Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Μεγαλοφειλέτης του δημοσίου, εκπρόσωπος εταιρείας σε δουλειά του ΟΑΣΘ

Στις 8 Ιουνίου η Voria.gr αποκάλυψε ότι στους δύο διαγωνισμούς που έκανε η διοίκηση του ΟΑΣΘ για τη συντήρηση των συστημάτων τηλεματικής εντός των λεωφορείων και στις «έξυπνες» στάσεις, ανάδοχος ανακηρύχθηκε εταιρεία σεκιούριτι η οποία παρότι στον τίτλο της έχει και τον όρο «τηλεματική», ωστόσο δεν έχει ανάλογη προηγούμενη εμπειρία σε έργα συντήρησης συστημάτων, όπως αυτά που διαθέτει ο ΟΑΣΘ. Όμως αυτό δεν είναι το μόνο μελανό σημείο όσον αφορά τους δύο διαγωνισμούς.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα περίπου 24.000 φυσικών και νομικών προσώπων με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μεταξύ των μεγαλοοφειλετών βρίσκεται και ένας πρώην επιχειρηματίας ο οποίος εμφανίστηκε στους δύο διαγωνισμούς του ΟΑΣΘ, ως ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας σεκιούριτι που πήρε τα έργα! 

Συγκεκριμένα, ήταν αυτός ο οποίος υπέγραφε για λογαριασμό της εταιρείας, την οικονομική προσφορά για τους δύο διαγωνισμούς.

Πρόκειται για πρόσωπο με αριθμό φορολογικού μητρώου ο οποίος τελειώνει σε ….39 (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της Voria.gr). Οι συνολικές οφειλές του συγκεκριμένου προσώπου προς το Δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 350.000 ευρώ.

Ο εν λόγω, πρώην επιχειρηματίας, διέθετε κατά το πρόσφατο παρελθόν διάφορες εταιρείες, οι οποίες είχαν κάποια συνάφεια με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και «δίκτυα». Ωστόσο, όλες οι εταιρείες του εδώ και καιρό έχουν βουλιάξει και έχουν κλείσει.

Προς τα τέλη του 2017, αρχές 2018, ο εν λόγω πρώην επιχειρηματίας, κατόρθωσε να αποκτήσει πρόσβαση στη νέα κρατική διοίκηση του ΟΑΣΘ, γνώριμος ενός εκ των Θεσσαλονικέων κορυφαίων στελεχών του δ.σ. του Οργανισμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουτηγμένος στα χρέη πρώην επιχειρηματίας περιφέρεται εδώ και μήνες στους διαδρόμους των γραφείων του ΟΑΣΘ και συστήνεται προς διευθυντικά στελέχη και εργαζόμενους ως «σύμβουλος της Διοίκησης». Μπαινοβγαίνει, μάλιστα, με άνεση στο γραφείο του προέδρου Στέλιου Παππά και του διευθύνοντος συμβούλου Σάββα Παναγιωτίδη.

Μη έχοντας πια ενεργή εταιρεία στην κατοχή του και όντας στη «μαύρη» λίστα της Εφορίας ο πρώην επιχειρηματίας εμφανίστηκε αίφνης να εκπροσωπεί την εταιρεία σεκιούριτι η οποία συμμετείχε στους δύο διαγωνισμούς συντήρησης της τηλεματικής που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο και ανακηρύχθηκε ανάδοχος, μιας και προσέφερε τα μισά λεφτά σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψήφιους αναδόχους.

Έτσι, στο αρχικό ερώτημα που αφορούσε το εάν μια εταιρεία σεκιούριτι, χωρίς καμία σχετική εμπειρία σε συντήρηση συστημάτων τηλεματικής σαν κι αυτά του ΟΑΣΘ, θα μπορέσει να εκτελέσει τα έργα τα οποία ανέλαβε, προστίθεται τώρα και δεύτερο ερώτημα για το εάν η διοίκηση του Οργανισμού γνώριζε ότι ο αντισυμβαλλόμενος ήταν μεταξύ των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Διότι, πως είναι δυνατόν μια εταιρεία του Δημοσίου, όπως ο ΟΑΣΘ, να συμβάλλεται με εταιρεία την οποία εκπροσωπεί (εάν δεν είναι αφανής εταίρος της) ένας ο οποίος χρωστά στο Δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου