Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΔΑΣ ΕΔΟΘ: Να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για τα χρέη στον ΟΑΣΘ, από κάρτες απεριορίστων διαδρομών

Να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά αποφάσισε σε συνεδρίαση της, η ΕΕ της ΕΔΟΘ με θέμα το χρέος ύψους 120.000 ευρώ που έχει προκύψει από τη διαχείριση των καρτών του ΟΑΣΘ τα έτη 2012-2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΣ ΕΔΟΘ η μηνυτήρια αναφορά να περιγράφει «τη διαδικασία διαχείρισης των καρτών του ΟΑΣΘ και ποια μέλη του προεδρείου εκείνων των χρόνων είχαν τη διαχείριση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την απόφαση καταψήφισαν τα 3 μέλη της «Πρωτοπορίας» (ΠΑΣΚΕ) και ένα μέλος της ΔΑΚΕ, που πρότειναν να μη γίνει συγκεκριμένη αναφορά στα πρόσωπα που είχαν τη διαχείριση των καρτών. «Με τις τοποθετήσεις τους προσπάθησαν να απειλήσουν και να διαχύσουν τις ευθύνες παντού, γνωστή τακτική τους και από άλλους χώρους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ΕΕ της ΕΔΟΘ αποφάσισε να προτείνει ΕΔΟΘ στον ΟΑΣΘ διακανονισμό για την πληρωμή του χρέους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΕΔΟΘ:
«Στις 11 Μάη, συνεδρίασε η ΕΕ της ΕΔΟΘ με θέμα, για ακόμη μία φορά, το χρέος ύψους 120.000 ευρώ που έχει προκύψει από τη διαχείριση των καρτών του ΟΑΣΘ τα έτη 2012-2017.

Η ΕΕ έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά που θα περιγράφει τη διαδικασία διαχείρισης των καρτών του ΟΑΣΘ και ποια μέλη του προεδρείου εκείνων των χρόνων είχαν τη διαχείριση. Την απόφαση καταψήφισαν τα 3 μέλη της «Πρωτοπορίας» (ΠΑΣΚΕ) και ένα μέλος της ΔΑΚΕ, που πρότειναν να μη γίνει συγκεκριμένη αναφορά στα πρόσωπα που είχαν τη διαχείριση των καρτών. Με τις τοποθετήσεις τους προσπάθησαν να απειλήσουν και να διαχύσουν τις ευθύνες παντού, γνωστή τακτική τους και από άλλους χώρους.

Να προτείνει η ΕΔΟΘ στον ΟΑΣΘ διακανονισμό για την πληρωμή του χρέους. Την απόφαση ψήφισαν ΔΑΚΕ και «Πρωτοπορία». Στην ουσία, με αυτή την ψήφο τους, αποδέχονται ότι το χρέος θα πρέπει να καλυφθεί από την ΕΔΟΘ και όχι από τους συγκεκριμένους που διαχειρίστηκαν / καταχράστηκαν τα χρήματα των εργαζομένων.

Στις 23 Μάη, στο ΓΣ της ΕΔΟΘ, η ΔΑΣ και άλλες παρατάξεις επανάφεραν το θέμα του «διακανονισμού» και πρότειναν να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και να μην υπάρξει κανένας διακανονισμός με τον ΟΑΣΘ. 

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε από τους 26 παρόντες - υπήρχε απαρτία - οι 17 ψήφισαν να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και να μην υπάρξει, δηλαδή, κανένας διακανονισμός με τον ΟΑΣΘ. 

Να σημειωθεί ότι η «Πρωτοπορία» τοποθετήθηκε υπέρ του διακανονισμού και στα μουλωχτά αποχώρησε και η ΔΑΚΕ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο του ΓΣ (που είναι μέλος της), υποστήριξε ότι δεν υπήρχε απαρτία! 

Η ΔΑΣ για το συγκεκριμένο θέμα και στις συνεδριάσεις της ΕΕ και στο ΓΣ τοποθετήθηκε με βάση όσα έχουμε αναφέρει και σε ανακοινώσεις μας το προηγούμενο διάστημα όπως:

Η διαχείριση των χρημάτων των καρτών του ΟΑΣΘ δεν είχε καμία σχέση με το ταμείο και τα οικονομικά της ΕΔΟΘ - δεν αποτυπώνονταν σε οικονομικούς απολογισμούς, δεν ελέγχονταν από τη εξελεγκτική επιτροπή.

Τη διαχείριση των καρτών όλα αυτά τα χρόνια είχαν συγκεκριμένα πρόσωπα από το προεδρείο της ΕΔΟΘ (το έχουν παραδεχτεί δημόσια) από τις παρατάξεις «Πρωτοπορία» και ΔΑΚΕ.

Το συσσωρευμένο χρέος οφείλεται στο ότι κάποιος ή κάποιοι πήραν κάρτες από τον ΟΑΣΘ και δεν απόδωσαν στον οργανισμό τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τους συναδέλφους.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι σε καμία περίπτωση το χρέος δεν πρέπει να πληρωθεί από την ΕΔΟΘ και άρα να «φορτωθεί» στα σωματεία μέλη της. Απαιτούμε να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση της ΕΕ και να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά. Να εφαρμοστεί και η απόφαση του ΓΣ - είναι ανώτερο όργανο από την ΕΕ - που ακυρώνει την απόφαση της ΕΕ για διακανονισμό με τον ΟΑΣΘ. 

Όσοι εμπλέκονταν στη διαχείριση των καρτών να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι παρατάξεις των οποίων είναι μέλη φέρουν τεράστια ευθύνη και για το ίδιο το φαινόμενο αλλά και για την προσπάθεια που κάνουν ώστε «να πέσουν στα μαλακά» τα εμπλεκόμενα στελέχη τους. Σε τέτοια νοσηρά φαινόμενα που σχετίζονται με τα χρήματα των σωματείων και των εργαζομένων δεν χωράνε «εκπτώσεις» και τερτίπια.

Και επειδή η μέχρι τώρα στάση της πλειοψηφίας μόνο καθαρή δεν είναι, η ΔΑΣ αποσύρει τον εκπρόσωπό της από το προεδρείο της ΕΕ, υποβάλλοντας παραίτηση. 

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθήσουμε μια απόπειρα «κουκουλώματος» τέτοιων φαινομένων, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αποκαλυφθεί και να αποδοθούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους. 

Καλούμε τα σωματεία μέλη της ΕΔΟΘ να απαιτήσουν την εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων. Να μην αφήσουν να πραγματοποιηθεί η συγκάλυψη που επιχειρείται από ΔΑΚΕ και «Πρωτοπορία». Να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση τους, να γυρίσουν την πλάτη και να απομονώσουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου