Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Ρέθυμνο: Αναγκαία η φωτεινή και φωνητική αναγγελία στις στάσεις του ΚΤΕΛ

Την εγκατάσταση φωτεινής και φωνητικής αναγγελίας στάσεων στα λεωφορεία, καθώς και φωτεινής και φωνητικής αναγγελίας δρομολογίων στις στάσεις τους θεωρεί αναγκαία το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου, που κάνει παρέμβαση στο ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνου, στέλνοντας επιστολή στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, την οποία κοινοποιεί και στον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη.

Στην επιστολή το σωματείο ΑμεΑ αναφέρει: 
«Το σωματείο μας που αποτελεί την αυτοεκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης, αριθμεί σήμερα 1520 μέλη και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνει ότι: 

Με την ιδιότητα του κοινωνικού εταίρου σε θέματα αναπηρίας σύμφωνα με τον Ν.2430/96 συνεργάζεται θεσμικά και με τον δήμο Ρεθύμνης σε όλα τα θέματα που μας αφορούν, ιδιαίτερα με τα θέματα της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ και της προσβασιμότητας.

Η προσβασιμότητα στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον καθώς επίσης στα μέσα μεταφοράς αποτελεί σημείο κλειδί για την εξίσωση των ευκαιριών και την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ.

Η συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνης έχει δημιουργήσει σημαντικά έργα τα οποία έχουν αναβαθμίσει τη ζωή και των ατόμων με αναπηρία.

Με τα παραπάνω δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, στα υφιστάμενα έργα υπάρχουν κενά, παραλείψεις και λάθη τα οποία χρόνο με το χρόνο τα επιλύουμε. Παράλληλα και το ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνης είχε ανανεώσει και εκσυγχρονίσει το στόλο του με σύγχρονα και προσβάσιμα λεωφορεία καθώς επίσης τα κιόσκια και τα στέγαστρα των στάσεών τους.

Όμως για να θεωρηθεί καθολικά προσβάσιμη η αστική μας συγκοινωνία θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των ΑμεΑ όλων των κατηγοριών και συγκεκριμένα: 
  • Αναπηρική τουαλέτα εντός του ΚΤΕΛ. 
  • Φωνητική αναγγελία στάσεων στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα εντός των λεωφορείων για την ενημέρωση των ατόμων με προβλήματα όρασης, 
  • Φωτεινή γραμματοσειρά για την ενημέρωση των κωφών και βαρήκοων το ίδιο σύστημα με τα δρομολόγια επιβάλλετε να εγκατασταθεί και στις στάσεις.
Τα παραπάνω έχουν εγκατασταθεί όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις περισσότερες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και το γειτονικό μας Ηράκλειο. 

Ένας ακόμα λόγος που επιβάλλει τα παραπάνω είναι και το γεγονός ότι η πόλη μας είναι κατ’ εξοχήν τουριστική. Τα τελευταία χρόνια με συνεχή ανοδική τάση την επισκέπτονται για τις διακοπές τους κύματα επισκεπτών με αναπηρία όλων των κατηγοριών.

Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία και τη συμβολή του ΚΤΕΛ μας, όπως άλλωστε έχει πράξει έως σήμερα, στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό και προσβάσιμο σε όλους τους δημότες και τους επισκέπτες μας με ή χωρίς αναπηρία δεδομένου ότι κάθε παρόμοιο έργο προσδίδει υπεραξία στην ανάπτυξη κάθε τόπου, αναβαθμίζει το τουριστικό του προϊόν και προβάλλει τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό του.

Μετά από τα παραπάνω και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας για τα άτομα με αναπηρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο παρόν αίτημά μας». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου