Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Αφαίρεση άδειας ταξί για εξύβριση πελάτη - Πρόστιμο 300 ευρώ σε περίπτωση καπνίσματος εντός οχήματος

Πιο αυστηρές κυρώσεις για τους μη επαγγελματίες οδηγούς ταξί προβλέπει απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Σύμφωνα με αυτή, επιβάλλεται πρόστιμο έως 300 ευρώ για το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ σε περίπτωση απρεπούς συμπεριφοράς ή εξύβρισης πελάτη η ποινή μετατρέπεται σε αφαίρεση για έξι μήνες.

Αντίστοιχα, σε περίπτωση υποτροπής για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών, το πρόστιμο φτάνει έως τα 4.000 ευρώ.

Η σχετική απόφαση προβλέπει την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής αξιολόγησης.

Για την πρώτη κατηγορία, οι ποινές περιλαμβάνουν επίπληξη και διοικητικά πρόστιμα από 50 έως 300 ευρώ.

Σε αυτήν συγκαταλέγονται η επιλογή πελατών, η άρνηση μίσθωσης, η μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του επιβάτη ως προς τον προορισμό, το κάπνισμα, το μη κατέβασμα της πινακίδας «ελεύθερο», η μη χρήση του ταξίμετρου, το άνοιγμα παραθύρων χωρίς τη συγκατάθεση επιβάτη, η έλλειψη καθαριότητας του οχήματος.

Για τις μεσαίας αξιολόγησης παραβάσεις, το πρόστιμο ξεκινά από τα 301 ευρώ και φτάνει έως τα 600 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αφαίρεση αδείας για έξι μήνες.

Ως μεσαίας αξιολόγησης παραβάσεις θεωρούνται η μη ορθή λειτουργία του ταξίμετρου, η άρνηση μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς, η έλλειψη μέριμνας, ώστε το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Στην τελευταία κατηγορία, που αφορά την ανάρμοστη, άσεμνη, απειλητική συμπεριφορά προς τον πελάτη και άλλους οδηγούς, καθώς και η άρνηση μεταφοράς ατόμου σε νοσοκομείο, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρχές, προβλέπεται και επανεξέταση του οδηγού. 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου