Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Καταγγελίες για βρώμικα φίλτρα αεραγωγών στο Μετρό

Ακαθάριστα για διάστημα που φτάνει πλέον τους δύο μήνες παραμένουν τα φίλτρα των αεραγωγών σε αρκετούς σταθμούς των γραμμών 2 και 3 του μετρό, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι.

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τόσο του επιβατικού κοινού όσο κυρίως των ίδιων των απασχολουμένων στα υπόγεια. 

Το πρόβλημα στα υπόγεια του μετρό είχαν καταδείξει και παλαιότερες μετρήσεις του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφηκαν στον σταθμό του Συντάγματος ήταν έξι φορές υψηλότερες από αυτές του κοντινότερου μετεωρολογικού σταθμού, στην οδό Αριστοτέλους, ενώ υψηλές συγκεντρώσεις είχαν καταγραφεί και στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Οι κίνδυνοι 
Αν και οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «συνθήκες ορυχείων», πηγές της ΣΤΑΣΥ, οι οποίες αναγνωρίζουν το πρόβλημα σε ορισμένους σταθμούς, σημειώνουν ότι αυτό δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία επιβατών και εργαζομένων. Προσθέτουν μάλιστα ότι πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν σε συνεργασία με την ΕΑΒ, έδειξαν ότι οι τιμές βρίσκονται εντός των επιτρεπτών ορίων. 

Όπως επισημαίνει, πάντως, ο Μάνθος Τσακός, ένας από τους τεχνίτες του μετρό, «καθημερινά στη λίστα των σταθμών στους οποίους τα φίλτρα δεν καθαρίζονται προστίθενται και καινούργιοι. 
Υπολογίζουμε ότι σήμερα περίπου οι μισοί σταθμοί αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Αν δεν λυθεί τις επόμενες ημέρες, θα γίνει πιο έντονο και αισθητό από το επιβατικό κοινό με την άνοδο της θερμοκρασίας». 

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει ο ίδιος, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε κάποιες αποβάθρες θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού μια σειρά ανεμιστήρες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών: 

«Πρόκειται για το σύστημα το οποίο ουσιαστικά απορροφά τη θερμότητα από τους συρμούς. Ήδη γνωρίζουμε ότι δύο τέτοιοι ανεμιστήρες έχουν βγει εκτός λειτουργίας» λέει ο κ. Τσακός.

Την ίδια στιγμή υπάρχει δυσκολία στην αποδέσμευση ποσών προκειμένου να προχωρήσουν διαγωνισμοί μεταξύ των οποίων και για τον καθαρισμό των φίλτρων. 

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, όσοι δουλεύουν σε εργολαβικές εταιρείες για τον καθαρισμό φίλτρων είναι οι ίδιοι εδώ και 15 χρόνια. Τονίζουν μάλιστα ότι θα συνέφερε περισσότερο τη ΣΤΑΣΥ η πρόσληψή τους, καθώς τα κόστη θα ήταν μικρότερα από τους διαγωνισμούς. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου