Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Τα νέα σιδηροδρομικά έργα της Αθήνας

Δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο κέντρο της Αθήνας ετοιμάζεται να δημοπρατήσει η ΕΡΓΟΣΕ μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. 

Με την εκτέλεση των έργων αυτών θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των γραμμών από το ΣΚΑ ως το σταθμό Λαρίσης καθώς και η επόμενη φάση των εργασιών στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας.

Το μεγαλύτερο από τα δύο έργα, προϋπολογισμού 135 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά την υπογειοποίηση της γραμμής από την περιοχή Τρεις Γέφυρες ως το σταθμό Λαρίσης. 

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί τετραπλός σιδηροδρομικός διάδρομος (2 γραμμές για τον Προαστιακό και 2 για τα υπόλοιπα δρομολόγια) σε μήκος 2,36 χλμ εκ των οποίων τα 1.330μ θα είναι πλήρως υπογειοποιημένα.

Στο υπογειοποιημένο τμήμα της γραμμής θα αποκατασταθούν οι κάθετες οδοί, ενώ θα καταργηθούν και οι ισόπεδες διαβάσεις για αυτοκίνητα και πεζούς αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια για τους κατοίκους των Σεπολίων που καθημερινά βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο διασχίζοντας τις σιδηροδρομικές γραμμές από αφύλακτα σημεία.

Το δεύτερο έργο αφορά τη δεύτερη φάση των εργασιών για την αναβάθμιση του σταθμού Λαρίσης. Στα πλαίσια της εργολαβίας αυτής θα κατασκευαστούν οι νέες αποβάθρες 1, 2 και 3 του σταθμού (μέχρι τότε θα χρησιμοποιούνται οι αποβάθρες 4, 5 και 6 που κατασκευάστηκαν στην πρώτη φάση των έργων), μαζί με τις νέες ηλεκτροδοτούμενες γραμμές 1 έως 6.

Άλλο σημαντικό κομμάτι της εργολαβίας θα είναι η ολοκλήρωση της υπόγειας σύνδεσης του σταθμού Λαρίσης με τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό με κυλιόμενες κλίμακες και ανελκυστήρες. Μέσω της διάβασης, την κατασκευή της οποίας αναμένουμε εδώ και 17 χρόνια, η ταλαιπωρία των επιβατών του Μετρό που αναγκάζονται να κουβαλούν τις αποσκευές πάνω στις σκάλες που βρίσκονται έξω από το σταθμό Λαρίσης θα λάβει επιτέλους τέλος.

Άλλα έργα που θα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη εργολαβία θα είναι τα εξής:
  • Η καθαίρεση της παλαιάς υπόγειας πεζοδιάβασης και η ολοκλήρωση της κατασκευής (επέκταση) της νέας μικρής Κάτω Διάβασης Πεζών.
  • Η κατασκευή τριών μεταλλικών Άνω Πεζοδιαβάσεων εντός των ορίων του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Η ολοκλήρωση του ανισόπεδου Κόμβου της οδού Πέλοπος στην είσοδο του Σ.Σ. Αθηνών
  • Η ολοκλήρωση της κατασκευής της Κάτω Διάβασης Οχημάτων και Πεζών της οδού Δομοκού στην έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών.
  • Η κατασκευή των υπολειπόμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Σ.Σ. Αθηνών. (ηλεκτροφωτισμός, ανελκυστήρες, αντλιοστάσια).
  • Η αναμόρφωση του κυκλοφοριακού ιστού της ευρύτερης περιοχής με την κατασκευή έργων οδοποιίας, υδραυλικών έργων, αποκατάσταση εγκαταστάσεων και κτιρίων, έργων πρασίνου και περίφραξης του Σ.Σ. Αθηνών, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου.
Το εκτιμώμενο κόστος του έργου φτάνει τα 48 εκατ. ευρώ.

Στον πάγο οι επεκτάσεις του Προαστιακού 
Ουδέν νεώτερο εν τω μεταξύ από τις επεκτάσεις του Προαστιακού προς το Λαύριο και τη Ραφήνα. Αν και όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για απαραίτητα έργα η έλλειψη χρηματοδότησης έχει βάλει τα έργα στον πάγο όπως παραδέχτηκε πρόσφατα και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης. 

Την ίδια στιγμή το βάρος φαίνεται να πέφτει στην βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη «σιδηροδρομική Εγνατία» ένα έργο που όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει μετά την ολοκλήρωση του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη μέσα στο 2018.

Όσον αφορά τα έργα του Προαστιακού της Αθήνας που βρίσκονται σε εξέλιξη, ως το τέλος του χρόνου αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών ηλεκτροκίνησης από το σταθμό Λαρίσης ως τον Πειραιά, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση των δρομολογίων Αθήνα - Αεροδρόμιο και Αθήνα - Κιάτο ως το λιμάνι. 

Ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και τον υπουργό Υποδομών, αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι εργασίες στην περιοχή του ΣΚΑ, κάτι που θα επιτρέψει την επέκταση των δρομολογίων ΣΚΑ - Αεροδρόμιο ως το σταθμό των Άνω Λιοσίων. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου