Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: 12.000 ευρώ για ένα ανεπανάληπτο «μπάχαλο» - Τι καταγγέλλει η Κατ. Μάρκου

Στο μείζον θέμα της κοινωνίας τα τελευταία 24ωρα, την μετάβαση στη νέα εποχή των Μέσων Μαζικής Μεταφορά μετά πολλών... προβλημάτων και ουρών εστίασε η Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου.

Η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Μάρκου κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για τις προωθητικές και ενημερωτικές ενέργειες για το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο, για τις οποίες ο ΟΑΣΑ έχει δαπανήσει το ποσό των 12.000 ευρώ, με απευθείας ανάθεση μάλιστα, την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποδίδει την τεράστια ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στην έλλειψη ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η κα. Μάρκου ζητά να μάθει ποιες είναι τελικά οι προωθητικές και ενημερωτικές ενέργειες που έγιναν για το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο κατά τη διάρκεια της μετάβασης και τις οποίες δεν «αντελήφθη» το επιβατικό κοινό, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται εδώ και μέρες στις ουρές.

«Τι απέγιναν οι προωθητικές υπηρεσίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που στοίχισαν 12.000 ευρώ;» διερωτάται η ανεξάρτητη Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης.

Ρωτά, ακόμα, πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση στο κοινό του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο πλαίσιο της μετάβασης στο νέο σύστημα, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από το Φεβρουάριο καθώς και αν θα υπάρχουν συνέπειες για τη σύμβαση των 12.000 ευρώ δεδομένης της διαφαινόμενης αποτυχίας των «προωθητικών υπηρεσιών» που αποτελούσαν το αντικείμενό της.

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο της ερώτησης της κα. Μάρκου:
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: Τι απέγιναν οι προωθητικές υπηρεσίες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο που στοίχισαν 12.000 ευρώ;

Το ποσό των 12.000 ευρώ, με απευθείας ανάθεση μάλιστα, έχει δαπανήσει ο ΟΑΣΑ για προωθητικές υπηρεσίες που αφορούν το νέο Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου, το γνωστό ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως είχα αναφέρει στην υπ’ αρ. 5896/25-5-2017 ερώτησή μου προς το υπουργείο σας. 

Κι όμως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποδίδει την τεράστια ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού τις τελευταίες ημέρες για την προμήθεια του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην έλλειψη ενημέρωσης!

Η σύμβαση απευθείας ανάθεσης με αριθμό 11/2017 [ΑΔΑ: 716Ξ46ΨΧΕ3-ΡΧΥ], η οποία υπεγράφη στις 4/4/2017 μεταξύ της ΟΑΣΑ Α.Ε. και ιδιωτικής εταιρείας, περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη δημιουργία και σχεδιασμό 8-πτυχου «οδηγού ενημέρωσης και απόκτησης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου» (κόστος 1.500,00 ΕΥΡΩ πλέον Φ.Π.Α. 24%) αλλά και την «ονοματοδοσία, δημιουργία και σχεδιασμό Character Concept τύπου Cartoon… για την καλλιέργεια μίας φιλικότερης σχέσης μεταξύ του πολίτη και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» (κόστος 5.500, 00 ΕΥΡΩ πλέον Φ.Π.Α. 24%), το σχεδιασμό παρουσίασης power point ( 3.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ) κ.α..

Τα παραπάνω θα παρουσιάζονταν σε σχετική συνέντευξη τύπου για το νέο σύστημα, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Όσο για το καρτούν, ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στο γεγονός ότι αυτό αποτελεί απλή αντιγραφή.

Απαντώντας τότε στην ερώτησή μου στις 12/6/2017, ο ΟΑΣΑ αναφέρει ότι «απαιτείται καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης ο σχεδιασμός δράσεων ενημέρωσης για την εξοικείωση του επιβατικού κοινού» και ότι «με τις προωθητικές ενέργειες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των χρηστών των ΜΜΜ…ο ΟΑΣΑ προσδοκά στην αύξηση των εσόδων του και τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών του Ομίλου».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
  1. Ποιες είναι τελικά οι προωθητικές και ενημερωτικές ενέργειες που έγιναν για το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο κατά τη διάρκεια της μετάβασης και τις οποίες δεν «αντελήφθη» το επιβατικό κοινό, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται εδώ και μέρες στις ουρές;
  2. Πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση στο κοινό του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο πλαίσιο της μετάβασης στο νέο σύστημα, η οποία, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, έχει ξεκινήσει ήδη από το Φεβρουάριο;
  3. Που οφείλεται η διαφαινόμενη αποτυχία των «προωθητικών υπηρεσιών» που αποτελούσαν το αντικείμενο της Σύμβασης 11/2017 και ποιες οι συνέπειες για τη σύμβαση;
Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου - Β’ Θεσσαλονίκης 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER