Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Τρένο: Τον Γενάρη ξεκινούν τα πλήρως ηλεκτροκινούμενα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Στα μέσα Γενάρη θα παραδοθεί σε εμπορική λειτουργία το τελευταίο υπό κατασκευή τμήμα του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com θα δοθεί σε πρώτη φάση η μία γραμμή, έτοιμη με ηλεκτροκίνηση και μέσα στον Φεβρουάριο θα δοθεί και η δεύτερη.

Όπως επισημάνθηκε, η μονή γραμμή θα καλύψει άμεσα όλες τις υπάρχουσες ανάγκες μιας και δεν υπάρχουν πολύ πυκνά δρομολόγια. Αυτό σημαίνει πως μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε τα πρώτα δρομολόγια με ηλεκτροκινούμενα τρένα χωρίς αλλαγή μηχανής που θα καλύπτουν τη διαδρομή σε κάτι παραπάνω από 4 ώρες. 

Η ολοκλήρωση των έργων είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Υποδομών καθώς οι σιδηροδρομικές μεταφορές δείχνουν να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς στη χώρα μας.

Εχθές, έγινε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο στο τμήμα Λιανοκλάδι - Αγγείες και τα πρώτα τρένα διέσχισαν την δεύτερη μεγαλύτερη σήραγγα της χώρας, στο όρος Όθρυς με μήκος 6,4χλμ. 

Εικόνα ολοκλήρωσης υπάρχει και στη μεγαλύτερη μεταλλική γέφυρα των Βαλκανίων, στην Εκκάρα Φθιώτιδας καθώς στρώθηκε η πρώτη γραμμή, απομένει η δεύτερη και η τοποθέτηση της ηλεκτροκίνησης. Tα δοκιμαστικά δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπ.ΥΠΟΜΕ, Θάνου Βούρδα.

Το παζλ όλων αυτών των εργασιών, φαίνεται ότι μας οδηγεί προς το τέλος μιας μακράς περιόδου έργων για τον εκσυγχρονισμό της βασικής σιδηροδρομικής γραμμής της χώρας. Παράλληλα σε κατάσταση ολοκλήρωσης και παράδοσης είναι και το βόρειο άκρο του διαδρόμου Θεσσαλονίκη - Ειδομένη στο τμήμα Πολύκαστρο - Ειδομένη. Εκεί επίσης είμαστε μία ανάσα πριν από την ολοκλήρωση των έργων.

Η εκκίνηση του πλήρως ηλεκτροκίνητου δρομολογίου από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα γίνει εν μέσω πολύ κακών σχέσεων μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα πυρά της σιδηροδρομικής εταιρείας που έχουν ανταλλαχθεί με τον ΟΣΕ φέρεται να έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα το Υπουργείο, ειδικά στην τωρινή περίοδο που τα έργα φτάνουν στην οριστική τους ολοκλήρωση.

Να διευκρινίσουμε ακόμα μία φορά ότι για το δρομολόγιο των 3 ωρών και 20 λεπτών θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμα ένα έτος, προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα έργα για τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ETCS που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη ταχυτήτων μέχρι και 200χλμ/ώρα.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου