Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Στ. Παππάς: «Θα ερευνηθούν οι κινήσεις της προηγούμενης διοίκησης του ΟΑΣΘ, για την εκποίηση λεωφορείων»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί η διοίκηση του ΟΑΣΘ στα αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης αναφορικά με το στόλο των λεωφορείων που κινούνται στην πόλη.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Στέλιος Παππάς, που ήταν μαζί με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, Σάββα Παναγιωτίδη, το Μέλος, Φώτη Μπίμπαση και εκπροσώπους εργαζομένων, ανέλυσε την κατάσταση την οποία παρέλαβε η σημερινή διοίκηση και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά από τα συνολικά 622 λεωφορεία τα 245 ήταν ικανά να είναι σε λειτουργία. Τόνισε πως οι προμηθευτές δεν έδιναν ανταλλακτικά στον ΟΑΣΘ εξαιτίας των χρεών που είχαν δημιουργηθεί. Σημείωσε δε, πως αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν 350 λεωφορεία. Μάλιστα, παρών στο πάνελ ήταν και γενικός εμπορικός διευθυντής της ΕΛΒΟ, Δημήτρης Κατιρτζής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
  • Στο διάστημα από 25/7/2017 έως 31/1/2018 έχουν χαθεί 47.446 μέρες κυκλοφορίας των λεωφορείων.
  • Στην περίοδο 2000-2016 εκποιήθηκαν - αποσύρθηκαν από τον Ο.Α.Σ.Θ. 399 λεωφορεία εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (80%) ήταν ηλικίας 12 ετών. Τα λεωφορεία αυτά είχαν κόστος αγοράς 42.282.307,52 ευρώ και εκποιήθηκαν έναντι ποσού 860.081,58 ευρώ!
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ αναφέρθηκε στην απώλεια εσόδων που είχε ο Οργανισμός λόγω των επιλογών της προηγούμενης διοίκησης. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν είχε αξιοποιηθεί ο στόλος θα κόστιζε 6 εκατ. ευρώ και θα πρόσφερε συνολικά πάνω από 360.000 μέρες εργασίας. Αν υπολογίσουμε ότι το κάθε λεωφορείο προσφέρει έσοδο 500-600 ευρώ ημερησίως, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν στην τριετία 180-220 εκατ. ευρώ. Αντί αυτής της επιλογής επελέγη η εκποίηση».

Η έρευνα των ορκωτών ελεγκτών 
Ακόμη αναφέρθηκε στα ευρήματα της έρευνας των ορκωτών ελεγκτών και τα πολλά ερωτηματικά που σχετίζονται με την επιλογή της εκποίησης των λεωφορείων και όχι της ανάταξης τους. 

Όπως εξήγησε τα χρήματα που εισπράχτηκαν από αυτή την εκποίηση δεν καταχωρήθηκαν ως έσοδο. Το ίδιο συνέβη με άλλες δύο εγγυητικές επιστολές που κατέπεσαν από την σύμβαση με την ΕΛΒΟ. Όπως τόνισε «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έπρεπε να μειωθεί η επιδότηση εκ μέρους του Δημοσίου κατά το ποσόν των 2.171.201,58 ευρώ». 

Αναφερόμενος στην προηγούμενη διοίκηση έκανε λόγο για «επιλεκτική συγγένεια με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα» παρουσιάζοντας μάλιστα συγκεκριμένο έγγραφο με το οποίο οι διοικήσεις των σωματείων των πρώην μετόχων καλούσαν τα μέλη τους να στηρίξουν με την ψήφο τους τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταμάτης είχε διατελέσει και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και σύμφωνα με τους πρώην μετόχους στο τέλος του 2007 «είχε τεράστια συμβολή στην υπογραφή της παράτασης της Οικονομικής Συμφωνίας μεταξύ του ΟΑΣΘ και του Ελληνικού Δημοσίου».

Πρόκειται «για την οικονομική συμφωνία της κυβέρνησης με τον ΟΑΣΘ, σύμφωνα με τον οποία για πρώτη φορά δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης αλλά ορίζονταν ως λήξη το όριο των δύο χρόνων μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό με τις πιθανές τροποποιήσεις του» όπως εξήγησε ο κ. Παππάς. 

Σύμφωνα με τον κ. Παππάς «ο συγκεκριμένος νόμος αποτελούσε ένα ακόμη σκάνδαλο που αφενός διαιώνιζε όλη την αμαρτωλή κατάσταση στον Ο.Α.Σ.Θ. και επιπλέον συνέβαλε στο να διακοπούν κατά εκείνο το χρονικό διάστημα οι εργασίες του Μετρό».

Η συνεργασία με την ΕΛΒΟ 
Τέλος ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την ΕΛΒΟ και τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της συγκεκριμένης παραγωγικής δομής η οποία όπως είπε «θα τονώσει την οικονομία της περιφέρειας». 

Μέχρι σήμερα από την ΕΛΒΟ έχουν «αναταχθεί» και παραδόθηκαν 24 λεωφορεία στον ΟΑΣΘ, άλλα τόσα βρίσκονται στη διαδικασία επισκευής και 20 οχήματα βρίσκονται σε συνεργεία εξωτερικών συνεργατών για επιδιόρθωση βλαβών, οι οποίες δεν είναι τεχνικά εφικτό να αντιμετωπιστούν από το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει ο Οργανισμός. 

«Για την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα θα δοθεί ο λόγος σε αρμοδιότερα όργανα του κράτους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.



Παράλληλα, ο Στέλιος Παππάς έφερε στην δημοσιότητα έγγραφα της προηγούμενης διοίκησης προς τους μετόχους του ΟΑΣΘ σύμφωνα με τα οποία ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης βοήθησε στην υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό Κράτος και τον Οργανισμό, η οποία σύμφωνα με τον κ. Παππά ζημίωσε τον ΟΑΣΘ αλλά απέδωσε οφέλη στους μετόχους και στο τέλος του εγγράφου ζητείτε η στήριξη προς τον κ. Σταμάτη στις επόμενες εκλογές.

Το έγγραφο που παρουσίασε η διοίκηση: 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου