Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΣΤΑΣΥ: Ισχνή η συμμετοχή των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ στην απεργία της 14ης Μαϊου

Ιδιαιτέρως περιορισμένη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ στην χθεσινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) στις γραμμές 2 & 3 του Μετρό, ένα εκ των εννέα Σωματείων που δραστηριοποιούνται στα Συγκοινωνιακά Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Συγκεκριμένα από τους 1.845 εργαζόμενους που έπρεπε να προσέλθουν στην εργασία τους, παρουσιάστηκαν και εργάστηκαν 1.585 εργαζόμενοι, ενώ μόλις 260 ήταν αυτοί που απέργησαν, δηλαδή ποσοστό 14%.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από τα 721 μέλη του ΣΕΛΜΑ που έπρεπε χθες να εργαστούν, προσήλθαν στην εργασία τους και εργάστηκαν 466 εργαζόμενοι, γεγονός που καταδεικνύει ότι η απεργία και τα προσχηματικά αιτήματά της είχαν μικρή απήχηση ακόμη και μεταξύ των μελών του σωματείου που την προκήρυξε.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα που προέβαλε ο ΣΕΛΜΑ για την προκήρυξη της απεργίας, η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ επισημαίνει τα εξής: 

Η ΣΤΑ.ΣΥ.Α.Ε κατατάσσεται διεθνώς στην κορυφή των εταιρειών που διατηρούν σταθερά υψηλούς δείκτες απόδοσης και ασφάλειας.

Μολονότι το επιβατικό κοινό απολαμβάνει καθημερινά συχνότητα δρομολογίων κάθε 4 λεπτά, μερίδα συνδικαλιστών με πρόσχημα την δήθεν μερική έλλειψη ανταλλακτικών, αναλωσίμων και μέσων ατομικής προστασίας, αποφάσισαν να ταλαιπωρήσουν το επιβατικό κοινό και να μειώσουν το θετικό έργο της ΣΤΑΣΥ, αλλά κυρίως των συναδέλφων τους.

Οι παραγγελίες και η προμήθεια ανταλλακτικών και αναλωσίμων είναι μια διαρκής και πολύπλοκη διαδικασία που γίνεται βάσει του κανονισμού προμηθειών και της ισχύουσας Νομοθεσίας.

Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ επιδιώκοντας το καλύτερο, παρακολουθεί στενά την ροή των προμηθειών και δεν παραλείπει να προβαίνει σε διορθωτικές ενέργειες όπου και όταν απαιτείται. Δηλώνει ότι το προσωπικό της συντήρησης έχει στην διάθεση του τα απαιτούμενα μέσα ατομικής προστασίας και ανταλλακτικά για να εργάζεται επί οκτάωρης βάσης. 

Ο ισχυρισμός μερίδας των συνδικαλιστών ότι οι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναλωσίμων είναι αναληθής και στην καλύτερη περίπτωση θεωρείται ατυχής, καθώς πολλές φορές απαιτείται ακόμη και η υπερωριακή τους απασχόληση.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η απεργία της 14ης Μαΐου 2018 ήταν προσχηματική και αδικαιολόγητη που ταλαιπώρησε αδίκως το επιβατικό κοινό.

Το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ που παρέχει υψηλές υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό, καλείται να συνεχίσει απρόσκοπτα την εργασία του και κάθε προσπάθεια απαξίωσής του, από μερίδα συνδικαλιστών, θα πέσει στο κενό.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τα εννέα σημεία που θέτει ο ΣΕΛΜΑ στην Εξώδικη Δήλωσή του, προς τη διαθεσιμότητα συρμών, ανταλλακτικών και αναλώσιμων υλικών υπογραμμίζουμε ότι:

1. Η ΣΤΑΣΥ καλύπτει σήμερα με επαρκή αριθμό συρμών τις απαιτήσεις κυκλοφορίας του δικτύου των γραμμών 2 & 3 με χρονοαπόσταση 4 λεπτών μεταξύ δύο διαδοχικών συρμών στις ώρες αιχμής. Δεν έχουν υπάρξει ποτέ απώλειες δρομολογίων λόγω ακινητοποιημένων συρμών. Μάλιστα οι συχνότητες των δρομολογίων παραμένουν σταθερές από τον Δεκέμβριο του 2013 όταν εντάχθηκαν στο δίκτυο και οι τελευταίες επεκτάσεις.

2. Οι συρμοί που κυκλοφορούν στο δίκτυο είναι απολύτως ασφαλείς. Το επίπεδο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και οι δείκτες αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας της ΣΤΑΣΥ είναι από τους καλύτερους της Ευρώπης. Μετά από 17 και πλέον έτη λειτουργίας, το μετρό της Αθήνας συνεχίζει να έχει από τους υψηλότερους δείκτες ασφάλειας, διαθεσιμότητας και ποιότητας εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.

3. Το μετρό της Αθήνας έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα καθαριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόσο στους σταθμούς διακίνησης όσο και εντός των συρμών. Η ΣΤΑΣΥ ακολουθεί και εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας και συντήρησης, καθώς και όλα τα διεθνή πρότυπα, ώστε να διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή και βέλτιστη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

4. Η ΣΤΑΣΥ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφαλείας. Συντηρεί και προμηθεύεται ικανό αριθμό νέων πυροσβεστήρων αδιάλειπτα, ώστε να καλύπτονται όλες οι απαιτήσεις τόσο στο δίκτυο, όσο και στα αμαξοστάσια, όπου σταθμεύουν οι συρμοί. Προς τούτο δε, συμβάλλεται με πιστοποιημένες εταιρείες για την έγκαιρη προμήθεια πυροσβεστικών μέσων.

5. Η συντήρηση και ο έλεγχος καλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων και συστημάτων γίνεται τακτικά, με βάση το πρόγραμμα της περιοδικής συντήρησης και σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, από το άρτια εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας.

7. Δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό καταστροφής κινητήρα σε συρμό, εξαιτίας «επεξεργασίας παλαιών ψηκτρών» κινητήρων. Εξάλλου το συγκεκριμένο εξάρτημα είναι αναλώσιμο φθείρεται με την λειτουργία του κινητήρα και πρέπει να αντικαθίσταται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επομένως δεν είναι δυνατό να υποστεί καμία επεξεργασία.

8. Οι προμήθειες των ανταλλακτικών και των αναλωσίμων συνεχίζονται απρόσκοπτα, καθώς δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία απώλεια δρομολογίων λόγω ακινητοποιημένων συρμών. Η ΣΤΑΣΥ διατηρεί πάντα σε λειτουργία τον απαραίτητο αριθμό συρμών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες το επιβατικού κοινού.

9. Η ΣΤΑΣΥ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων της και φροντίζει να εφαρμόζει επιμελώς την σχετική νομοθεσία. Παρέχει δε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους της, ώστε να μπορούν να εκτελούν το έργο τους απρόσκοπτα και με ασφάλεια. 
0 comments:

Δημοσίευση σχολίου