρεία, ούτε και τα ποσά που έχει συμφωνήσει σε προσωρινή βάση με τις υπόλοιπες τρεις εταιρείες (ΟΣΕΛ, ΟΣΕΑ και Intercity). 

Στις εταιρείες αυτές αναμένεται ότι τα ποσά για τα οποία ενημερώθηκαν από το υπουργείο ότι θα λάβουν, για τις αποζημιώσεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, θα ανταπεξέλθουν της μισθοδοσίας και εν μέρει και πιστωτών. Οι εργαζόμενοι υπό αυτές τις συνθήκες δίνουν κάποια πίστωση χρόνου.

Η καθυστέρηση στην καταβολή των ποσών μετά τις αποκοπές που υπολόγισε το υπουργείο, καθυστερούν επειδή στο υπ. Μεταφορών αναμένουν να υπογράψει τις πληρωμές ο νέος γενικός διευθυντής, Σταύρος Μιχαήλ, που αναλαμβάνει τη Δευτέρα. 

Ο ίδιος, θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάσταση που θα δημιουργηθεί την πρώτη μέρα που αναλαμβάνει αφού η υπουργός θα βρίσκεται εκτός Κύπρου.

Από πλευράς ΕΜΕΛ, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στον «Φ» ότι η εταιρεία αδυνατεί να δώσει μισθοδοσία παρά τις προσπάθειές της, αφού οι αποκοπές που υπολογίζει το υπουργείο είναι οκταπλάσιες ακόμα και εκείνων που υπολόγισαν οι κριτές, με τις οποίες επίσης διαφωνούν. 

Σε σχέση με τη Λεμεσό, το παράθυρο δεν έκλεισε εντελώς, αφού υπάρχουν ένθεν και ένθεν επαφές. 

Από πλευράς της «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο Λούκας Λουκά, ανέφερε στον «Φ» ότι με τις αποκοπές που υπολογίζει το υπουργείο, πέραν και του θέματος των εργαζομένων, η εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργήσει και γι' αυτό σήμερα συγκαλείται έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για αποφάσεις. 

Σε σχέση με τον ΟΣΥΠΑ στην Πάφο, ο Γιώργος Ιωαννίδης αναφέρει ότι ετοιμάζει δημοσιογραφική διάσκεψη για να δώσει τις θέσεις και τις καταγγελίες του. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου