Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ενιαίο εισιτήριο για ΚΤΕΛ και αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσον αφορά τις αστικές μεταφορές, με ενιαίο εισιτήριο στο 1,40 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών Χ. Σπίρτζης τονίζοντας ότι στο σχεδιασμό αυτό θα ενταχθούν και τα ΚΤΕΛ.

Μιλώντας την Τρίτη 10 Ιουλίου στην ΕΡΤ1 ο υπουργός μίλησε για έναν «καλύτερο σχεδιασμό στις αστικές μεταφορές και στις γραμμές» τονίζοντας ότι θα επέλθει μεν μείωση εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ, τα οποία σήμερα έχουν πιο ακρινό εισιτήριο από τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά ταυτόχρονα θα επέλθει και μείωση των διαδρομών καθώς όλα τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ δεν θα εισέρχονται πλέον στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Για το λόγο αυτό χαρακτήρισε την ένταξη των ΚΤΕΛ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης σε αυτό τον μητροπολιτικό σχεδιασμό «πάρα πολύ σημαντικό».

«Πρέπει να σταματήσουν τα ΚΤΕΛ να έχουνε πιο ακριβό εισιτήριο, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φεύγει ένα ΚΤΕΛ από τη Ραφήνα και πηγαίνει στο Πεδίο του Άρεως, όταν έχουμε σταθμούς του μετρό και του προαστιακού πολύ νωρίτερα και γιατί πρέπει να επιβαρύνουμε το κέντρο της Αθήνας με τόσα λεωφορεία και των ΚΤΕΛ και της ΟΣΥ» είπε χαρακτηριστικά.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου όλα τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ θα έχουν τέλος διαδρομής σε σταθμούς του Προαστιακού και του μετρό και ο επιβάτης με το ίδιο εισιτήριο θα μετεπιβιβάζεται στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

«Θα ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό όλα τα ΚΤΕΛ από το Λαύριο και την Ραφήνα αλλά και από τη Δυτική Αττική, από την Ελευσίνα, τα Μέγαρα και ου το καθεξής και από τον Ωρωπό. Επομένως εδώ πάμε σε ένα συνολικό ανασχεδιασμό και το κλειδί για να γίνει αυτός ανασχεδιασμός ήταν τα έσοδα που υπήρχαν, οι απώλειες εσόδων που υπήρχαν, τόσο στα λεωφορεία, όσο και στο μετρό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

«Η γνώμη μου είναι πάντως για τις αστικές συγκοινωνίες, τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, ότι παρέχουν κοινωνικό έργο, που σε λίγες Ευρωπαϊκές χώρες παρέχεται» συνέχισε ο υπουργός Υποδομών ο οποίος διευκρίνισε ότι «είναι ένα μέσο κατά τη γνώμη μου να εφαρμόσεις κοινωνικές πολιτικές, που είναι πάρα πολύ σημαντικές στην καθημερινότητα του πολίτη».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η δωρεάν μετακίνηση για όλους είναι ένα μέτρο που «η οικονομία της χώρας δεν το αντέχει σήμερα. Θα μπορούσε να γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες».

Μάλιστα αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που έχει ως αποτέλεσμα να μετακινούνται δωρεάν με τις αστικές συγκοινωνίες 180.00 άνεργοι και 32.000 άτομα με ειδικές ανάγκες ενώ έκανε λογο για εντυπωσιακά έσοδα που έχουν σημειωθεί (λόγω ηλεκτρονικού εισιτηρίου) από την αύξηση της έκδοσης μηνιαίων καρτών επιβίβασης από 250.000 που ήταν με το παλαιό σύστημα, σε 1.180.000 σήμερα.

Ο υπουργός προανήγγειλε και την ενεργοποίηση των λιμανιών του Λαυρίου και την Ραφήνας τα οποία όπως κατήγγειλε εσκεμμένα έμειναν χωρίς σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου