Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Ισπανία: Λεωφορεία μόνο για γυναίκες σε Μπιλμπάο και Τεράσα

Οι ισπανικές πόλεις Μπιλμπάο και Τεράσα θα δημιουργήσουν νυχτερινά δρομολόγια λεωφορείων που θα είναι προσαρμοσμένα ειδικά για τις γυναίκες, έγινε γνωστό από τις δημοτικές αρχές των δύο πόλεων.

Το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τα δύο δημοτικά συμβούλια, έχει στόχο να περιοριστούν οι μοναχικές μετακινήσεις γυναικών τη νύχτα και κατά συνέπεια οι κίνδυνοι να δεχθούν επίθεση.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί από τον Νοέμβριο 2017 στη Γαλλία, στη Νάντη και στο Μπορντό.

Ο δήμος του Μπιλμπάο, ο οποίος εξήγησε ότι έχει ήδη ενσωματώσει την πρόταση στον κανονισμό των δημοτικών λεωφορείων «Bilbobus», θα εργασθεί για τη συγκεκριμένη εφαρμογή της σε διάστημα ενός μήνα. 

Τα λεωφορεία δεν θα κάνουν στάση κατά παραγγελία, όμως θα προβλεφθούν επιπλέον στάσεις, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μίριαμ Ιθκιέρδο, υπεύθυνη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Τεράσα πραγματοποίησε στα τέλη Ιανουαρίου μελέτη για την εφαρμογή μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Για την Γκράσια Γκαρσία, δημοτική σύμβουλο στην Τεράσα, πρόκειται πρώτα απ' όλα για ένα «προληπτικό μέτρο». «Είμαστε ένας (σ.σ.: σοσιαλιστικός) φεμινιστικός δήμος και είναι σημαντικό να αγωνισθούμε», πρόσθεσε.

Άλλες πόλεις της χώρας εξέφρασαν επίσης το ενδιαφέρον τους, όπως το Σαν-Σεμπαστιάν και η Βιτόρια (βόρεια). Στη Βαλένθια (ανατολικά) η συχνότητα των νυχτερινών λεωφορείων έχει ήδη αυξηθεί ώστε οι γυναίκες να περιμένουν μόνες όσο το δυνατόν λιγότερο.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, 4,6% του ισπανικού πληθυσμού εκφράζει ανησυχία για τη βία κατά των γυναικών, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2008. 

Το 2017, 49 Ισπανίδες σκοτώθηκαν σε υποθέσεις βίας που συνδέονταν με το γεγονός ότι ήταν γυναίκες. 

Εδώ και πολλά χρόνια, η Ισπανία έχει αναγάγει σε εθνική υπόθεση την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Το 2004, η χώρα είχε υιοθετήσει στο πλαίσιο αυτό έναν πρωτοποριακό νόμο για να τιμωρεί ειδικά αυτού του τύπου τις πράξεις και να προστατεύει καλύτερα τα θύματα. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου