Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Το μπλε λεωφορείο που λατρεύουν τα παιδιά της Καμπούλ

To μπλε λεωφορείο Charmaghz (που σημαίνει «Καρύδι») είναι το αγαπημένο των παιδιών στην πολύπαθη πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. 

Δεν είναι ένα απλό λεωφορείο, αλλά μία κινητή βιβλιοθήκη, στην οποία βρίσκει κανείς εκατοντάδες παιδικά βιβλία γραμμένα στις δύο κύριες γλώσσες στο Αφγανιστάν, ντάρι και πάστο.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ η κινητή βιβλιοθήκη είναι στον δρόμο, σταματώντας για κάποιες ώρες σε διάφορες γειτονιές της Καμπούλ.

Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε η 25χρονη Φρέστα Καρίμ, που πρόσφατα πήρε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ήθελε να δώσει στα παιδιά της Καμπούλ κάτι που έλειπε από τη δική της παιδική ηλικία: τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, μακριά από τη σκιά του πολέμου και της φτώχειας.

«Δεν ξέρω πόσοι από μας μπορούμε πραγματικά να ξεχάσουμε τον πόνο που μας έχει προκαλέσει ο πόλεμος. Ίσως τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να το σκεφτούν, αλλά και πάλι νιώθω ότι το συνειδητοποιούν» δήλωσε στo Associated Press η Καρίμ, εκφράζοντας την ελπίδα της το πρόγραμμα αυτό να τα κάνει να ξεχάσουν τα βάσανα του πολέμου. 

Δήλωσε ακόμα εντυπωσιασμένη από την αποδοχή που είχε το πρόγραμμα και από την αγάπη που τρέφουν τα παιδιά για την κινητή βιβλιοθήκη, σε μια χώρα όπου πολλά σχολεία δεν είναι καν στεγαζόμενα και «το να μιλάμε για μια βιβλιοθήκη αποτελεί πολυτέλεια» όπως σημείωσε. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου