Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Στις «Συμπληγάδες» κόστους - οφέλους οι ανάγκες μετακίνησης του λαού

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις αντιδρά ο εργαζόμενος λαός της Άνω Πόλης στην απόφαση του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) να καταργήσουν στάσεις της γραμμής 23, που λειτουργούσαν για δεκαετίες και εξυπηρετούσαν τους κατοίκους της περιοχής, στο πλαίσιο των σαρωτικών αλλαγών που ετοιμάζουν σχεδόν σε όλα τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Χτες το πρωί, κάτοικοι της Δυτικής Άνω Πόλης πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση στον ΟΑΣΘ και το απόγευμα νέα κινητοποίηση, στη συμβολή των οδών Ακροπόλεως και Επταπυργίου, απαιτώντας να σταματήσει η υποβάθμιση της αστικής συγκοινωνίας στην περιοχή, που έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία τους.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε το πρωί με τους κατοίκους, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ άφησε τα έως τώρα «επιχειρήματα» στην άκρη και πέταξε το «μπαλάκι» στο δήμο Θεσσαλονίκης, ισχυριζόμενος ότι επαναλειτουργία της προηγούμενης διαδρομής μπορεί να γίνει μόνο εφόσον ο δήμος διαμορφώσει τις αναγκαίες υποδομές που θα επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση του λεωφορείου.

Ο ΟΣΕΘ, μετά από πρόταση του ΟΑΣΘ, προχώρησε σε κατάργηση των στάσεων της λεωφορειακής γραμμής 23, «Ακρόπολη», «Μονή Βλατάδων» και «Αναστροφή», με πρόσχημα τη βελτίωση της αξιοπιστίας των δρομολογίων και λέγοντας ότι η τροποποίηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη για τεχνικούς, δημοσιονομικούς αλλά και συγκοινωνιακούς λόγους, ενώ επικαλείται και ότι δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι θα δώσει λύση στην εξυπηρέτηση των κατοίκων με τη γραμμή 22, που πλέον περνά από τη στάση «Αναστροφή» και ότι θα υπάρξει χιλιομετρική και χρονική μείωση του δρομολογίου. Γνωρίζουν όμως ότι το δρομολόγιο εκτελείται στην καλύτερη περίπτωση από όλα κι όλα δύο δεκαθέσια λεωφορεία, η γραμμή 22 καλύπτει περισσότερο ενδοδιαμερισματικές μετακινήσεις και φυσικά δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων για γρήγορη και χωρίς ταλαιπωρία μετακίνησή τους από και προς το κέντρο της πόλης.

Πραγματικός στόχος των ΟΑΣΘ και ΟΣΕΘ είναι η εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Γι' αυτό καταργούν τις συγκεκριμένες στάσεις, που λειτουργούν για δεκαετίες και εξυπηρετούν το λαό. 

Θυσιάζουν δηλαδή την ανάγκη των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής, των εργαζομένων, των ηλικιωμένων, των μαθητών κ.λπ., στη λογική κόστους - οφέλους.

Μάλιστα, ΟΣΕΘ και ΟΑΣΘ απαντούν με εκβιαστικές πρακτικές στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που απαιτούν να παρθεί πίσω η απόφαση. Επιλέγουν να σταματούν τα λεωφορεία στο σημείο όπου συγκεντρώνονται οι κάτοικοι της Άνω Πόλης (Ακροπόλεως με Επταπυργίου) στο πλαίσιο των αγωνιστικών τους δράσεων, αντί να πραγματοποιούν το παλιό δρομολόγιο, όπως απαιτούν οι κάτοικοι.

Έτσι, επιδιώκουν να φέρουν σε αντιπαράθεση τους κατοίκους που παλεύουν για το δικαίωμα στη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση με όσους -λόγω της αδιαλλαξίας του ΟΑΣΘ- αναγκάζονται να κατεβαίνουν από τα λεωφορεία και να συνεχίζουν με τα πόδια τη διαδρομή τους. 

«Πλεονάσματα» στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων 
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιβεβαίωσε ότι και το χρεοκοπημένο μοντέλο του κρατικοδίαιτου - ιδιωτικού ΟΑΣΘ, που υπερασπίζεται η ΝΔ, και το λεγόμενο «αποϊδιωτικοποιημένο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εξακολουθεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, βάζουν σε δεύτερη θέση το δικαίωμα του λαού σε σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές αστικές συγκοινωνίες, που να καλύπτουν τις πραγματικές του ανάγκες.

Πανηγύρισε ότι στο 9μηνο που έχει περάσει από τότε που ανέλαβαν την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ έχουν εξοικονομήσει για το Δημόσιο ποσό που προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ, που όπως είπε δίνει τη δυνατότητα να επιταχύνουν μέσα από τη συνεργασία με την ΕΛΒΟ την ανάταξη του στόλου του ΟΑΣΘ.

Καυχήθηκε ότι η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού ζητούσε 150 εκατ. ευρώ το χρόνο για να μπορέσει να καλύψει το κόστος λειτουργίας και «εμείς αυτό το κόστος το μειώσαμε στα 70 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να αυξήσουμε την τιμή του κομίστρου και πληρώνοντας τους εργαζόμενους κανονικά».

Παρέλειψε να πει όμως ότι όλο αυτό το «πλεόνασμα» χτίζεται στις πλάτες του λαού, με την υποβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου, αλλά και στις πλάτες των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, με τις μειώσεις μισθών που τους έχουν επιβληθεί κ.λπ.

Προδιαγράφοντας το μέλλον, είπε ότι «σε όλες τις χώρες η κρατική επιδότηση στις δημόσιες συγκοινωνίες κυμαίνεται μεταξύ του 30% - 65%. 

Με τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ έφτανε το 300%. Εμείς θέλουμε να το μειώσουμε στα 120% και να το φτάσουμε σταδιακά στα ανεκτά όρια». Αρνήθηκε δε να αναφερθεί στις αλλαγές στα δρομολόγια που ετοιμάζονται και θα έχουν επιπτώσεις στο λαό, παραπέμποντας σε επόμενη συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για αστικές συγκοινωνίες «δημόσιες, όχι κρατικές», με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης και άλλων φορέων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου