Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Έπιασε λιμάνι ο Μετροπόντικας

Στο λιμάνι του Πειραιά είναι από την περασμένη Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου ο Μετροπόντικας "Ιππόδαμος". Έφτασε στον 5ο σταθμό της επέκτασης της Γραμμής 3 προς το κέντρο του Πειραιά, ανακουφίζοντας την ανάδοχο και την Αττικό Μετρό, μιας και τα 1.100 μέτρα από τα Μανιάτικα μέχρι το σταθμό του Πειραιά ήταν θεωρητικά τα πιο "επικίνδυνα" στην πορεία του ΤΒΜ.

Να σημειωθεί ότι ο Μετροπόντικας βρίσκεται στο σταθμό "ΠΕΙΡΑΙΑΣ" και θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου και τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία εκσκαφής του σταθμού, με αρκετά χρόνια καθυστέρησης. 

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2018 με διαδικασίες εξπρές να έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή, η διάτρηση της σήραγγας που έχει δημιουργήσει ο Μετροπόντικας, η δημιουργία του κελύφους του σταθμού και τα έργα πολιτικού μηχανικού.

Αυτό επελέχθη ως η γρηγορότερη μέθοδος προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η χρονική καθυστέρηση που έχει προκληθεί και μπορέσει το έργο να ωριμάσει κατασκευαστικά.

Τα επόμενα βήματα 
Στα επόμενα βήματα, μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται η άφιξη του Μετροπόντικα στον 8ο και τελευταίο, τερματικό σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και πριν το τέλος του έτους ο Μετροπόντικας θα εξέλθει από το Φρέαρ Δεληγιάννη. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η πορεία του μηχανήματος διάνοιξης των 7,6χλμ που ξεκίνησε την πορεία του τον Σεπτέμβριο του 2013.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η προετοιμασία για το στρώσιμο της επιδομής (σιδηροτροχιές) η οποία θα ξεκινήσει προς το τέλος του έτους. Συνολικά αναμένεται να έχουν στρωθεί οι γραμμές μέχρι τη Νίκαια μέχρι το τέλος του 2018, αρχές του 2019 να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια και το ήμισυ της επέκτασης με τους σταθμούς ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ να δοθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.

Για τους επόμενους τρεις σταθμούς ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ παραμένει το αγκάθι, όσο παραμένει χωρίς εκσκαφή και από την πορεία του θα εξαρτηθεί αν το 2021 θα είναι εφικτή η λειτουργία της υπόλοιπης επέκτασης που περιλαμβάνει τους σταθμούς ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Η σύμβαση κατασκευής της επέκτασης της Γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα μέχρι το κέντρο του Πειραιά, υπεγράφη την 1η Μαρτίου 2012 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2017. Ανάδοχος κοινοπραξία είναι η J&P ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom Transport ενώ το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ως έργο phasing μιας και ξεκίνησε το 2012 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Με τη συνολική λειτουργία της επέκτασης έχει εκτιμηθεί η καθημερινή μεταφορά 130.000 επιβατών, ενώ έχει υπολογισθεί ότι θα συμβάλει στην μείωση της κυκλοφορίας 23.000 οχημάτων, την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους. Η διαδρομή Δημοτικό Θέατρο-Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος μήκους 50χλμ με 27 σταθμούς θα διεξάγεται σε περίπου 60 λεπτά.

ΠΗΓΗ: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου